Κρήτη

Ηράκλειο: Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το πάρκο της Ερυθραίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πάρκο Ερυθραίας, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη χώρα

Στις «ράγες», όπως φαίνεται, ετοιμάζεται να μπει πλέον η πολυσυζητημένη εδώ και χρόνια ανάπλαση στην περιοχή των Μεσαμπελιών, εκεί όπου η δημοτική Αρχή, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής. Το πάρκο Ερυθραίας, που όταν φτιαχτεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο στην Κρήτη και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη χώρα, αφού θα εκτείνεται σε μια έκταση περί τα 55 στρέμματα, όπως γνωστοποίησε χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Ηρακλείου που πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στην περιοχή, είναι πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

«Κλειδί» για να δρομολογηθεί το έργο αποτέλεσε βεβαίως η ένταξη του πρώτου μεγάλου τμήματος της ανάπλασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Και πλέον μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το φιλόδοξο εγχείρημα του μεγάλου αυτού μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο είχε προετοιμαστεί, σε επίπεδο απαλλοτριώσεων και αρχικών μελετών, επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη.

Με βάση τον συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχή Ηρακλείου, το πάρκο Ερυθραίας θα περιλαμβάνει περιοχές ανάπαυσης (κιόσκια, μικρές πλατείες, μικρούς χώροι εκδηλώσεων κ.τ.λ.), υδάτινα στοιχεία, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, σταθμούς δημόσιων ποδηλάτων, παιδικές χαρές, μια συνεχή διαδρομή πεζών μήκους 1,5 χλμ., έναν ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης ίδιου μήκους κ.ά.

Στη Λότζια κάνουν λόγο για μια παρέμβαση ανάπλασης που “κουμπώνει” με τη στόχευση του σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης, που προβλέπει ότι ο σπουδαίος αυτός κοινόχρηστος χώρος μέσα από τη λειτουργική αναβάθμισή του μπορεί να συνδεθεί με το ιστορικό κέντρο της πόλης...

Αυτοψία στο πάρκο

Όπως γνωστοποιήθηκε από πλευράς Λότζιας, το πάρκο Ερυθραίας στην περιοχή των Μεσαμπελιών, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επισκέφτηκε χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ο κ. Λαμπρινός ενημερώθηκε για τα έργα που περιλαμβάνει η ανάπλαση, η οποία αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, του άμεσου αστικού περιβάλλοντος αλλά και ολόκληρης της πόλης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε: «Ένα μεγάλο έργο πνοής για την περιοχή των νότιων προαστίων του Ηρακλείου μπαίνει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης μετά από επίπονες προσπάθειες της δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του Ηρακλείου, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής των Μεσαμπελιών αλλά και ολόκληρης της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους περιπάτου και αναψυχής που θα διαμορφωθούν».

Οι παρεμβάσεις

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το πρώτο μεγάλο τμήμα του έργου, το οποίο ξεκινάει από τον σταθμό του ΕΚΑΒ και φτάνει μέχρι την πλατεία Γιαμπουλάκη στη συμβολή των οδών Ευστρατίου Φωτάκη και Αγίου Στεφάνου, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της παρέμβασης είναι 33 στρέμματα, από τα οποία τα 9,5 στρ. είναι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόλοιπα 23,5 στρ. είναι παράπλευροι οδοί των κοινοχρήστων και ένα πάρκινγκ 142 θέσεων. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να δημιουργηθούν πεζοδρόμια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πεζών (συμπεριλαμβανόμενων των ΑμεΑ), περιοχές πρασίνου, περιοχές ανάπαυσης (κιόσκια, μικρές πλατείες κ.λπ.), υδάτινο στοιχείο, σταθμοί ποδηλάτων, ένας χώρος WC, δύο παιδικές χαρές και ένας χώρος υπαίθριας άσκησης. Το σύνολο της παρέμβασης διατρέχει μία συνεχής διαδρομή πεζών μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ένας ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης ίδιου μήκους.

Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης.

Το δεύτερο τμήμα του έργου αφορά σε τρεις κοινόχρηστους χώρους από την «αλυσίδα» κοινόχρηστων χώρων του πάρκου Ερυθραίας, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των οδών Μιχαήλ Ηλιάκη και Νικ. Καμπιτάκη.

Το σύνολο της παρέμβασης είναι 14 στρέμματα, από τα οποία τα 6,7 στρ. είναι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόλοιπα 7,3 στρ. είναι παράπλευροι οδοί και πεζοδρόμια. Η παρέμβαση περιλαμβάνει την επίστρωση των οδών με φυσικό κυβόλιθο, πεζοδρόμια με προδιαγραφές για την ασφαλή κίνηση των ΑμεΑ, νέες φυτεύσεις, περιοχές ανάπαυσης (παγκάκια), χώρο με τραπεζόπαγκους, μία μικρή παιδική χαρά και έναν ποδηλατόδρομο μήκους μισού χιλιομέτρου. Η επιλογή των υλικών επίστρωσης έχει γίνει με γνώμονα τόσο την ανθεκτικότητά τους, το “οικολογικό αποτύπωμά” τους και τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην περιοχή. Το έργο βρίσκεται στην τελευταία φάση της δημοπράτησης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,3 εκατ. ευρώ.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια