Κρήτη

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πρώτα σενάρια για την περίοδο των γιορτών στην Κρήτη - Οι ειδικοί εξηγούν

Ο προβληματισμός των πολιτών είναι διάχυτος, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των υγειονομικών εξελίξεων, με αρκετούς συμπολίτες μας να φοβούνται πως οι φετινές γιορτές θα λάβουν χώρα κάτω από την σκιά των lockdown - Τι εξηγούν οι ειδικοί, μιλώντας στo neakriti.gr

Η πανδημία σφυροκοπά την Ευρώπη, ενώ οι έρευνες γύρω από την νέα μετάλλαξη Όμικρον εντείνονται, μετά την έξαρση κρουσμάτων στον δυτικό κόσμο, αλλά και  σε χώρες της Αφρικής, με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

To neakriti.gr ζήτησε από ειδικούς, τoν καθηγητή Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Αχιλλέα Γκίκα, τον υπεύθυνο της Κλινικής Covid-19 του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντή Κοφτερίδη, τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου, Ανέστη Κιούλπαλη, να συνοψίσουν το σημείο και την στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, καθώς επίσης να εκτιμήσουν κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσει η Όμικρον την εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη το επόμενο διάστημα.

Όσο οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι χώρες ανά την Ευρώπη σκληραίνουν την στάση τους, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα υπήρξαν δύο βασικές ειδήσεις όσον αφορά στην διαχείριση της Covid-19. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών και η στάση αναμονής που βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων. «Θα πρέπει να συστήσουμε στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες να αναβάλουν το ταξίδι τους», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση των νέων μέτρων στην Ελλάδα.

Ο προβληματισμός των πολιτών είναι διαχύτος, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των υγειονομικών εξελίξεων, με αρκετούς συμπολίτες μας να φοβούνται πως οι φετινές γιορτές θα λάβουν χώρα κάτω από την σκιά των lockdown. Την ίδια ώρα, αισιοδοξία γεννάνε οι καλές επιδόσεις της Κρήτης αναφορικά με τους αποκαλούμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, καθώς οι θάνατοι όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον εθνικό μέσο όρο.

Με σχετικές του δηλώσεις στο neakriti.gr, o Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, σημείωσε ότι η Κρήτη, την τρέχουσα στιγμή βρίσκεται, υγειονομικά, περίπου δύο εβδομάδες πίσω από την υπόλοιπη επικράτεια, γεγονός που αποτυπώνεται στην, προς ώρας, καλή εικόνα που παρουσιάζει το νησί. Η «ετεροχρονισμένη» αυτή παρουσία της πανδημίας στην Κρήτη, πιθανώς να οδηγήσει σε μια αύξηση της πανδημικής παρουσίας κατά τις γιορτές, πράγμα που αποτελεί όμως παρά ένα σενάριο.

«Η προσοχή πρέπει να είναι μεταξύ άλλων αυξημένη», σημείωσε ο κ. Γκίκας, αναφέροντας πως σε κάθε άλλη περίπτωση θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων μετά τις 15 Δεκεμβρίου, με ότι συνεπάγεται αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του ιού προκάλεσε ανησυχία, καθώς τα πρώτα στοιχεία, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν, δείχνουν έναν ρυθμό πολλαπλασιασμού 1.9 έναντι 1.4 της Δέλτα. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία για την επιθετικότητα της νόσου και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα επικρατήσει της Δέλτα, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως σε κάποιες περιοχές της Αφρικής δείχνει να επικρατεί», επεσήμανε ο κ. Γκίκας.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν ξέρουμε αν θα διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε αν θα αντιμετωπίζεται και από τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία. Ακόμη, ερωτηματικό μπορεί να αποτελεί και το αν ανιχνεύεται ο ιός μέσω των υφιστάμενων μοριακών, rapid και self test, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πάντως πως τα μοριακά τεστ που έχουμε στην Ελλάδα μπορούν να το ανιχνεύσουν».

Διαμαντής Κοφτερίδης: Δεν είμαστε σε έξαρση της πανδημίας

«Δεν είμαστε σε έξαρση της πανδημίας» σημείωσε με την σειρά του ο υπεύθυνος της Κλινικής Covid-19 του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης, συμπληρώνοντας ότι «προς ώρας το σύστημα αντέχει». Εν συνεχεία ο κ. Κοφτερίδης εξήγησε πως πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για λήψη μέτρων κατά το διάστημα των γιορτών εφόσον υπάρξει κάποια άνοδος των κρουσμάτων.

«Τα μέτρα πρέπει να ενεργοποιούνται ανάλογα με την υγειονομική εικόνα της κάθε περιοχής» τόνισε ο κ. Κοφτερίδης, συμπληρώνοντας ότι η «σκληρότητα» των μέτρων πρέπει να ποικίλει ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περιοχής. Ο κ. Κοφτερίδης κατέθεσε την εκτίμηση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), κατά το οποίο στην Ελλάδα παρατηρείται μια σταθεροποίηση- αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Ανέστης Κιούλπαλης: Περιμένουμε αύξηση το επόμενο διάστημα

Την δική του εικόνα έδωσε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου, Ανέστης Κιούλπαλης. Ο διευθυντής ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνονται σενάρια για τις γιορτές, επισημαίνοντας επίσης ότι προς ώρας τα υγειονομικά όρια στην Κρήτη δεν έχουν ξεπεραστεί.

«Περιμένουμε αύξηση το επόμενο διάστημα» ξεκαθάρισε ο κ. Κιούλπαλης, αναφέροντας δε, πως πέραν της Covid-19, οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις κορυφώνονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. «Η λήψη ή μη λήψη μέτρων θα οριστεί αποκλειστικά και μόνο από τις υγειονομικές επιδόσεις του νησιού», επισήμανε ο κ. Κιούλπαλης, τονίζοντας ότι «πιθανώς να δούμε την Κρήτη στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη κατά τις γιορτές».

«Μόνα όπλα ο εμβολιασμός και η προσωπική τήρηση των υγειονομικών μέτρων», υπενθύμισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου, εξηγώντας πως αυτοί είναι οι πιο ουσιαστικοί τρόποι ώστε κάποιος να προστατευθεί από την πανδημία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Σχετικά με την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που προβληματίζει τον ΠΟΥ, ο κ. Γκίκας, σημείωσε πως η Όμικρον για την ώρα φαίνεται μια αρκετά απρόβλεπτη μετάλλαξη, αναφέροντας πως είναι ανάγκη να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε έχουμε μια λεπτομερέστερη εικόνα, τόσο σε ότι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της Όμικρον, όσο και αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των λοιπών σκευασμάτων απέναντι της.

Υπάρχει μια ελπίδα ότι η Όμικρον είναι το «κύκνειο άσμα» του κορωνοϊού, ανέφερε ο κ. Γκίκας, μιας και τα πρώτα δείγματα υψηλής μεταδοτικότητας και ήπιας νόσησης που έχουν παρατηρηθεί στην νότια Αφρική τις τελευταίες μέρες, δίνουν χώρο σε αυτή την πιθανότητα. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που η Όμικρον φτάσει στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας θα πρέπει να ξαναρχίσουν από το μηδέν, ανέφερε συνοψίζοντας: «H πρώτη εντύπωση είναι πως πρόκειται για ένα στέλεχος πολύ πιο μεταδοτικό που όμως δεν δείχνει να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Συνεπώς θα καταγράφονται πολλά κρούσματα, με λίγες βαριές περιπτώσεις. Τα ακριβή χαρακτηριστικά του αναμένεται να διαφανούν στις επόμενες 3-4 εβδομάδες». Ερωτηθείς αν η μετάλλαξη αυτή σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο, την «αρχή του τέλους» για την πανδημία, στην προσπάθεια του ιού να καταφέρει να «σπάσει» την ανοσία και να διαδοθεί, ο κ. Γκίκας απάντησε πως κάτι τέτοιο «μένει να αποδεχτεί, όμως πράγματι αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν στην Ιατρική και την Ιολογία. Θα ήταν σίγουρα, το ευτυχές σενάριο».

Με την σειρά του ο κ. Κοφτερίδης, εξήγησε ότι ο λόγος που η μετάλλαξη Όμικρον έχει προβληματίσει αρκετά τους ειδικούς, σχετίζεται με «τις 32 επικίνδυνες, πιθανές μεταλλάξεις που καταγράφονται στην ακίδα της». Το πεδίο θα είναι ξεκάθαρο μέσα στις επόμενες 15- 20 ημέρες, διάστημα εντός του οποίου και η ίδια η Pfizer θα έχει εικόνα ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της απέναντι στην Όμικρον. «Για την ώρα κανένα επιβεβαιωμένο στοιχείο δεν υπάρχει» δήλωσε ο κ. Κοφτερίδης, λέγοντας πως οι πρώτες ενδείξεις αναφορικά με τον τρόπο νόσησης από την Όμικρον, δείχνουν ότι προσβάλει νέους με τρόπο ήπιο, αυτό τουλάχιστον δείχνουν μέχρι τώρα οι υπό εξέταση ασθενείς στην νότια Αφρική.

«Θα χρειαστούν μέρες ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα», δήλωσε ο κ. Κιούλπαλης σε ότι έχει να κάνει με την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του, όπως και το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν την νέα πρόκληση.

Βλαχογιαννόπουλος: Αναμονή κι όχι υπερβολές για την «Ο» - Μέτρα δημόσιας υγείας και όχι τιμωρίας

Ο καθηγητής Ανοσολογίας – Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος αναφέρθηκε στην μετάλλαξη «Όμικρον», τις υπερβολές αλλά και την λάθος στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4. Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος μίλησε επίσης για τις αβεβαιότητες με τα μονόπλευρα μέτρα αλλά και την προβληματική των εμβολιαστικών προγραμμάτων, όταν αυτά αντί για πειθώ , γίνονται πλέον, όπως είπε, στη βάση προστίμων, την στιγμή που η ουσιαστική τους συμβολή είναι στη μείωση της νόσησης κι όχι της διασποράς του ιού και της νόσου, για την οποία χρειάζονται και τα εμβόλια, αλλά και τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπου ανάμεσα τους μια κατηγορία είναι και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Παγώνη: Ψυχραιμία μπροστά στην «Όμικρον»

«Προς το παρόν εστιάζουμε στη Δέλτα και περιμένουμε σε 15 ημέρες να διαφανεί η μεταδοτικότητα και ισχύς της μετάλλαξης Όμικρον παράλληλα με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», σημείωσε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Η κ. Παγώνη δήλωσε, ωστόσο, σίγουρη, ότι και αυτή η μετάλλαξη θα καλύπτεται, αν και η επιστημονική κοινότητα κάνει μεγάλα βήματα για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα η ίδια, τάσσεται εκ νέου κατά ενός Lockdown, εξηγώντας ότι αυτό δεν έχει νόημα όταν το ποσοστό εμβολιασμού είναι μεγάλο. Αναφέρει επίσης, ότι τον μεγάλο κίνδυνο αυτή την ώρα τον αντιμετωπίζουν οι πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί κι όχι τα παιδιά.

Η κ. Παγώνη επαναλαμβάνει την ευθύνη που έχουμε όλοι μας να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν για την ανάσχεση διασποράς των κρουσμάτων και επισημαίνει την ανάγκη στήριξης τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και της ενίσχυσης των νοσοκομείων με επιπλέον προσωπικό.

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα

Τον νέο κύκλο «διαλόγου» άνοιξε η πρωινή τοποθέτηση του CEO της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος σε δηλώσεις του στους Financial Times, ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» όσο ήταν κατά της «Δέλτα».

Η επιστημονική κοινότητα βρίσεκται σε στάση αναμονής αφενός σχετικά με την δυναμική της Ομικρον» καιαφετέρου με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων.

Για το θέμα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ισχυροποιημένες ενδείξεις πως τα υφιστάμενα εμβόλια δεν θα προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον», ενώ καθησυχαστικός εμφανίστκε και ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, ο οποίος σύμφωνα με το CNN, τόνισε πως τα πρώτα δεδομένα από την Νότια Αφρική δεν αναφέρουν ασυνήθη συμπτώματα σχετιζόμενα με την μετάλλαξη Όμικρον. Εκτίμησε επίσης ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εάν η νέα μετάλλαξη θα οδηγεί σε βαριά νόσηση. «Προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν η παράλλαξη Όμικρον θα καταστεί κυρίαρχη στην χώρα» σημείωσε.

Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech, εκτίμησε ότι μετάλλαξη «Όμικρον» θα μπορούσε μεν να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα εκείνοι παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση. Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα, τόνισε. «Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια