Κρήτη

Κρήτη: Οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας, ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα

«Στην Κρήτη τα αμνοερίφιά είναι στην ουσία ελευθέρας βοσκής στο 85 με 90%», ανέφερε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης

Μπορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, να έχουν «τσιμπήσει» οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο κρέας, στην Κρήτη δεν ξεπερνούν το όριο των 6,30 ευρώ το κιλό στο αρνί και των 5,5 ευρώ το κιλό στο κατσίκι.

Όσο και αν στην υπόλοιπη Ελλάδα «τσιμπάνε» οι τιμές, στην Κρήτη οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για μεγάλη φτώχια.

Το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που εκλέγεται από το Ρέθυμνο, Μανόλης Πατεράκης, είναι ξεκάθαρος: «Στην υπόλοιπη Ελλάδα τέτοιες τιμές είναι συγκυριακές λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν κάθε μέρα που περνά τον κλάδο. Και λόγω καιρικών συνθηκών υπάρχουν και πολλές εκμεταλλεύσεις που είναι όψιμες. Δηλαδή, στην Κρήτη παρατηρείται οι γεννήσεις να έχουν πάει πίσω σε διάφορες περιοχές. Δεν είχαμε πρώιμες γέννες, δηλαδή. Οπότε κάποιες συγκυριακές τιμές έχουν σχέση με τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Κρήτη, ο Μανόλης Πατεράκης λέει χαρακτηριστικά: «Η τιμή παραγωγού στο αρνί δεν ξεπερνάει τα 6,30 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι κάτω από τα 5,5 ευρώ το κιλό. Φέτος υπάρχει πάλι αυτό το παράξενο γεγονός, ο μισός νομός Ρεθύμνου με τα Χανιά να είναι σε ένα ήπιο σκηνικό φθινοπώρου και η υπόλοιπη Κρήτη να βιώνει ακόμη μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι παρά οτιδήποτε άλλο. Έτσι, με την ανομβρία, δεν μπορούμε να βρούμε για τα ζώα μας χορτάρι ώστε να μειώσουμε τις ζωοτροφές, οι οποίες είναι φωτιά για την τσέπη μας. Θα δείτε ότι, όσο περνάει ο χρόνος, θα αυξάνονται οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα».

Ο Μανόλης Πατεράκης καταλήγει λέγοντας πως, όσο και αν ανέβουν οι τιμές στο κρέας αλλά και στο γάλα, είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις στο κόστος των ζωοτροφών, που δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί η ζημιά που ήδη υπάρχει.

Κρέας υψηλής ποιότητας - «Τα ζώα μας είναι στην ουσία ελευθέρας βοσκής»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, λέει από την πλευρά του πως «στην Κρήτη τα αμνοερίφιά μας είναι στην ουσία ελευθέρας βοσκής στο 85 με 90%. Και κουβαλάνε μέσα τους τον ανθό της γης της Κρήτης και μας το φέρνουν στο τραπέζι μας. Είναι, λοιπόν, ένα κρέας υψηλής ποιότητας. Και μπορεί να χρεώνεται με διάφορα θέματα το κόκκινο κρέας, αλλά οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως, όταν γίνεται σωστή χρήση και όχι κατάχρηση, είναι ένα εκπληκτικό προϊόν», λέει ο γνωστός κτηνίατρος.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι ζώα φυτοφάγα. Είναι γνήσια vegan ζώα, και αυτά τα ζώα έχουν μετατρεψιμότητα: πέντε κιλά ζωοτροφές-ένα κιλό ζων βάρος. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να κάνει τον λογαριασμό. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος για να παραχθεί αυτό το πολύτιμο αγαθό. Και αυτό ασφαλώς έχει κόστος στον παραγωγό, αφού υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός από άλλα κρέατα που παράγονται με μεγαλύτερη ευκολία, όπως είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο, και ασφαλώς πιέζεται η τιμή του αρνιού προς τα κάτω. Και αυτός είναι και ο λόγος που έρχεται η Ε.Ε. να υποστηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους για να είναι αυτό το προϊόν σε μια λογική τιμή για τον καταναλωτή. Αλλά όχι καταστροφική».

Ο Αλέκος Στεφανάκης συνεχίζει λέγοντας: «Επειδή, μετά την αυτοκαταστροφή της Ελλάδος με τις ατελείωτες ελληνοποιήσεις για πολλά χρόνια, που έσυραν στα τάρταρα την ελληνική κτηνοτροφία, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ελέγχου των ελληνοποιήσεων, άρα αρχίζει να μπαίνει το κάθε προϊόν στη θέση του και να παίρνει την αξία του, είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει μια ανατίμηση, γιατί έχουν περιοριστεί οι ελληνοποιήσεις. Και το άλλο σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή, στο σύστημα εμπορίας και επεξεργασίας, πρέπει να πληρώσει το κόστος ο καταναλωτής, γιατί έχουμε μια αύξηση των ζωοτροφών από πέρυσι ήδη, η οποία απορροφήθηκε από τους παραγωγούς μόνο, και είναι της τάξης του 50%».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια