Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Το 2022 θα πραγματοποιηθεί το 13ο Κρητολογικό Συνέδριο

Μετά από ένα χρόνο αναβολής το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου του 2022

Ύστερα από ένα χρόνο αναβολής, το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου του 2022, όπως ανακοίνωσαν η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. Το συνέδριο θα είναι «υβριδικό»: Η συμμετοχή θα είναι δυνατή είτε με φυσική παρουσία στους συνεδριακούς χώρους, είτε εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κατανεμηθούν κατά βάση σε τρία τμήματα, που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής Ιστορίας: α) Προϊστορία και Αρχαιότητα, β) Βυζάντιο και Βενετοκρατία, γ) Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή. Ως θεματικοί άξονες του συνεδρίου για όλα τα τμήματα έχουν οριστεί οι: (α) Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις, και (β) Υγεία και ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες.

Το εγγύς χρονικό όριο του περιεχομένου των ανακοινώσεων έχει οριστεί στα τέλη του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι προτάσεις ανακοινώσεων υπόκεινται σε ανώνυμη επιστημονική κρίση. Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στο συνέδριο μπορούν να υποβάλουν περίληψη της προτεινόμενης ανακοίνωσής τους έως την 28η Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη δεύτερη εγκύκλιο του συνεδρίου που αναρτήθηκε στις 29/11/2021 στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.13-ICCS.gr και στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Στο συνέδριο θα οργανωθούν, επίσης, τρεις ολομέλειες με προσκεκλημένους ομιλητές που θα ανακοινωθούν προσεχώς».

Το ΙΓ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο αποτελεί το έβδομο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που διοργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, η οποία ίδρυσε και καθιέρωσε τον θεσμό των Κρητολογικών Συνεδρίων, αρχής γενομένης από το Α’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. Το πρώτο εκείνο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 1961 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, που είχε μόλις ανακαινιστεί και παραδοθεί σε δημόσια χρήση με πρωτοβουλία και μέριμνα της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Τα Διεθνή Κρητολογικά Συνέδρια συνιστούν ένα μεγάλο διεπιστημονικό forum με διαχρονική αποφασιστική συμβολή στην παραγωγή και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για την αρχαιολογία και την ιστορία της Κρήτης. Στις έξι δεκαετίες επιτυχημένης πορείας τους, αποτέλεσαν ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ερευνητών όλων των περιόδων της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας. Τεκμήριο της αποδοχής και του κύρους που έχει ο θεσμός στην επιστημονική κοινότητα συνιστούν οι 3.615 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2016, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων “Πεπραγμένων”, που έπονται των συνεδρίων.

(φωτογραία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια