Ηράκλειο: Ανέβηκαν οι τόνοι για τη ΔΕΠΑΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο – Τι συζητήθηκε

Κρήτη
Ηράκλειο: Ανέβηκαν οι τόνοι για τη ΔΕΠΑΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο – Τι συζητήθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο - Παράσταση διαμαρτυρίας για τα τέλη που θα συζητηθούν προσεχώς

Με έντονους τόνους πραγματοποιήθηκε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο με δύο καυτά θέματα: τη ΔΕΠΑΝΑΛ, αλλά και τα δημοτικά τέλη για τη νέα χρονιά. Οι παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., ιδιαίτερα όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα γύρω από αυτήν, κατόπιν κοινής επιστολής που απέστειλαν προς τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη.

Για τα δύο τελευταία χρόνια, η ΔΕΠΑΝΑΛ φαίνεται πως έχει ζημιωθεί οικονομικά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, γεγονός που προβληματίζει. Αντίστοιχα, ο φόβος έγκειται στο ενδεχόμενο οικονομικής ζημίας και κατά το 2021.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο. Οι παρευρισκόμενοι έκαναν έναν απολογισμό, αναφερόμενοι στην ανέγερση του έργου, την πορεία αυτού και την τελική του ευθεία - μέχρι το άνοιγμά του, αλλά και στα όποια τεκταινόμενα συνέβησαν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι, με τον επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”, Γιάννη Κουράκη, να προχωράει σε «προσωπικό ξέσπασμα», τρόπον τινά, αναφερόμενος στα όσα είχαν υποκινηθεί προς διερεύνηση περί κακής διαχείρισης του έργου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η εισαγγελική Αρχή εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή όλων των αιρετών και των υπηρεσιακών. Ουσιαστικά, όπως τόνισε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, καθώς αποδείχτηκαν ανυπόστατες οι κατηγορίες, δίνοντας «τέλος στις συκοφαντίες εννέα και πλέον ετών», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Στην επόμενη συνεδρίαση - δεν πραγματοποιήθηκε χθες και μετατέθηκε - θέμα συζήτησης θα αποτελέσει το καίριο ζήτημα των δημοτικών τελών, για το οποίο υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις, αφού η δημοτική Αρχή έχει εισηγηθεί σημαντικές αυξήσεις για τη νέα χρονιά, επικαλούμενη ένα «κενό», κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο εισηγήσεις, αναφορικά με τα δημοτικά τέλη: Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις, συγκεκριμένα 20% για τις επαγγελματικές επιχειρήσεις και 32% για τα νοικοκυριά, και η εισήγηση των 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που εισηγούνται πολύ χαμηλότερες αυξήσεις επί των προαναφερθέντων, ενδεικτικά 5% αύξηση για τα νοικοκυριά. Ακόμα, η δημοτική Αρχή υπολογίζει το τέλος της ταφής 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην καταβάλει η δημοτική Αρχή το τέλος ταφής τουλάχιστον για το 2022.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το 2022. Μάλιστα, μέλη και εκπρόσωποι των σωματείων, μαζεμένοι ακριβώς έξω από το Δημαρχείο, ως ένδειξη ακτιβισμού, φώναζαν συνεχώς συνθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμβουλίου, ζητώντας από τη δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απόφασή της για την επιβολή αυξήσεων στα δημοτικά τέλη. Κατόπιν, εκπρόσωποι των σωματείων μπήκαν στην αίθουσα που διεξαγόταν το Συμβούλιο, προκειμένου να ανακοινώσουν στη δημοτική Αρχή - και την αντιπολίτευση - τα αιτήματά τους, γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου του Δ.Σ. Ακολούθως, και μετά την υπεράσπιση των διαδηλωτών από κάποιους εκ των μελών του Συμβουλίου, εκπρόσωπος των σωματείων ανέφερε την προαναφερθείσα ανακοίνωση στους παρευρισκόμενους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σωματείων, «οι αυξήσεις αυτές έρχονται να καλύψουν την τεράστια έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, τη μεγάλη αύξηση των ανταποδοτικών τελών, κατά 5 εκατ. ευρώ, που έχει φορτώσει η κυβέρνηση, αλλά και τις αυξήσεις ρεύματος στη ΔΕΗ που πληρώνει ο Δήμος». Τα σωματεία, μεταξύ άλλων, ανέφεραν την έντονη αντίθεσή τους προς την αύξηση των δημοτικών τελών, που όχι δεν πρέπει να αυξηθούν, αλλά, εν αντιθέσει, να μειωθούν, καθώς, όπως ανέφεραν, «οι δημότες του Ηρακλείου αδυνατούν ήδη στην αποπληρωμή τους».

Εκτός από τις γενναίες μειώσεις των δημοτικών τελών, ζήτησαν την κατάργησή τους ειδικότερα για τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες. Ακόμα, ζήτησαν μείωση κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο, στο internet, των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα κ.ά. Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα σωματεία: Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη” και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News