Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στα Χανιά η Λένα Μπορμπουδάκη - Τι δήλωσε για το 1o επιβεβαιωμένο κρούσμα

Κρήτη
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στα Χανιά η Λένα Μπορμπουδάκη - Τι δήλωσε για το 1o επιβεβαιωμένο κρούσμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού βρέθηκε στα Χανιά - Τι δήλωσε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης), Λένα Μπορμπουδάκη

Εκτάκτως στα Χανιά μετέβη η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης), Λένα Μπορμπουδάκη, με αφορμή το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε στην πόλη, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

«Δεν χάθηκε πολίτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση του περιστατικού», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV. Όπως είπε, «υπάρχαν υποψίες και ισχυροποιημένες ενδείξεις καθώς ο άνδρας προήλθε από την Νότια Αφρική και το Γιοχάνεσμπουργκ και ως εκ τούτο οι υγειονομικές αρχές προχώρησαν άμεσα στην διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ιχνηλατηθεί 16 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο στο οικογενειακό περιβάλλον και όλοι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

«Να μην στιγματίζονται περιοχές της δυτικής Κρήτης» σημείωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, προσθέτοντας ότι ισαμε τούτη των ώρα δεν υπάρχει εντολή για οποιαδήποτε αλλαγή στο υγειονομικό πρωτόκολλο ως προς την διαχείριση αυτών των περιστατικών. Συνεπώς, όπως υπογράμμισε, «τα περιστατικά της μετάλλαξης Ομικρον θα αντιμετωπίζονται, με τον ίδιο τρόπο που διαχειριζόμαστε περιστατικά της παραλλαγής Δέλτα». 

Κλείνοντας, η κ. Μπορμπουδάκη υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, καθόσον δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα, η διοικήτρια ανέφερε πως τόσο ο ίδιος ο 40χρονος όσο και η οικογένειά του είναι πολύ συνεργάσιμοι και ακολουθούν τις δοθείσες οδηγίες.

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία της νέας μετάλλαξης, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι ο πόνος στο θώρακα και η δύσπνοια, τα οποία όπως τόνισε δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τα συμπτώματα του κορωνοϊού ή της μετάλλαξης Δέλτα.

Αναλυτικά, η  διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης), Λένα Μπορμπουδάκη ανέφερε τα εξής στην ΚΡΗΤΗ TV:

«Ο πολίτης που φέρει την μετάλλαξη Όμικρον διαμένει στη Δυτική Κρήτη και αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι πρόκειται για το πρώτο ταυτοποιημένο κρούσμα με την συγκεκριμένη μεταλλάξη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε και άλλα.

Αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί πρώτον για να μην στιγματίσουμε περιοχές όπως η Κρήτη και να μην υπάρχει η ανησυχία ότι η συγκεκριμένη περιοχή κινδυνεύει σε σχέση με τις άλλες. Δεν αλλάζει η υγειονομική διαχείριση με βάση τις μεταλλάξεις. Δεύτερον, θα πρέπει έτσι και αλλιώς όλοι να προσέχουμε, είτε στη Δυτική είτε στην Ανατολική Κρήτη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα που έχει επικρατήσει, έχει ήδη υψηλή μεταδοτικότητα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε η κα. Μπορμπουδάκη.

Αναφορικά με τον άνδρα που ταυτοποιήθηκε με την μετάλλαξη Όμικρον, η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τόνισε πως «βρίσκεται στο σπίτι του, είναι σε καλή κλινική κατάσταση, εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία και δεν χρήζει νοσηλείας ως τώρα».

Παράλληλα, η κα. Μπορμπουδάκη επεσήμανε πως «το ιστορικό ταξιδιού προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ο άνδρας ήρθε από την Νότια Αφρική. Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός και σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, έγινε άμεσα ιχνηλάτηση κα ταυτοποίηση των επαφών του μέσα σε δυο 24ωρα, δεν χάθηκε καθόλου χρόνος, ούτε ένα λεπτό.

Ο άνθρωπος, επειδή υπήρχε ιστορικό ταξιδιού και υπήρχε υποψία και αυξημένη πιθανότητα ιχνηλάτησης της μετάλλαξης, ενημερώθηκε άμεσα, έγινε η διαδικασία, ενημερώθηκαν οι στενές επαφές και όλοι ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι. Έχει μεγάλη αξία στην διαδικασία της ιχνηλάτησης, να είναι όλοι συνεργάσιμοι για να βοηθήσουν το έργο μας».

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πρώτα σενάρια για την περίοδο των γιορτών στην Κρήτη - Οι ειδικοί εξηγούν

Για την συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον, η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε πως ως φαίνεται δεν διαφοροποιείται με την Δέλτα,, το θωρακικό άλγος και η δύσπνοια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και για την ώρα δεν αλλάζει η υγειονομική διαχείριση. Είναι ακόμη νωρίς, αναμένουμε οδηγίες από τον ΠΟΥ και είμαστε σε ετοιμότητα και να τροποποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εφόσον απαιτηθεί».,

Σε ερώτηση για το αν οι Κρητικοί θα πρέπει να ανησυχούν, η Διοικήτρια δήλωσε πως «δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό που επιδεινώνει μια υγειονομική κρίση είναι ο πανικός και η έντονη ανησυχία. Εφόσον τηρούμε τα μέτρα, ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εμβολιαζόμαστε, θα είμαστε καλά. Ενδεχομένως να φανεί στην συνέχεια πως υπάρχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Δέλτα, όπως και να έχει η αποφυγή του συγχρωτισμού, οι αποστάσεις, τα μέτρα υγιεινής και οι εμβολιασμοί είναι αυτά που μας βοηθούν. Χρειάζεται ψυχραιμία, άλλωστε έχουμε διαχειριστεί και άλλες μεταλλάξεις στο παρελθόν και τα έχουμε καταφέρει μια χαρά».

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως ο 40χρονος νεαρός ταξίδεψε στις 26 Νοεμβρίου από την Νότια Αφρική με προορισμό τα Χανιά, για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων μαζί με την οικογένειά του. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο βγήκε αρνητικό.

Την επόμενη ημέρα (28/11) ο 40χρονος εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε rapid test, πάλι με αρνητικό αποτέλεσμα. Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε νέο αρνητικό PCR, το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον.

Σήμερα το πρωί, 2 Δεκεμβρίου 2021, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News