Κρήτη: Αναστολή κυρώσεων για τους στάβλους

Κρήτη
Κρήτη: Αναστολή κυρώσεων για τους στάβλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βγήκε το ΦΕΚ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις κοντά ή μέσα σε οικισμούς - Το πιο σημαντικά σημεία και η κόντρα στη Βουλή

Την αναστολή της ισχύος επιβολής κυρώσεων (διακοπή λειτουργίας, αποβολή, κατεδάφιση ή επιβολή προστίμου) για τους στάβλους που λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νόμος για τη διευκόλυνση και τον εκσυγχρονισμό των σταβλικών εγκαταστάσεων, που έχει δημοσιευτεί από τις 27 Νοεμβρίου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη και για τη χρήση υλικών στην κατασκευή ενός στάβλου, πέραν της λαμαρίνας, για τα πρόχειρα καταλύματα (πάνελ πολυουρεθάνης, ξύλα ή κλαδιά ή μπετόν) που θα διευκολύνει την αδειοδότηση αυτών των εγκαταστάσεων.

Μιλώντας στη «ΝΚ» χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, εξήγησε ότι πίσω από την αναστολή των κυρώσεων υπάρχουν οι μέχρι σήμερα ευθύνες της Πολιτείας, που καλώς έρχεται και αναστέλλει τις κυρώσεις. «Αφού δεν υπάρχει ένας χωροταξικός σχεδιασμός από το κράτος για να καθορίσει τις χρήσεις γης (πού χτίζεται τι), ασφαλώς δεν μπορεί να βάλει τους τομείς τις οικονομίας να «σκοτώνουν» ο ένας τον άλλο. Δεν μπορεί δηλαδή να αφήσει το real estate να «σκοτώσει» την κτηνοτροφία. Δεν μπορεί να πει στον τουρισμό να «σκοτώσει» την κτηνοτροφία. Γιατί το ποιο είναι πιο σημαντικό δεν είναι απόλυτη έννοια. Άρα, από τη μια λοιπόν κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει το Κτηματολόγιο και από την άλλη θα πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση γης και να ξέρουμε αν υπάρχει ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο ποια θα είναι και πού πρέπει να γίνει η κάθε παρέμβαση».

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης μάς διευκρινίζει ότι οι αποστάσεις μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης από κατοικημένη περιοχή έχουν σχέση με διάφορους παράγοντες: «Ανάλογα με τα ισοδύναμα (τον αριθμό των ζώων δηλαδή) και ποιο είναι το “θέμα” εκείνο το οποίο οχλείται. Αν είναι ένας μικρός οικισμός, αν είναι μια κωμόπολη με 2.500 κατοίκους, ή αν είναι μια μεγάλη πολιτεία, ή αν είναι ένα νοσοκομείο κ.λπ. Αλλά υπάρχει νομοθεσία και λέει ότι προτεραιότητα έχει αυτό που προϋπάρχει. Και αυτός που έρχεται μετά αναλαμβάνει την ευθύνη της εγκατάστασής του στην περιοχή που προϋπήρχε, για παράδειγμα, μια κτηνοτροφική μονάδα».

Κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ως «διαστρεβλωτική, αντιφατική και πολιτικά μικρόψυχη» χαρακτήρισε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την ομιλία της στη Βουλή στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου. «Αν, όπως λέτε, κόπτεστε για το συμφέρον των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, γιατί κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε όταν ακούτε τα επαινετικά, για το νομοσχέδιο, σχόλια των φορέων και δεν ψηφίζετε το νομοσχέδιο, τουλάχιστον επί της αρχής;», είπε η κ. Αραμπατζή αναφερόμενη στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, την πρ. υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, που αναγνώρισε θετικά βήματα και διατάξεις, αλλά καταψήφισε το νομοσχέδιο.

«Καταλαβαίνω τη δυσκολία που δημιουργεί η αντιπολιτευτική πενία, αλλά χρειάζεται και μια πολιτική μεγαλοθυμία σε κάποια πράγματα! Η Νέα Δημοκρατία, στα “πέτρινα χρόνια” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όποτε τυχόν ερχόταν κάποια θετική ρύθμιση, την υπερψήφιζε. Δεν επιδείκνυε κομματικές παρωπίδες, όπως κάνετε εσείς σήμερα, επιδεικνύοντας έναν πολιτικό δυισμό και μια εσωτερική αντίφαση», σύμφωνα με την ίδια.

Δασικοί χάρτες

Όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι «πραγματικά περισσεύει το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά γι’ αυτό το θέμα, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. “κληρονόμησε” 170.000 αμφισβητήσεις» για τους «δασικούς χάρτες-παρωδία» του ΣΥΡΙΖΑ: «Καμαρώνετε που αφήσατε 170.000 αιτήσεις αμφισβήτησης, οι οποίες, αν προχωρούσαν με τον δικό σας ρυθμό, θα ήθελαν 15 περίπου χρόνια, με πρόχειρους υπολογισμούς, για να εξεταστούν, δηλαδή “ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι”. Δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς βεβαίως για τον πρωτογενή τομέα, με τον Ν. 4685/2020 του υπουργείου Περιβάλλοντος, μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αμφισβητήσεων, λύθηκε το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και φυσικά - ευτυχώς - ψηφίστηκε το άρθρο 48 του Ν. 4685/2020, που ήρθε και έδωσε πίσω τις χαμένες επιδοτήσεις σε χιλιάδες κτηνοτρόφους της χώρας, για νόμιμα καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, που “βαφτίσατε” ως δήθεν “δασικές”, στερώντας τους εσείς και η “κυβερνησάρα” σας τις νόμιμες επιδοτήσεις».

Φωτεινή Αραμπατζή

«Φιλοσοφία της κυβέρνησης η μείωση φόρων και εισφορών»

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του κόστους κατασκευής μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης έως και στο 1/8, που φέρνει το νομοσχέδιο, η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης, η μείωση των φόρων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: «Αυτό είναι και το δικό μας αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα: Εμείς το 22%, που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ έως και 45% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το μειώσαμε στο 9% από το όριο του αφορολογήτου έως τις 10.000 ευρώ. Εμείς μειώσαμε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές και οι αγρότες δεν καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος για δεύτερη χρονιά. Επίσης μειώσαμε την προκαταβολή φόρου στο 55% και εφαρμόσαμε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αγροτικής επιχειρηματικότητας».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News