Δημοτικό Συμβούλιο: Διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Κρήτη
Δημοτικό Συμβούλιο: Διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει διά ζώσης το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αυτή την ώρα, στην αίθουσα «Ελ. Βενιζέλος», στη Λότζια, ενώ μέλη εργατικών σωματείων του Ηρακλείου, βρίσκονται έξω από το κτίριο κρατώντας πανό, διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη της χρονιάς.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση αρχικά κινήθηκε γύρω από έναν κεντρικό άξονα που αφορά τα οικονομικά της ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει μία ενημερωτική συζήτηση, αφού τα δύο τελευταία χρόνια (2019-2020) προκύπτει οικονομική ζημιά για την Επιχείρηση και ένα ερώτημα που προκαλεί αγωνία είναι αν θα κλείσει το 2021 με ζημιά.

Την ίδια ώρα στη συζήτηση με επίκεντρο και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο έγινε και ένας απολογισμός στο παρελθόν και τα εκτεινόμενα και πώς προωθήθηκε το έργο και μάλιστα ανέβηκαν και οι τόνοι μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κουράκης προχώρησε σε ένα προσωπικό ξέσπασμα και αναφέρθηκε στα όσα είχαν υποκινηθεί προς διερεύνηση περί κακής διαχείρισης του έργου. Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε και σε μία αποκάλυψη, είπε ότι η εισαγγελική Αρχή εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή όλων αιρετών και των υπηρεσιακών, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο, καθώς αποδείχτηκαν ανυπόστατες οι κατηγορίες. «Έτσι "μπήκε" ένα τέλος στις κατηγορίες εννέα και δέκα ετών», όπως είπε ο κ. Κουράκης.

Αναφορικά με το θέμα των δημοτικών τελών, ένα θέμα που «καίει» όλους και που για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, αφού η δημοτική Αρχή εισηγείται σημαντικές αυξήσεις για τη νέα χρονιά, επικαλούμενη ένα κενό ιδίως στον τομέα της καθαριότητας, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αφορμή τη συζήτηση αυτή στη Λότζια έφτασαν Σωματεία που πρόκεινται στο ΠΑΜΕ όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης φώναζαν συνθήματα προς την Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε αύξηση τελών, μάλιστα υπήρξε και μία στιγμή έντασης που διευθετήθηκε, καθώς ένας εκπρόσωπος των σωματείων πήρε το λόγο και μίλησε εκ μέρους τους.

Αναφορικά με τα τέλη έχουν γίνει δύο εισηγήσεις, μία της δημοτικής Αρχής για μεγάλες αυξήσεις, της τάξης του 20% για τις επαγγελματικές επιχειρήσεις και του 32% για τα νοικοκυριά καθώς και για τις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής.

Έντονη αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη - Αναλυτικά οι προτάσεις

Υπενθυμίζεται έντονη πολιτική αντιπαράθεση είχε προκαλέσει το θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ηρακλείου, με φόντο τις επερχόμενες αυξήσεις στα ανταποδοτικά  δημοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού το 2022 για τους δημότες της πόλης.

Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, όπως προέκυψε κατά την συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής είχαν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις. Το σχέδιο της πρώτης προβλέπει αύξηση 0,20 ευρώ ανά τ.μ για τις οικίες και 0,55 έως 1,00 ευρώ ανά τ.μ για τις επιχειρήσεις, ενώ στον αντίποδα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιπροτείνουν πολύ μικρότερες αυξήσεις ύψους 0,05 λεπτών για τα οικιακά και 0,15 λεπτών για τα επιχειρηματικά τέλη.

Μετά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση, η δημοτική αρχή αποφάσισε να αποσύρει το θέμα και να το επαναφέρει εκ νέου αφότου μελετήσει την αντιπρόταση της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς δημοτικής αρχής, η αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Μαρία Καναβάκη, εισηγήθηκε σημαντική αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή μονόδρομο, προκειμένου να καλυφθεί- όπως τόνισε- ένα οικονομικό κενό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που προκύπτει λόγω των αυξημένων δαπανών στο μέτωπο της καθαριότητας.

Μάλιστα, στο τραπέζι της Επιτροπής έπεσε μια κοινή εναλλακτική εισήγηση 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία προβλέπει πολύ μικρότερες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του 2022. Τόσο ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Αγριμανάκης, όσο και ο επικεφαλής των ‘’Ενεργών Πολιτών’’, Ηλίας Λυγερός, έκαναν λόγο για μια τεκμηριωμένη αντιπρόταση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία όπως τόνισαν απαιτεί πολιτική τόλμη, καλώντας την δημοτική αρχή να την υιοθετήσει.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης που απέστειλαν οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης

«Η πρόταση της Δημοτικής αρχής για τα Δημοτικά τέλη της επόμενης χρονιάς (2022) κατατέθηκε για συζήτηση και λήψη απόφασης στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη  16/11/2021.

Η πρόταση  της  για την τιμή των τελών φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, όπου εύκολα γίνεται αντιληπτή η πρόθεση για μεγάλες αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε.

Να  σημειώσουμε  κάτι που χαρακτηρίζει την συνολική πολιτική της  σημερινής Δημοτικής  αρχής .  Πρώτο .Αβασάνιστα  εφαρμόζει   κάθε  κυβερνητική επιλογή   καλυπτόμενη πίσω από μανδύες  νομιμότητας.  Δεύτερο   Δεν αντιλαμβάνεται  τις δυσκολίες  της περιόδου  ( πανδημία, αυξήσεις  , και  οικονομική κρίση )   κα μεταφέρει  στις πλάτες των δημοτών κάθε πρόσθετο έξοδο  προκύπτει.   

Τιμή Τελών 2021 ανά τετραγωνικό μέτρο

Πρόταση Δημοτικής αρχής 2022

Οικίες Ηρακλείου ( Αστικού)

Αύξηση 32,8%

Οικίες Ηρακλείου (περιαστικού)

Αύξηση 32,1%

Εκπαιδευτικά ιδρύματα , ΙΤΕ, νοσοκομεία

Αύξηση 54,7%

Επαγγελματικές παροχές  εντός τειχών

Αύξηση 20,8%

Επαγγελματικές παροχές  εκτός τειχών

Αύξηση 20,0%

Βιοτεχνικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης

Αύξηση 36,1%

ΟΛΗ - ΒΙΠΕ

Αύξηση 55,6%

Υπαίθριοι και στεγασμένοι σταθμοί αυτοκινήτων - πάρκινγκ

Αύξηση 72,7%

Καταστήματα ειδικής  κατηγορίας

Αύξηση 23,5%

 Ο συντελεστής για το Δημοτικό Φόρο να παραμείνει στα 0,30 €/τ.μ. και για το ΤΑΠ  στα 0,25%ο όπως ισχύουν ήδη.

 Η αύξηση  προέκυψε από την

 μεταφορά της δαπάνης λειτουργίας της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων εξ ολοκλήρου στο Δήμο

Τι  σημαίνουν  τώρα  αυτά

  • Ιδία συμμετοχή στο νέο έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) έχει προκηρυχθεί –701,95 € (κόστος για το 2022)
  • Ταφή Απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής στους Πέρα Γαλήνους 856.000,52 € ( 68.740,27 τόνοι Χ 27 €/τόνο )
  • Συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στις Λειτουργικές Δαπάνες του ΕΣΔΑΚ – κόστος 342,58€
  • Κόστος λειτουργίας για το 2022 της ΜΠΑ 158.679,14
  • Προαίρεση διαχείρισης  222,54

Από τα παραπάνω το σύνολο είναι 5.576.316,73 Ε για το 2022 ( το 2021  η πρόβλεψη ήταν  για δαπάνη   1.900.000,00 )

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τέλος ταφής έχει ζητηθεί από όλους του Δήμους και την ΚΕΔΕ να αναβληθεί η έναρξη ισχύος, έως ότου ολοκληρωθούν οι κατασκευές όλων των απαραίτητων έργων υποδομής διαχείρισης οι οποίες έχουν καθυστερήσει αρκετά χρόνια. Στην περίπτωση του Ηρακλείου, για το έργο της κατασκευής της ΜΕΑ δεν έχει λήξει ακόμα ούτε η διαγωνιστική διαδικασία . ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΕΣ (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ) 

Επίσης όπως προαναφέρθηκε μεταφέρεται στο Δήμο Ηρακλείου το κόστος της λειτουργίας της μονάδας ΜΠΑ λόγω  μη  επιλεξιμότητας  της δαπάνης.

Και για το 2021 προέκυψε μία επιπλέον δαπάνη ύψους  736.036,86 €

και για το 2022 ύψους 2.158.679,14 €. Και προαίρεση  διαχείρισης  983.222,54

 Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να αναλάβει τη χρηματοδότηση ενός έργου για το οποίο δεν υπήρχε καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είχε δημοπρατηθεί από το 2020 χωρίς από ότι φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις.

Η Δημοτική αρχή όμως αποφάσισε να μεταφέρει στο 2022 και το υπόλοιπο κόστους του 2021 ( ενώ κατά τη γνώμη μας έπρεπε να προχωρήσει σε αναμόρφωση του τρέχοντος προϋπολογισμού του 2021 και να το ενσωματώσει εκεί )

 Από όλα όσα προαναφέρθηκαν η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διαμορφώνει το ύψος των δαπανών για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το 2022 στο ποσό των 24.230.010,65 €, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα θα φτάσουν στο ποσό των 19.521.604,24  ευρώ. Έτσι, προκύπτει μια διαφορά 4.708.406,41€ η οποία θα καλυφθεί μέσω των προτεινόμενων αυξήσεων στα Δημοτικά τέλη.

 Η πρόταση μας:

Έξοδα  ανταποδοτικών

Το σύνολο της πρόβλεψης για τις δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών για το 2022 με τις βελτιώσεις (φαίνονται στο πίνακα) φτάνει στο ποσό  των 21.709.347,00

προταση 2022

εξοδων

  ΚΩΔΙΚΟΙ  ΑΝΑΦΟΡΑΣ

20-    .

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

20-6   .

ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΣΗΣ

20-60  .

ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

20-61  .

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ

20-62  .

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ

20-63  .

ΦΟΡΟΙ - ΤΕΛΗ

20-64  .

ΛΟΙΠΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

20-66  .

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

20-67  .

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

20-7   .

20-8   .

ΠΛΗΡΩΜΕΣ Π.Ο.Ε. & ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

 Ο δημοτικός  φόρος μειώνεται στο ποσό των 0,20  ε /μ2  και το ΤΑΠ  παραμένει ως έχει

 ΕΣΟΔΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ

 Οι προτάσεις μας για το σύνολο των εσόδων:

  • Από τις προβλέψεις της οικονομικής υπηρεσίας τα αναμενόμενα έσοδα του 2022   είναι 19.521.604,24 €   ( με συντελεστές  του 2021 ) 
  • Προτείνουμε μία επιβάρυνση 0,05 €/ τετραγωνικό μέτρο στα οικιακά και 0.20 €/ τετραγωνικό μέτρο στις υπόλοιπες κατηγορίες το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 1.350.000 € σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί.  ( πίνακας  1 )
  • Μειώνουμε το δημοτικό φόρο κατά 0,1 ευρώ το τετραγωνικό και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί αναλογικά στα ανταποδοτικά ως αύξηση των τελών χωρίς όμως να επιβαρυνθεί πραγματικά ο Δημότης καθότι πληρώνεται  στον ίδιο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μείωση του δημοτικού  φόρου   κατά  0,1 αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό   299.969,00 € 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΕΛΩΝ  ΑΝΑ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    ( 1 Χ 4 )

    ( 4 + 5 )

 (2 +3+4 )

    (  5 Χ 1 )

μ2 χρεωσης

προσθετο

συνολική 

προσθετο

από  ΔΦ

μεταβολή

ποσο εσοδων

Οικίες   Ηρακλείου  

( αστικά)

1.137.262,20 €

Οικίες   Ηρακλείου 

 ( περιαστικά)

113.920,65 €

 ( αστικά )

743.751,75 €

( περιαστικά )

123.523,25 €

φιλανθρωπικά  και εκπαιδευτικά

25.629,00 €

φοινικιά - ΒΙΟΠΑ

124.770,25 €

ΒΙΠΕ  - ΟΛΗ

62.996,00 €

ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

63.181,10 €

ΣΥΝΟΛΟ  ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ  ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΌ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

2.415.801,10 €

ΕΣΟΔΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ  ΩΣ  ΕΙΣΗΓΗΣΗ

19.521.604,24 €

   --------------------

21.937.405,34 €

Έχει ελεγχθεί και το 1/5 και ισχύει

ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ

19.521.604,24 + 2.415.801,10 =  21.937.405,34 €  που καλύπτει τις προϋπολογιζόμενες  δαπάνες  της   πρότασης  μας .

Με την κοινή μας πρόταση η πραγματική επιβάρυνση για τους δημότες είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής  

Οι  παρατάξεις

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3-7-5

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ ΑΞΙΖΕΙ»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News