Σταϊκούρας: Οι 7 προϋποθέσεις της νέας αγροτικής πολιτικής - Δικαιότερες ενισχύσεις - Προτεραιότητα στους νέους

Κρήτη
Σταϊκούρας: Οι 7 προϋποθέσεις της νέας αγροτικής πολιτικής - Δικαιότερες ενισχύσεις - Προτεραιότητα στους νέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον δικαιότερο καταμερισμό των ενισχύσεων, με προτεραιότητα στους νέους, στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στους πραγματικούς παραγωγούς, στοχεύει η κυβέρνηση μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - Τι θα προσφέρει

Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εισήγησή του στην 13η Συνδιάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που διεξάγεται στην Λαμία.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως δίδεται μια μεγάλη ευκαρία τόσο για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, όσο και για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα, ώστε – τα επόμενα έτη – να λειτουργήσει ως ένας πραγματικά, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Η νέα αγροτική πολιτική μπορεί να καταστεί πιο πράσινη, δίκαιη και διάφανης», σημείωσε ο υπουργός. 

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «η νεα ΚΑΠ στοχεύει στη διαμόρφωση, από κοινού με τους εκπροσώπους των φορέων του πρωτογενούς τομέα, ενός στρατηγικού σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τόπου μας, αλλά και στις κατευθύνσεις και τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει πλέον τα 900 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι βασικά εργαλεία στην άσκηση της πολιτικής αυτής, εκτός της νέας ΚΑΠ, αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς και νέοι πόροι που θα αντληθούν από το νέο ΕΣΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλουν με τη σειρά τους στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη και ανασυγκρότησή του έχει αποδειχθεί εμπράκτως από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας όσο και των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων». 

Οι στοχοι

Με την νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστήσει την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, και παράλληλα να θέσει τις αγροτικές περιοχές, και την ελληνική Περιφέρεια, στο επίκεντρο των εξελίξεων. Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «η νέα ΚΑΠ συνιστά ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεισφέρει:

  • Στήριξη του αγροτικού τομέα
  • Στην ανάπτυξη και ενίσχυση της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας
  • Στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην αγροτική ύπαιθρο
  • Στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις - Οι 7 πυλώνες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

  1. Δικαιότερος καταμερισμός των ενισχύσεων, με προτεραιότητα στους νέους, στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στους πραγματικούς παραγωγούς
  2. Ενίσχυση της προσέλκυσης των νέων παραγωγών, με σημαντική αύξηση των πόρων που θα διατεθούν προς όφελός τους.
  3. Ενίσχυση της θέσης των γεωργών στη διατροφική αλυσίδα, με απώτερο σκοπό τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα να διεκδικήσουν εξέχουσα θέση στις αγορές του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης.
  4. Ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών με στόχο την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών - συνεργατικών σχημάτων.
  5. Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
  6. Προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, τη συμβουλευτική υποστήριξη και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.
  7. Προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών, ουσιαστική και ειδική προτεραιότητα αποτελεί και η προστασία της γεωργικής παραγωγής από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως στο πλέγμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης βρίσκεται, μεταξύ άλλων και η υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος επενδύσεων εγγειοβελτιωτικών έργων, που περιλαμβάνει έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης, όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και τα οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, μέσω του Ταμείου προχωρά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού αγροτικού τομέα, με έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News