Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για κλοπή εισοδήματος από τους συνταξιούχους»

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων Κρήτης οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 το πρωί, ενώ κάνει λόγο «για κλοπή εισοδήματος από τους συνταξιούχους» μέσω της φορολόγησης των αναδρομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, συνταξιοδοτικές οργανώσεις της Κρήτης στην Εφορία, εκφράζοντας την αντίδρασή τους για τη φορολόγηση των αναδρομικών, αλλά και τις εισοδηματικές ανισότητες που επικρατούν στον χώρο των συνταξιούχων, με ένα μέρος εκ των οποίων να λαμβάνει 250 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, με τρόπο ευθύ και χωρίς να επιδέχεται υποκειμενικές ερμηνείες, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων Κρήτης οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 το πρωί, ενώ κάνει λόγο «για κλοπή εισοδήματος από τους συνταξιούχους» μέσω της φορολόγησης των αναδρομικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους συνταξιούχους της Κρήτης, αλλά και τους κληρονόμους τους, και τους καλούμε σε συγκέντρωση έξω την Εφορία Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού 255, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου (σ.σ. σήμερα) και ώρα 10 το πρωί, για την κλοπή εισοδήματος από τους συνταξιούχους, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της φορολόγησης των αναδρομικών του 11μηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016! Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε μόλις σε 1.100.000 των συνταξιούχων “κουτσουρεμένα” αναδρομικά. Δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ, δεν έδωσε όλες τις περικοπές στην κύρια σύνταξη από το 2012 και μετά, αλλά δεν επέστρεψε και τις μειώσεις σε επικουρικές και σε δώρα (απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εκ νέου από το ΣτΕ). Επίσης, ακόμα και αυτά τα αναδρομικά που χορήγησε τα έδωσε άτοκα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν 6% τόκο, ανά έτος. Η εφορία δε φορολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά την ώρα της καταβολής των αναδρομικών (ενδεχομένως για να μη φανούν λίγα τα χρήματα που πήραν οι συνταξιούχοι ως επιστροφή - τους “χρύσωσε το χάπι” με άλλα λόγια). Τώρα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητάει από τους συνταξιούχους να προστεθούν τα συγκεκριμένα αναδρομικά στα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη με τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31/12/2021. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι συνταξιούχοι να καταβάλουν πρόσθετο φόρο που ορίζεται από την κλίμακα της φορολόγησης και την εισφορά αλληλεγγύης.

Πάντα με βάση την κλίμακα φορολογίας, οι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν από 25 έως 55% των όσων ποσών εισέπραξαν! Ακριβέστερα, βάζει τα ποσά των αναδρομικών στη φορολογική κλίμακα και επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση, που θα φτάσει στα επίπεδα του 33%, κατά μέσο όρο. Έτσι, από το 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, τα 431 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία. Πρόκειται για τεράστια αδικία και αληθινή κλοπή!

Ταυτόχρονα, πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος (250 ευρώ) για τους συνταξιούχους, λόγω ακρίβειας. Ένα επίδομα, όμως, που θα κοστίσει 210 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από τη φορολόγησή μας των 431 εκατ. ευρώ (πονηρή κυβέρνηση, θα σου μείνουν 203 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο)! Επίσης, με τα κριτήρια που θα χορηγείται, θα το λάβουν μόνο όσοι έχουν κύριες συντάξεις πείνας (έως 450 ευρώ).

Δέκα συνταξιουχικές οργανώσεις δεν ανέχονται άλλο τέτοια κοροϊδία. Καλούν λοιπόν το σύνολο των συνταξιούχων σε συστράτευση και μαζικό αγώνα. Όλοι ενωμένοι θα κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.

α) Διαφωνούμε με τη φορολόγηση των αναδρομικών του 11μήνου. Καλούμε το υπουργείο Οικονομικών να πάψει αυτή την άδικη επιβάρυνση για 1.100.000 συνταξιούχους, που καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 31/12/2021. Ζητάμε να μην πληρώσουμε ούτε 1 ευρώ!

β) Διαφωνούμε με το επίδομα της επαιτείας. Θέλουμε σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαιρέτως εισοδήματος, να καταβληθεί η 13η σύνταξη. Είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον Ν. 4611/2019, αρθρ. 120, τον οποίον είχε ψηφίσει ο κύριος Μητσοτάκης, και μας έλεγε να μην πάρουμε τα ψίχουλα! Στη συνέχεια η σημερινή κυβέρνηση τον κατάργησε (!) με αποτέλεσμα δύο χρόνια (2020, 2021) να στερηθούν οι συνταξιούχοι 2,2 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους! Ο κύριος Μητσοτάκης εξαπατά τους συνταξιούχους για μία ακόμη φορά!».

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!»

Και η ανακοίνωση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων καταλήγει ως εξής:

«Κύριε Μητσοτάκη, είστε αποκλειστικά υπεύθυνος για τη φτώχια που βιώνουν τα εκατομμύρια των συνταξιούχων της χώρας».

Γ. Σκουλάς: «Θέλουμε να αισθανόμαστε αξιοπρεπείς»

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Γιώργο Σκουλά. «Πραγματοποιούμε σήμερα», τόνισε, «μια κινητοποίησε μαζί με άλλες δέκα συνταξιοδοτικές οργανώσεις. Συμμετέχουμε δυναμικά και προσπαθούμε να πούμε το αυτονόητο: Είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούν να μας φορολογήσουν τα αναδρομικά του 11μήνου. Η ιστορία των αναδρομικών ξεκινάει από το 2012. Οι συνταξιούχοι βρέθηκαν σε άσχημη κατάσταση και κανένας δεν τους ρώτησε πώς ζουν. Επίσης, θεωρούμε λάθος που η κυβέρνηση θα δώσει 250 ευρώ σε όσους έχουν μηνιαία σύνταξη, κύρια και επικουρική, 450 ευρώ. Όλοι είμαστε συνταξιούχοι και όλοι έχουμε ανάγκες. Η 13η σύνταξη έχει ψηφιστεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δυστυχώς την κατάργησε. Θέλουμε να αισθανόμαστε αξιοπρεπείς. Εύχομαι η αυριανή (σ.σ. σημερινή) εκδήλωση διαμαρτυρίας να συγκεντρώσει κόσμο».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια