Χανιά: Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη οι εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια απο την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Κρήτη
Χανιά: Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη οι εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια απο την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 108η επέτειος θα τιμηθεί με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου το πρωί στο Ενετικό Λιμάνι - Θα συνεχιστούν το απόγευμα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος

Εκατόν οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική έπαρση της Ελληνικής σημαίας στο Φρούριο Φιρκά στα Χανιά, που επισφράγισε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η 108η επέτειος θα τιμηθεί με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου το πρωί στο Ενετικό Λιμάνι οι οποίες θα συνεχιστούν το απόγευμα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος ,παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα αύριο το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή με τη συμμετοχή βρακοφόρων, μαθητών σχολείων της πόλης, εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών, για τη μεταφορά του εθνικού μας συμβόλου προς το Φρούριο Φιρκά και την επίσημη έπαρση της σημαίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. Κατά την έπαρση της σημαίας μαχητικά αεροσκάφη F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης θα διέλθουν τιμητικά πάνω από την πόλη, ενώ φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα πλέει αρόδο στα ανοιχτά του λιμανιού. Ως είθισται, θα ακολουθήσει επίσκεψη των επίσημων προσκεκλημένων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στο Δημαρχείο Χανίων.

Στις επτά το απόγευμα το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του στην Χαλέπα, εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Θα προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, στην οποία θα προεδρεύσει διαδικτυακά ο Πρόεδρος  της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη διάρκεια της  εκδήλωσης θα διαβαστούν από την συγγραφέα  κ. Ανδρονίκη Κοκοτσάκη αποσπάσματα από  την έκδοση του Ιδρύματος «Το ημερολόγιο του Μανούσου» της Άρτεμης Πλανάκη, ενώ για τη σημασία της επετείου θα μιλήσει ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης.

Τέλος, θα απονεμηθεί  τιμητική διάκριση στην 115 Πτέρυγα Μάχης για την καθοριστική συμβολή της στην Άμυνα της χώρας και στον Επισμηναγό Γεώργιο Παπαδάκη για την εξαιρετική συμβολή του στις εκδηλώσεις της επετείου την 1η Δεκεμβρίου 2019, στα Χανιά, καθώς και επίδοση αναμνηστικής φωτογραφίας από τις εκδηλώσεις του 2019 προς το Ίδρυμα, από τον Διοικητή της 115 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχο Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

Η επίσημη ενσωμάτωση της Κρήτης στο Ελληνικό κράτος 

Ήταν Κυριακή 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, ύψωναν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αιματηρής περιόδου. Πλήθος λαού συμμετείχε τότε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για το γεγονός της επίσημης ενσωμάτωσης του νησιού με το ελληνικό κράτος. Αιώνες δακρύων έβρισκαν την ιστορική τους δικαίωση.

Η αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία» έγραψε μια ημέρα μετά για το γεγονός της Ένωσης: «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News