Μουσικό σχολείο Ηρακλείου: Ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για την επανάσταση του 1821

Κρήτη
Μουσικό σχολείο Ηρακλείου: Ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για την επανάσταση του 1821

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Τση λευθεριάς τση ρήγισσας», με τραγούδια εμπνευσμένα από τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης

Μια ξεχωριστή συναυλία πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο του διημέρου επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Τση λευθεριάς τση ρήγισσας», με τραγούδια εμπνευσμένα από τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης.

Με χορωδία και οργανικό σύνολο, οι 36 μαθήτριες και μαθητές του Σχολείου που μετακινήθηκαν στην Αθήνα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των καθηγητών τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα τραγούδια που ακούστηκαν είναι ριζίτικα και αναφέρονται σε διάφορα ιστορικά γεγονότα της Κρήτης από τον 10ο αιώνα: Ο Διγενής ψυχομαχεί, Σε ψηλό βουνό, Πότες θα κάμει ξαστεριά, Το ολοκαύτωμα της Μιλάτου, Οι άνδρες οι φανήσιμοι, Αγρίμια κι αγριμάκια μου, Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη, είναι κάποια από αυτά. Με συγκίνηση, με δύναμη, με σεβασμό και άψογο μουσικό αποτέλεσμα οι ήχοι πλημμύρισαν το χώρο και τις καρδιές όλων.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν αρκετά Μουσικά Σχολεία της χώρας. Είναι κρίμα που λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, τα παιδιά δεν ήρθαν σε επαφή με τους άλλους μαθητές. Άκουσαν όμως κάποιες από τις συναυλίες και αυτό σίγουρα είναι πολύ σπουδαίο και εποικοδομητικό μάθημα. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε αυτά τα παιδιά, τα οποία ανταποκρίθηκαν θαυμάσια σε αυτή την πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα, υπερνικώντας με το ήθος, την αφοσίωση, τη δουλειά και το ταλέντο τους κάθε εμπόδιο. Ένα μεγάλο μπράβο και στους καθηγητές για την αγάπη, το μεράκι, τον κόπο και την άριστη εργασία που κατέθεσαν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Χερσονήσου που κάλυψε όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της αποστολής στην Αθήνα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς για τη συμπαράστασή τους.

Με την ευχή να σπάσουμε τα βαριά σίδερα κάθε σκλαβιάς, ζωσμένοι με τις φλόγες της ελευθερίας, της μουσικής και του ονείρου, θα προσπαθούμε πάντα να πηγαίνουμε μπροστά την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News