Κρήτη

Το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος» την παραλία Ανάλουκα στη Σητεία

Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει 30 δράσεις (από το 2020 ) - Έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 20,5 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων οι 4,6 τόνοι είναι πλαστικό που μετατρέπεται σε επαναχρησιμοποιούμενα υλικά με χρήση του μοντέλο κυκλικής οικονομίας

Η Κρήτη είναι διάσημη για τις απίστευτης ομορφιάς παραλίες της. Υπάρχει όμως ένα μέρος στο πανέμορφο νησί μας, όπου τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο λόγος για την παραλία του Ανάλουκα στο Νόμο Λασιθίου,  η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα με άπειρες ποσότητες σκουπιδιών – πλαστικά κυρίως – να «ταξιδεύουν» στο Αιγαίο, καθώς παρασύρονται από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε αυτή την περιοχή.

Το σκηνικό θυμίζει εγκατάλειψη και παραπέμπει σίγουρα σε έντονη οικολογική υποβάθμιση, με συνέπεια το τοπίο να θυμίζει περισσότερο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, παρά παραλία. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απόπειρες καθαρισμού όμως κάθε λίγο και λιγάκι, η παραλία θύμιζε και πάλι «χωματερή» του Αιγαίου. Δραστική παρέμβαση στο πρόβλημα αυτό, πρόσφερε το πρόγραμμα του Dixan, «Καθάρισε σε βάθος» που έκανε το βυθό της παραλίας πιο καθαρό απο ποτέ!

Το πρόγραμμα, ξεκίνησε το 2020 παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας, πραγματοποιώντας 11 δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών. Για το 2021 ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν να ταξιδέψει σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα εντάσσοντας μέσα στο πλάνο περιοχές όπως τη Θεσσαλονίκη, τη Σάμο, τη Ρόδο, τη Σητεία και πολλές άλλες.

Το πρόγραμμα, εντάσσεται κάτω από το γενικότερο τοπικό πλάνο αιειφορίας «Για καλό» του τομέα απορρυπαντικών και προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει : 30 δράσεις (από το 2020 ) σε συνεργασία με τον νεαρό Οδυσσέα Λάμπρου και την εθελοντική του ομάδα beach cleaning. Μέσα απο τις δράσεις αυτές, έχουν  συγκεντρωθεί συνολικά 20,5 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων οι 4,6 τόνοι είναι πλαστικό. Το σημαντικό όμως είναι πως το πλαστικό που συγκεντρώνεται μέσα από τη συνεργασία με το Circular Economy & Eco Innovation institute, μετατρέπεται σε επαναχρησιμοποιούμενα υλικά με χρήση του μοντέλοu κυκλικής οικονομίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις δράσεις του 2020, το πλαστικό που μαζεύτηκε μετατράπηκε σε παγκάκια και κάδους που προσφέρθηκαν στους δήμους και στις περιοχές που καθαρίστηκαν.  Από αυτή τη δράση στη Σητεία και την παραλία του Ανάλουκα, συγκεντρώθηκε 1,5 τόνος απορριμμάτων. «Ο μισός τόνος αφορούσε πλαστικά, οπότε με αυτό τον τρόπο συμβάλλαμε και εμείς με τον τρόπο μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε η Ράνια Φιλιππακοπούλου - Διευθύντρια Marketing & Trade Marketing του Τομέα Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Henkel Ελλάδος & Κύπρου.

Η συμβολή του Οδυσσέα Λάμπρου

Το πρόγραμμα συνεργάζεται με τον Οδυσσέα Λάμπρου ένα νέο παιδί, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλει και η εθελοντική του ομάδα Beach Cleaning που αποτελείται από φοιτητές. Η επιλογή του Οδυσσέα ενός νέου παιδιού που βουτάει από τα 14 του χρόνια για να αποσυμφορήσει τους βυθούς μας από τα απορρίμματα και πλαστικό, αποτέλεσε κλειδί στο πρόγραμμα και δεν ήταν τυχαία. Ο Οδυσσέας με την εθελοντική του ομάδα beach cleaning που αποτελείται από νέους φοιτητές, μας δείχνουν την σημασία του εθελοντισμού και της ατομικής ευθύνης στην προστασία του περιβάλλοντος και πώς ο καθένας με απλές πράξεις μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν κόσμο πιο καθαρό.

Το πρόγραμμα του Dixan, έχει ταξιδέψει σε Λεγραινά, Σούνιο, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ραφήνα, Πάτρα, Αλεποχώρι, Αίγινα, Βόνιτσα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Σάμο, Σητεία και σε άλλες περιοχές. Το μήνυμα που στέλνουν οι διοργανωτές μέσα απο αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού παραλιών είναι ότι  «η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι πραγματικά αναγκαία για να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους της πατρίδας μας από τη ρύπανση του πλαστικού και εμείς σαν Henkel δεσμευόμαστε στην προάσπιση του ενώ τόσο με το πρόγραμμα του Dixan Καθάρισε σε βάθος όσο και με το τοπικό πρόγραμμα  αιειφορίας του Για καλό δείχνουμε έμπρακτα την αποστολή μας για έναν κόσμο πιο καθαρό»  είπε η κ. Φιλιππακοπούλου - Διευθύντρια Marketing & Trade Marketing του  τομέα Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Henkel Ελλάδος & Κύπρου.

Σχετικά τώρα με το πόσο σοβαρό είναι στην Ελλάδα το πρόβλημα της ρύπανσης του πλαστικού και αν  αυτό το πρόβλημα παρότρυνε την Henkel και το Dixan να λάβει δράση και να δεσμευτεί απέναντι στους καταναλωτές της, όπως τονίζει η κ. Φιλιππακοπούλου:  «το πρόβλημα από την ρύπανση του πλαστικού είναι τεράστιας σημασίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε τοπικό. Αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα ετησίως παράγονται 700.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων με μόνο το 8% αυτών να ανακυκλώνονται, το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης είναι τεράστιας σημασίας για τη χώρα μας. Και αν σκεφτεί ότι στις ελληνικές θάλασσες συγκεντρώνεται το 67% της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου, καταλαβαίνετε ότι είναι νούμερα που μας κινητοποιούν και εμάς να δράσουμε προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σαν Henkel,  παραπάνω από 70% του όγκου μας το διακινούμε σε πλαστικές συσκευασίες ενώ απαραίτητο στοιχείο για την απόδοση των προϊόντων μας είναι το νερό. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω δημιουργήσαμε το  πρόγραμμα του Dixan, «Καθάρισε σε βάθος», ένα πρόγραμμα από την ναυαρχίδα του τομέα μας το Dixan, το οποίο  εντάσσεται στο τοπικό πρόγραμμα αιειφορίας «Για καλό». Το πρόγραμμα , «Καθάρισε σε βάθος», είναι μια ολιστική προσέγγιση υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών όλων των υδάτινων πόρων της πατρίδας μας σε συνδυασμό με τη  χρήση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας για το πλαστικό που ανασύρεται από αυτούς τους καθαρισμούς το οποίο μετατρέπεται σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα προς την κοινωνία».

 Henkel Hellas: Όλες μας οι δυνάμεις για καλό!

Το 2020 με πίστη στη δέσμευση για έναν κόσμο πιο καθαρό, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αειφορίας « Για καλό» το οποίο εφαρμόζει την ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική της Henkel για μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το περιβάλλον, τα σχολεία και την κοινωνία.

Το πρόγραμμα του «Για καλό» εφαρμόζεται μέσα από τις μάρκες και την παραγωγική διαδικασία της εταιρίας καθώς πρόκειται για μια από τις λίγες εταιρείες του κλάδου που διατηρεί παραγωγή στην Ελλάδα. Επενδύει συνεχώς σε νέες συνθέσεις πιο αποδοτικές σε χαμηλές θερμοκρασίες στα απορρυπαντικά της Dixan & Neomat και σε νέα προϊόντα με στόχο την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως για παράδειγμα η χρωμοπαγίδα Colour Catcher που με τη χρήση της υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας & νερού. Η εταιρεία εστιάζει στα υλικά συσκευασίας με συσκευασίες που όχι μόνο ανακυκλώνονται κατά 100% όπως οι συσκευασίες των πλαστικών μπουκαλιών Dixan, Neomat & Persil, αλλά ένα μέρος τους είναι και από ανακυκλωμένο, πλαστικό χρησιμοποιώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας όπως για παράδειγμα το Persil που αποτελείται από 25-50% ανακυκλωμένο πλαστικό ή η σειρά Bref Pronature που αποτελείται από 100% ανακυκλωμένα υλικά. 

Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας του «Για καλό» είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς σε όλες τις βαθμίδες. Μέσα από το πρόγραμμα «Henkel Sustainability Ambassadors», στόχος της εταιρίας είναι να εκπαιδεύσει μαθητές, σχετικά με το πώς με απλούς τρόπους μπορούν στην καθημερινότητα τους να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ με τις στρατηγικές της συνεργασίες με διάφορους φορείς, Δήμους αλλά και Πανεπιστήμια να συμβάλλει στην εκπαίδευση για την προστασία των υδάτινων πόρων μας από τα απορρίμματα και κυρίως το πλαστικό, στη σημαντικότητα της σωστής διαλογής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, καθώς  και στην περαιτέρω χρήση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι με 10 και πλέον χρόνια έμπρακτης συνεισφοράς της προς το κοινωνικό σύνολο ο τομέας απορρυπαντικών και προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel, είναι κοντά στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, φροντίζοντας για την καθημερινότητά τους, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες με είδη πρώτης ανάγκης προσφέροντας τους παραπάνω από 50.000 προϊόντα.

Στόχος του προγράμματος «Για καλό», είναι μέχρι το 2025 το 70% των πλαστικών συσκευασιών που διακινεί σαν τομέας απορρυπαντικών & προϊόντων της οικιακής φροντίδας της Henkel να είναι από τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, ώστε να αποσυμφορήσουμε 100 υδάτινους πόρους  από απορρίμματα και πλαστικό, και να μετατρέψουμε, μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, παραπάνω από 5 τόνους πλαστικών σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

Τέλος στον άξονα της κοινωνίας συνεχίζει το έργο για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες και μέσω των συνεργασιών με φορείς προωθεί την ευημερία της κοινωνίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια