Κρήτη: Ανοίγει ο δρόμος για το αγροτικό πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Ανοίγει ο δρόμος για το αγροτικό πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης στην «ΚΡΗΤΗ TV», για τα νέα «όπλα» που δίνονται στους αγρότες της Κρήτης στη μάχη του εκσυγχρονισμού

Ανοίγει ο δρόμος για το αγροτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτιμάται πως θα δώσει και στους αγρότες της Κρήτης νέα «όπλα» στη μάχη του εκσυγχρονισμού, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στον κύκλο των ενημερώσεων που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) στο Ηράκλειο, κατέστη σαφές πως πρόκειται για μια «χρυσή ευκαιρία», που το νησί καλείται να εκμεταλλευτεί στο έπακρον.

Μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η προκήρυξη προβλέπεται να ξεκινήσει με το πρώτο κομμάτι, τα 185 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιανουάριο, το οποίο θα περιλαμβάνει επενδύσεις στην τυποποίηση και τη μεταποίηση. Και εκεί θα συμμετέχουν και συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές οργανώσεις. Αμέσως μετά θα αρχίσει δεύτερη προκήρυξη, για επιδοτήσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν συλλογικά σχέδια βελτίωσης, που κι εκεί προηγούνται οι συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σχέσεις συμβολαιακής γεωργίας με μεμονωμένους αγρότες».

Από την εταιρεία «Διαδικασία Α.Ε.», η οποία είναι σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το στέλεχος Γιάννης Γαλάτουλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση αυτή αφορά οποιονδήποτε ασχολείται ενεργά με τον τομέα της αγροδιατροφής, είτε είναι στον πρωτογενή τομέα, είτε είναι στον δευτερογενή τομέα, είτε είναι ακόμα και στον τριτογενή τομέα του τουρισμού. Και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό που συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πώς αυτοί οι τρεις τομείς θα ενωθούν, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα νέο προϊόν, να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος εντάσσονται επενδύσεις που εκτιμάται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν ιδανικά επί κρητικού εδάφους, παντρεύοντας τον τουρισμό με τον αγροτικό κλάδο - δίνοντας ώθηση στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και κίνητρο για την επόμενη μέρα στην κτηνοτροφία.

Πιο συγκεκριμένα, αφορούν στον τομέα τυποποίησης και μεταποίησης, στις συνεργασίες πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, στον αγροτουρισμό, στη γενετική βελτίωση των ζώων και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που περιλαμβάνει και την περιβόητη αναμπέλωση που επιτέλους, έπειτα από χρόνια, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, «δύο καλλιέργειες θα μπουν σαν αρχή στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορούν την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Μιλάμε για τα επιτραπέζια σταφύλια, γιατί ήδη “τρέχει” ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οιναμπέλων. Τα επιτραπέζια σταφύλια συμπεριλαμβάνουν και τη σταφίδα μας. Επομένως, το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο 2022. Θα εφαρμοστεί το 2022. Και θα έχει ένα βάθος χρόνου μέχρι και το 2025».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News