Κορωνοϊός: Κλείνει ο παιδικός σταθμός στην Αγία Πελαγία - Τα κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης

Κρήτη
Κορωνοϊός: Κλείνει ο παιδικός σταθμός στην Αγία Πελαγία - Τα κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού συνολικά στην Κρήτη να καταγράφονται με τριψήφιο καθημερινά αριθμό, ωστόσο στα σχολεία του νησιού, ο αριθμός των κρουσμάτων εμφανίζει και σημαντική μείωση σε σχέση με κάποιες μέρες του Νοέμβρη που τα κρούσματα ήταν αυξημένα

Σταθεροποιημένος εμφανίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία του Ηρακλείου αλλά και συνολικότερα της Κρήτης, σε ότι αφορά και τις δύο βαθμίδες. Μετά την αναστολή τμήματος σε δημοτικό σχολείο των Χανίων, τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης όσο και ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, δήλωσαν ότι τα σχολεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, εξηγώντας ότι καθοριστικής σημασίας στοιχείο είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε μέρες που τα κρούσματα ήταν αρκετά, αυτά ήταν διασκορπισμένα  σε πολλά σχολεία, οπότε ο κίνδυνος διασποράς ήταν περιορισμένος.  Την ίδια ώρα, κλειστός θα παραμείνει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου για τις επόμενες δέκα μέρες, μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού συνολικά στην Κρήτη να καταγράφονται με τριψήφιο καθημερινά αριθμό, ωστόσο στα σχολεία του νησιού, ο αριθμός των κρουσμάτων εμφανίζει και σημαντική μείωση σε σχέση με κάποιες μέρες του Νοέμβρη που τα κρούσματα ήταν αυξημένα αλλά σε επίπεδο που δεν εμπνέει ανησυχία με δεδομένο το σύνολο των μαθητών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και του νησιού συνολικά. Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης « στο Ηράκλειο κάποιες μέρες τα κρούσματα καταγράφονται με διψήφιο αριθμό ενω στους υπόλοιπους νομούς τις περισσότερες των περιπτώσεων ο αριθμός τους είναι μονοψήφιος». 

Τα κρούσματα στα σχολεία του Ηρακλείου

Το στοιχείο που μέχρι και αυτή την ώρα επί της ουσίας τροφοδοτεί με ψυχραιμία τη διαχείριση της καθημερινότητας, είναι η διασπορά των κρουσμάτων σε μεγάλο πλήθος σχολείων και όχι σε συγκεκριμένα σχολεία ή τμήματα που θα δημιουργούσε μια άλλη αναγκαιότητα ως προς την αντιμετώπιση.  

Ενδεικτικά της μείωσης που παρουσιάζεται στα σχολεία, είναι τα επίσημα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στο neakriti.gr o  Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, αναφορικά με το πώς καταγράφονται τα κρούσματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο όπου: 

  • Στις 29 Νοεμβρίου, σημειώθηκαν 45 κρούσματα σε παιδιά και 6 σε δασκάλους, τα οποία καταγράφηκαν σε 41 σχολεία.
  • Στις 30 Νοεμβρίου, σημειώθηκαν 33 κρούσματα σε παιδιά και 3 σε δασκάλους, τα οποία καταγράφηκαν σε 31 σχολεία.
  • Την 1η Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν 10 κρούσματα σε παιδιά, τα οποία καταγράφηκαν σε 9 σχολεία.
  • Στις 2 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν 6 κρούσματα σε παιδιά και 3 σε δασκάλους, σε 6 σχολεία.
  • Σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου ωστόσο, σημειώθηκε μια μικρή αυξηση καθώς κατεγράφησαν 17 κρούσματα σε παιδιά και 3 σε δασκάλους.

Το πρώτο τμήμα σχολείου που κατέγραψε 50% συν ένα μαθητή με κορωνοϊό και ανεστάλη η λειτουργία του, ήταν χθες στα Χανιά. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιπλέον διαδικασία που τηρείται είναι η διεξαγωγή  επιπλέον σελφ τεστ που παραχωρεί η διεύθυνση εκπαίδευσης σε συμμαθητές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.  

Πάντως παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας,  αυτή την ώρα, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί γονείς εφόσον καταγραφεί κρούσμα στο τμήμα του παιδιού τους, το κρατούν στο σπίτι, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί κανόνα όπως τόνισε ο κ. Μπελαδάκης που διευκρίνισε ότι ένα κλείσιμο τμημάτων  μετά τα πρώτα κρούσματα, θα μπορούσε να σημάνει ένα μαζικό πρόβλημα για τις οικογένειες των μαθητών, χωρίς τελικά να υπάρχει ουσιαστικός λόγος αυτό όντως να υλοποιηθεί.

Κλειστός ο Παιδικός Σταθμός Αγίας Πελαγίας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κλειστός θα παραμείνει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλέβιζίου, για τις επόμενες δέκα μέρες καθώς εμφανίστηκαν δύο κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που σε βρεφονηπιακό παιδικό σταθμό υπάρξουν περισσότερα από ένα κρούσμα τότε όλα τα παιδιά και το προσωπικό του, μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών.

Με την γνωστοποίηση του πρώτου κρούσματος η Διεύθυνση του Παιδικού Σταθμού ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση του περιστατικού ενώ ενημερώθηκαν άμεσα οι γονείς όλων των παιδιών.

Ήδη στους χώρους του Παιδικού Σταθμού έχει γίνει απολύμανση από εξιδεικευμένο συνεργείο».

Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News