Λιβανός: Καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων – Τι ισχύει για το αγροτικό πετρέλαιο

Κρήτη
Λιβανός: Καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων – Τι ισχύει για το αγροτικό πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί 204 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα και μαζί με τις καταβολές των de minimis φθάνουμε στα 473 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο Σπήλιος Λιβανός

Οι έλεγχοι για την προστασία των ελληνικών εμβληματικών προϊόντων, όπως η Φέτα Π.Ο.Π., θα συνεχιστούν και θα είναι αυστηρότεροι, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, χαρακτηρίζοντας «πονηρούς και επιτήδειους» όσους νοθεύουν προϊόντα μας.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, καθώς «δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων».

Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «πάντα λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε» και συμπλήρωσε πως το ανακοινωθέν μέτρο αφορά περισσότερους από 200.000 αγρότες, ενώ στόχος του είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμένων αγροτών και των μικρών συνεργατικών σχημάτων.

Αναφορικά με την παράνομη και άναρχη αλιεία στο Αιγαίο από την τουρκική πλευρά, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» και πρoσέθεσε ότι αν η γειτονική χώρα δεν συνεργαστεί «θα πρέπει να χαρακτηριστεί μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα».

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού άπλωσε ένα «δίχτυ προστασίας στους Έλληνες παραγωγούς» και αποκάλυψε πως «ζητήσαμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσουμε στη μεταβατική περίοδο το υπομέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και το οποίο αποζημιώνει στο 100% αγροτικές κατασκευές. Αυτό γίνεται με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια».

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός, στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η ανακοίνωση δύο έργων άμεσων παρεμβάσεων. Το ένα αφορά μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και το άλλο αγροτική οδοποιία.

Ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι την περίοδο των εορτών θα βρουν «ρωγμές» και «παράθυρα» στο σύστημα ελέγχων. Πιθανόν παλαιότερα η πολιτική που ασκούσε το ΥπΑΑΤ να τούς άφηνε τέτοια περιθώρια. Σήμερα, όμως, αν κάποιοι ακόμα νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατήσουν τους έντιμους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ας το πάρουν απόφαση: Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Ο Έλληνας καταναλωτής που πληρώνει για οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν, πρέπει να αγοράζει ελληνικό προϊόν. Αν το προϊόν προέρχεται από άλλη χώρα δεν μπορεί να το πληρώνει ως ελληνικό. Ξεκάθαρα πράγματα. Και σας υπενθυμίζω πως ήδη από τις γιορτές του Πάσχα δώσαμε το στίγμα μας. Το Πάσχα του 2021 κάναμε 6.673 ελέγχους, ενώ αντίστοιχα το 2019 είχαν γίνει μόνο 500… Ανάλογους ελέγχους προετοιμάζουμε και για τις εορτές των Χριστουγέννων. Προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα, τούς δίνουμε προστιθέμενη αξία. Τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.

-Πρόσφατα ανακοινώθηκαν 50 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου προς νέους και συνεταιρισμένους αγρότες. Υπάρχει πρόβλεψη διεύρυνσης του εν λόγω μέτρου;

Επιθυμία της κυβέρνησης και δική μου, θα ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Πάντα όμως λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε. Στην παρούσα φάση επιλέξαμε τρεις κατηγορίες αγροτών για να εφαρμοστεί το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Τους νέους αγρότες, τους μετέχοντες σε συνεταιρισμούς και σε συνεργατικά σχήματα και όσους δραστηριοποιούνται στη συμβολαιακή γεωργία. Έτσι, η απόφαση αφορά περισσότερους από 200.000 αγρότες. Η στόχευση του μέτρου είναι προφανής. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς και τα συνεργατικά σχήματα, γιατί μόνο έτσι θα αντισταθμίσουμε μειονεκτήματα που προκαλεί ο μικρός κλήρος -σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 15 στρέμματα για κάθε παραγωγό, ενώ στην Ευρώπη 150 στρέμματα. Θέλουμε επίσης να στηρίξουμε τη συμβολαιακή γεωργία που είναι το μέλλον στην παραγωγή. Και κυρίως, θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες. Θέλουμε να καταστήσουμε το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό. Να αποτελεί επαγγελματική επιλογή και να δίνει διέξοδο ζωής στους νέους μας, να μην είναι απλά μια λύση ανάγκης.

-Έντονο είναι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών το οποίο προκηρύχθηκε πρόσφατα. Εξετάζονται επιπλέον κίνητρα για την παραμονή νέων στον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση στην ελληνική ύπαιθρο;

Πράγματι, με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι έντονο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναπροσαρμόσθηκε στην πραγματικότητα που ζουν οι αγρότες μας, στις πραγματικές ανάγκες των νέων μας. Το ποσό που μπορεί να πάρει ο ωφελούμενος από το πρόγραμμα είναι πλέον έως 40.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τις 17.000 ευρώ του προηγούμενου προγράμματος. Φυσικά θέτουμε και ουσιαστικές προϋποθέσεις, με βασικότερη την επταετία παραμονής στο πρόγραμμα, καθώς στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτούς που θέλουν πραγματικά να μπουν στον αγροτικό χώρο και όχι κάποιους που απλώς επιδιώκουν ευκαιριακά οικονομικό όφελος. Το έχω πει πολλές φορές γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους μου στο Υπουργείο: Θέλουμε να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι! Αυτό είναι το αύριο του τόπου μας.

Ξέρετε, το πρόγραμμα έχει φυσικά κοινωνική διάσταση -αφού στηρίζει τους νέους μας- αλλά έχει και αναπτυξιακή διάσταση, γιατί ενισχύει μακροχρόνια τον κλάδο της παραγωγής μας. Και εντέλει, έχει και πατριωτική διάσταση. Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση. Επιπλέον, υπηρετεί τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτύσσονται όλο και μεγαλύτερες ευκαιρίες στο χώρο της αγροδιατροφής. Θέλουμε, λοιπόν, να διευκολύνουμε τους νέους ανθρώπους, ακόμα και αν τώρα δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, να δουν αυτή την προοπτική και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα, υπηρετώντας συνολικά την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal. Δηλαδή με τη λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης.

Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί 204 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν σημαντικές ζημίες εξαιτίας της πανδημίας και αν υπολογίσουμε τις καταβολές των de minimis φθάνουμε στα 473 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού ύψους 258 εκατ. ευρώ.

Ενώ σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και παγετό άνοιξης) καταβάλουμε αποζημιώσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Εκτός όλων αυτών δημιουργήσαμε Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα και το Ταμείο Μικροπιστώσεων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να μπορούν να λαμβάνουν οι αγρότες μας, χωρίς εγγυήσεις ποσά έως 25.000 ευρώ.

Τέλος ζητήσαμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσουμε στη μεταβατική περίοδο το υπομέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και το οποίο αποζημιώνει στο 100% αγροτικές κατασκευές. Αυτό γίνεται με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια.

Με απλά λόγια, κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τον αγροτικό μας κόσμο. Γιατί αυτό σημαίνει στήριξη στους αγρότες μας, στα δύσκολα να είμαστε κοντά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News