Από τα Χανιά στην Αθήνα οι 68 μετανάστες

Κρήτη
Από τα Χανιά στην Αθήνα οι 68 μετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι 68 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Κουντούρα - Αποχαιρετισμός σε κλίμα συγκίνησης στο ενοριακό της Αγίας Σοφίας

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι 68 μετανάστες που για μια εβδομάδα φιλοξενήθηκαν από εθελοντές, κατοίκους, τον δήμο Καντάνου Σελίνου και από την ιερά μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου στο ενοριακό κέντρο Αγίας Σοφίας στην Κουντούρα. Το Σάββατο το απόγευμα οι μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ, την Αίγυπτο και τη Συρία επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και συνοδεία αστυνομίας μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας για να ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

Η τύχη τους είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη, καθώς όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία όσων καταλήγουν στα νότια παράλια της Κρήτης, αναμένεται να οδηγηθούν σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του ανατολικού Αιγαίου. Οι ίδιοι πάντως από τις πρώτες μέρες της παραμονής τους στην Κρήτη, μετά την περιπέτεια τους στη θάλασσα και τη διάσωση τους στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας, εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ελλάδα καταθέτοντας αίτημα χορήγησης ασύλου.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο ενοριακό κέντρο της Αγίας Σοφίας στην Κουντούρα, με τα μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου να αποχαιρετούν με δάκρυα στα μάτια τους νεαρούς πρόσφυγες, τις γυναίκες και τα παιδιά, με τους οποίους ανέπτυξαν ιδιαίτερους δεσμούς στο σύντομο διάστημα της παραμονής τους.

Ο κ. Ευτύχης Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εθελοντής σε δεκάδες καραβάνια μεταναστών που έχουν φτάσει στην Παλαιόχωρα τις τελευταίες δεκαετίες, μίλησε για μικρές ανθρώπινες ιστορίες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη του.

«Δεν θα ξεχάσω τον άνθρωπο που μας έλεγε την ώρα του αποχαιρετισμού πως εμείς είμαστε πλέον η οικογένεια του, τη μάνα που μας αγκάλιαζε για να μας ευχαριστήσει και  που φεύγοντας μας έλεγε πως κάναμε τα παιδιά της δικά μας παιδιά αλλά και  τον κάθε ένα ξεχωριστά», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας για τη μεταφορά των μεταναστών, το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων και η συλλογικότητα Ρόζα Νέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς διαμαρτυρόμενοι για τη συνολική στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στο μεταναστευτικό και ειδικότερα για τη μη διαχείριση του ζητήματος των 68 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα. Οι διαμαρτυρόμενοι κατήγγειλαν, πως στη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής τους στην Κουντούρα, οι μετανάστες ήταν χωρίς νομική ενημέρωση ενώ εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την κατάργηση των περιφερειακών γραφείων ασύλου.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την άμεση ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματα τους όπου κι αν βρίσκονται και την καταγραφή του αιτήματος ασύλου τους.

Συλλογικότητες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τα δικαιώματα των προσφύγων κατήγγειλαν τέλος πως οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν με εγκληματική καθυστέρηση στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε την προηγούμενη Κυριακή το σκάφος το οποίο μετέφερε τους μετανάστες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News