Κρήτη

Φιλαλήθης - Κούβελας στην ΚΡΗΤΗ TV: Τι μας επιφυλάσσει η πανδημία (βίντεο)

Την ώρα που ο φόβος για την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, όπου καθημερινά νέες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων, ξεκίνησε η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας

Με ισχυρό όπλο τα μονοκλωνικά αντισώματα που ξεκίνησαν ήδη να χορηγούνται στους πρώτους ασθενείς, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία με ραγδαία αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων ασθενών.

Ο φόβος για την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, όπου καθημερινά νέες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων, την ίδια ώρα ξεκίνησε η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, η οποία γίνεται μετά από επιλογή σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιστορικό, όπως εξηγεί ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβαλας ο οποίος ήταν ο πρώτος επιστήμονας στον Ελλαδικό χώρο που μίλησε για την ανάγκη προμήθειας και ότι θα είναι χρήσιμα, μόνον αν χορηγηθούν εγκαίρως.

«Είναι ένα πολύ φτηνό φάρμακο σε σχέση με το ότι σώζει ζωή και σε σχέση με το κόστος της ημερήσιας νοσηλείας στη μονάδα. Είναι πιο φτηνό από μία μέρα νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει ο κ. Κούβελας που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV και την δημοσιογράφο Έλλη Κοκάλη.

Να χορηγηθεί άμεσα σε όλους τους ασθενείς που είναι απαραίτητο για να ανακοπεί η εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών που οδηγούν τους ασθενείς στην διασωλήνωση και τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, ζήτησε ο κ. Κούβελας.

Παράλληλα τόνισε πως το 80% των ασθενών που νοσούν από covid 19, είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Αυτοί είναι κατά κανόνα οι νέοι και οι άνθρωποι που είναι υγιείς, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς δεν προβλέπεται να δοθεί θεραπεία. Την θεραπεία θα πάρουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι υπέρβαροι και εκείνοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα». Ο κ. Κούβελας παράλληλα σχολίασε πως «οι μεταλλάξεις, σε μεγάλο ποσοστό είναι μία δικαιολογία των αστοχιών των πολιτικών επιλογών».

Την ίδια ώρα ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναστάσιος φιλαλήθης, αναφέρει σε δηλώσεις του πως: «Σίγουρα γνωρίζαμε ότι θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, ωστόσο ελπίζαμε με την λήξη του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης και των πιο ζεστών θερμοκρασιών θα μπαίναμε σε μία πιο ήρεμη φάση. Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε καθόλου. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά μπροστά μας», επεσήμανε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια