Κρήτη

Εμπορικά καταστήματα Κρήτης: «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές μας»

Ξεσηκωμός κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Κρήτης από τα εργατικά συνδικάτα - Αιχμηρές ανακοινώσεις

«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές μας», προειδοποιούν τόσο την κυβέρνηση όσο και την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τόσο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου όσο και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Αυτό στο οποίο αντιδρούν τόσο οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων όσο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους είναι οι μεθοδεύσεις, όπως λένε, προκειμένου τα καταστήματα της Κρήτης να μείνουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Για τη σύσκεψη, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου κατήγγειλε χαρακτηριστικά ότι «έπεσαν οι μάσκες». Και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι διαθέσεις φάνηκαν από το πρώτο λεπτό της συζήτησης, όταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Συριγωνάκης επικαλέστηκε ως de facto τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές τη θερινή περίοδο (Απρίλη έως Οκτώβρη), με την πρόφαση ότι μερικές περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές. Μάλιστα, για να στηρίξει την άποψή του επικαλέστηκε για την πόλη του Ηρακλείου απόφαση που είχε παρθεί την περίοδο της Χούντας και χαρακτηρίζει το Ηράκλειο τουριστική ζώνη!

Τη σκυτάλη πήρε ο Δήμος Ηρακλείου διά στόματος κ. Παττακού, ο οποίος εξέφρασε «την άποψη του δημάρχου και της δημοτικής Αρχής», ότι τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να ανοίγουν «προαιρετικά» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και τον χειμώνα, δηλαδή 52 Κυριακές τον χρόνο (!) κάνοντας «κουρελόχαρτο» την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και τη μέχρι τώρα θέση του για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με ελάχιστες διαφοροποιήσεις κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χερσονήσου αλλά και της ΟΕΣΚ, κάνοντας και αυτοί με τη σειρά τους «κουρελόχαρτο» το ομόφωνο ψήφισμα που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει και εκδώσει στις 10/6/2021.

Από τους εργοδοτικούς φορείς μονάχα ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΝΗ εξέφρασε την πάγια θέση τους για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Απεναντίας, βασιλικότεροι του βασιλέως, και μάλιστα με περίσσιο θράσος υπέρ του καθολικού ανοίγματος τις Κυριακές, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΟΛΗ και του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ΟΛΗ ότι «η πανδημία αποτέλεσε μια ευκαιρία», την οποία και εκμεταλλεύτηκαν, δείχνοντάς μας πόσο ζυγίζουν στη ζυγαριά τους οι ανθρώπινες ζωές όταν στην άλλη πλευρά ισορροπεί το κέρδος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των τουριστικών γραφείων, που έριξε το φταίξιμο για τον θάνατο των δύο συναδέλφων μας στα s/m στην ατομική τους ευθύνη και τα μέτρα προστασίας και όχι στα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν για να γεμίζουν οι ίδιοι τα σεντούκια τους.

Και σα να μην έφταναν οι εργοδοτικοί φορείς και οι χυδαιότητες που ξεστόμισαν για να υπερασπιστούν τη λαιμαργία τους, το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε να βάλει ο πρόεδρος του ΕΚΗ με την τοποθέτησή του. Ο κ. Βοργιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του να ισχύει το «προαιρετικό» της κυριακάτικης εργασίας και για τους εργαζόμενους, δίνοντας πάσα στην πλήρη και υποχρεωτική εφαρμογή υπό τον φόβο της απόλυσης, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και το παζάρι για τα γεωγραφικά όρια ισχύος του μέτρου εντός του δήμου Ηρακλείου, των τουριστικών ζωνών κ.ά.

Σε αυτό τον ορυμαγδό παραποίησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ακούστηκαν και αρκετά γνωστά επιχειρήματα όπως «η κρουαζιέρα φέρνει λεφτά», «σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης τα μαγαζιά είναι ανοιχτά τις Κυριακές», «είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό το άνοιγμα», κ.ά.

Η μόνη φωνή που απέμεινε να υπερασπίζεται την αυτονόητη ανάγκη για ενιαία ημέρα ανάπαυσης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών εμπόρων ήταν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου».

Παρακάτω, η ανακοίνωση αναφέρεται στην κρουαζιέρα και τον τουρισμό, τονίζοντας πως ήρθαν λεφτά μέσα από τους τομείς αυτούς: «Αυτά τα χρήματα, όμως, δεν πήγαν ούτε στις τσέπες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ούτε στους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές μαγαζάτορες. Το αποδεικνύουν οι μισθοί πείνας και τα εκατοντάδες “λουκέτα” των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα αυτά πήγαν στις τσέπες των τουριστικών πρακτόρων που πέταξαν για ακόμα μια χρονιά στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες υπαλλήλους τουριστικών γραφείων χωρίς κανένα επίδομα, για να μη χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις τους εποχικές. Πήγαν στις πολυεθνικές που αγοράζουν τα “φιλέτα” του κέντρου το ένα μετά το άλλο, στους ντόπιους και ξένους “μεγαλοκαρχαρίες” του εμπορίου και των s/m.

Δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας, δεν τους ενδιαφέρει πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, πότε θα βρίσκονται τα νέα ζευγάρια που εργάζονται κυρίως στο εμπόριο και πότε θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, ψυχαγωγία, μόρφωση και πολιτισμό».

Το Εργατικό Κέντρο

«Το πρόβλημα των καταναλωτών δεν είναι ο χρόνος αλλά οι άδειες τσέπες»

Αλλά και η διοίκηση του ΕΚΗ εκφράζει κατηγορηματική άρνηση: «Το ΕΚΗ έχει επανειλημμένως τονίσει τη θέση του στο σοβαρό αυτό ερώτημα και επαναλαμβάνει ότι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί ανοιχτά τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ενώ οδηγεί σε βέβαιη καταστροφή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα των καταναλωτών στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη χρόνου, αλλά οι άδειες τσέπες. Αυτό που σήμερα λείπει από την κοινωνία δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Η πανδημία, τα μνημόνια και η φοροεισπρακτική πολιτική είναι καταστροφικά για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», αναφέρει σε του ανακοίνωση την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου.

 (φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια