Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Αποκτά αυτοτελές γραφείο συμβούλου ακεραιότητας και μονάδα εσωτερικού ελέγχου

Την υπογραφή μνημονίου για τη σύσταση αυτοτελούς γραφείου συμβούλου ακεραιότητας στην Περιφέρεια Κρήτης και την λειτουργία και οργάνωση μονάδας εσωτερικού ελέγχου, υπέγραψαν σήμερα στα Χανιά, ο υπουργός Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης

Γραφείο συμβούλου ακεραιότητας αποκτά η Περιφέρεια Κρήτης μετά την υπογραφή μνημονίου για τη σύσταση αυτοτελούς γραφείου συμβούλου ακεραιότητας και την λειτουργία και οργάνωση μονάδας εσωτερικού ελέγχου που υπέγραψαν σήμερα στα Χανιά, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ζαχαρία Δοξαστάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή. Στην υπογραφή παραβρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανδρέας Κουκλινός.  

Ο κ Βορίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Κρήτης, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που συνέστησε αυτοτελή μονάδα συμβούλου ακεραιότητας. «Η σπουδή της Περιφέρειας Κρήτης, δείχνει τον σωστό και τον καλό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι οργανικές μονάδες, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, «αυτές οι δύο δράσεις είναι πολύ σημαντικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται στην Περιφέρεια Κρήτης, για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα». 

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, έκανε λόγο για την δημιιουργία ενός ισχυρού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που αποκτά η ελληνική δημόσια δίοικηση και που θα λειτουργήσει μέσα από ένα πολύ ισχυρό νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στελεχών της δημόσιας δίοικησης που θα υπηρετήσουν τον νέο θεσμό, καθώς και στην έκδοση οδηγού εσωτερικού ελέγχου, που μάλιστα παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Κρήτης. 

Την ευθύνη της οργάνωσης του γραφείου συμβούλου ακεραιότητας και της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, έχει για την Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, που χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως πολύ σημαντική για την Περιφέρεια Κρήτης. 

Ο Περιφειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, από την πλευρά του τόνισε ότι η λειτουργία των δύο νέων θεσμών, ενισχύσει την διαφάνεια σε όλους τους τομείς.

«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα, η οποία συνέστησε αυτοτελή μονάδα συμβούλου ακεραιότητας κι επίσης είναι εκείνη που οργανώνει πρώτη μονάδα εσωτερικού ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά την υπογραφή του μνημονίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για «δύο πολύ σημαντικούς μηχανισμούς για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, δίνοντας συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την Περιφέρεια για την επιλογή αυτή. 

Από την πλευρά του ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε « την ικανοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης για τη συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη και τον Διοικητή της ΕΑΔ τον κ. Μπίνη για να προχωρήσουμε σε δύο νέους θεσμούς. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι πρώτη που ξεκινά θεσμούς που έχουν σχέση με την διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ζαχαρία Δοξαστάκη για την ωρίμανση του έργου και τόνισε πως «πιστεύουμε πως είναι ευθύνη μας και μπορούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά. Έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό στην περιφέρεια για το οποίο είμαστε περήφανοι. Όμως πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να βελτιωνόμαστε και για αυτό προχωρήσαμε στην εφαρμογή των δύο νέων θεσμών».  

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επεσήμανε πως «προσδοκούμε πως και οι υπόλοιποι ΟΤΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης. Η ΕΑΔ είναι δίπλα να συνδράμει για να υλοποιήσουν κι άλλοι τους δύο αυτούς θεσμούς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπίνης. 

Το αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας συνίσταται στην παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και ενίσχυσης των μηχανισμών ακεραιότητας και εφαρμογής θεσμών ακεραιότητας.

Ειδικότερα  θα λάβουν χώρα οι ακόλουθες ενέργειες:

  1. Παροχή τεχνογνωσίας για την κατάρτιση μεθοδολογικών εργαλείων για το έργο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και για την εναρμόνιση με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4795/2021.
  2. Παρακολούθηση, συμβουλευτική υποστήριξη και αξιολόγηση από την Ε.Α.Δ. του έργου, της δράσης και της λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης.
  3. Παροχή τεχνογνωσίας και εργαλείων για την ενίσχυση των μηχανισμών ακεραιότητας.
  4. Διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θεματικές εσωτερικού ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια