Ιεράπετρα: Μειώνονται τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Μπραμιανών

Κρήτη
Ιεράπετρα: Μειώνονται τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Μπραμιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Φράγμα Μπραμιανών σήμερα έχουν απομείνει 9.700.000 κυβικά μέτρα νερού

Από τα 15.000.000 κυβικά μέτρα νερού που είχε αποθηκεύσει πέρυσι ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 9.700.000 κυβικά μέτρα νερού, έπειτα από μια 11μηνη παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, τους 11 πρώτους μήνες του 2021, η Ιεράπετρα σύμφωνα με τα επίσημα βροχομετρικά στοιχεία έχει δεχτεί μόλις 168 χιλιοστά βροχής.

Κατά τους μήνες του Φθινόπωρου (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο) οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που είχε η Ιεράπετρα, δεν ξεπέρασαν τα 50 χιλιοστά. Κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια, το 2019 και το 2020, οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις αλλά κυρίως οι χιονοπτώσεις στους δυτικούς ορεινούς όγκους της Ιεράπετρας, βοήθησαν μετά από μια τριετή περίοδο ξηρασίας (2016, 2017 και 2018), να γεμίσει ξανά ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών Ιεράπετρας, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής σε αρδευτικό νερό κατά τη νέα περίοδο ξηρασίας που όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει από τις αρχές του 2021.

«Οι ελάχιστες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις τούτο το Φθινόπωρο μας δείχνουν ότι μπαίνουμε πάλι σε περίοδο ξηρασίας. Ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε τα συστήματα των βροχών να περνούν από τη Δυτική Κρήτη και να ανεβαίνουν βορειονατολικά προς την Πελοπόννησο, την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, προκαλώντας εκτός των άλλων και πλημμύρες, ενώ εδώ στην ανατολική Κρήτη δεν πέφτει ούτε σταγόνα, μας έχει κάνει να ανησυχούμε για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Κατά την περίοδο των φυτεύσεων και μέχρι σήμερα, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών παραμένει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, αφού ισοσκελίζονται οι ποσότητες του νερού που καταναλώνουν οι αγρότες με εκείνο το νερό που μπαίνει στον ταμιευτήρα, από τις πηγές της Μαλαύρας και από τον αγωγό της Καλαμαύκας κυρίως.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε σταθεροποιηθεί γύρω στα 9.700.000 κυβικά μέτρα νερού, αυτό όμως δεν μας αρκεί. Μπορεί το νερό που έχουμε αποθηκευμένο στον ταμιευτήρα να μας φτάνει για άλλες δύο σαιζόν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν συνεχιστεί η ανομβρία τα επόμενα χρόνια. Και δεν έχουμε μόνο αυτό το πρόβλημα τούτη την περίοδο.

Τεράστιο πρόβλημα έχουμε με τις αυξήσεις που έχει βάλει η ΔΕΗ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε για να εξυπηρετούμε τους παραγωγούς μας με ποιοτικό αρδευτικό νερό έχει εκτιναχτεί 80% πάνω. Αν ξοδεύαμε το χρόνο 1.000.000 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα, από τώρα και μετά θα θέλουμε 1.800.000 ευρώ για να πληρώσουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, αποφάσισε να συγκαλέσει τη γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων στις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να πάρουμε απόφαση να αυξήσουμε το τιμολόγιο της άρδευσης από τα 0,18 λεπτά το κυβικό μέτρο νερού που είναι τώρα, στα 0,25 το κυβικό. Αυτή θα είναι η εισήγηση μας, για να καταφέρουμε να καλύψουμε μέρος του αυξημένου κόστους της ενέργειας που χρειαζόμαστε. Όταν θα πέσει η τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που ήταν πέρυσι τότε θα μειώσουμε κι εμείς το τιμολόγιο του αρδευτικού νερού. Δεν έχουμε δυστυχώς άλλο τρόπο να καλύψουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να μας καλύψει μέρος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στο άμεσο μέλλον», προσθέτει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Η ανησυχία της διοίκησης του ΤΟΕΒ και των χιλιάδων αγροτών της Ιεράπετρας θα είχε μετριαστεί φυσικά, αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση των συντελεστών στο κόστος των δημοπρατημένων δημόσιων έργων, οι ανάδοχοι των οποίων δηλώνουν αδυναμία να τα εκτελέσουν μετά τις τελευταίες υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα δομικά υλικά και κυρίως το σίδηρο.

Λόγω αυτών των αυξήσεων έχει καθυστερήσει η ανάδοχος κατασκευαστική Θεμέλη Α.Ε. να προχωρήσει το έργο της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου με διατομή ενός μέτρου, που αν είχε ολοκληρωθεί σύντομα θα έφερνε τριπλάσιες ποσότητες νερού στον ταμιευτήρα του Φράγματος των Μπραμιανών και θα διέλυε όλα τα σύννεφα της ανησυχίας στην αγροτική Ιεράπετρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News