Βάση Γουρνών: Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο για το «φιλέτο» των 345 στρεμμάτων

Κρήτη
Βάση Γουρνών: Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο για το «φιλέτο» των 345 στρεμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ποιος ιδιώτης επενδυτής θα πάρει με σύμβαση παραχώρησης την έκταση των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών

Στις 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ποιος ιδιώτης επενδυτής θα πάρει με σύμβαση παραχώρησης την έκταση των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

Όπως είχε προαναγγελθεί, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στην αποσφράγιση των προσφορών, κρίνοντας τελικά επιλέξιμες τις τρεις από τις τέσσερις προσφορές που είχαν κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου, ενώ αποφάσισε να καλέσει τα δύο εκ των τριών επιλέξιμων σχημάτων να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές στο πλαίσιο ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που προγραμματίστηκε για την 6η Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε τον ορισμό τριών επιλέξιμων επενδυτών για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Οι επιλέξιμοι επενδυτές, οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

  1. DIMAND Α.Ε.
  2. REDS Α.Ε.
  3. VIVION INVESTMENTS S.àr.l.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου προχώρησε στην αποσφράγιση των τριών οικονομικών προσφορών και αποφάσισε να ζητήσει την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Η υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών μέσω του e-Auction ενισχύει τη διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Ελληνικό Δημόσιο. Η εφαρμογή του e-Auction είναι μια διαδικασία η οποία ήδη από το 2013 χρησιμοποιείται στους διαγωνισμούς των ακινήτων, ενώ αξιοποιήθηκε και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το Ταμείο προσκαλεί τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 1. DIMAND Α.Ε. και 2. REDS Α.Ε. να υποβάλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, μετέχοντας σε e-Auction, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Το προς παραχώρηση ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Σε εκτάσεις όμορες του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Το «προφίλ» των μνηστήρων

  • Η Dimand A.E. είναι ένας από σημαντικότερες εταιρείες ακινήτων στην Ελλάδα προσφέροντας σημαντικό εύρος παρεχόμενων υπηρεσιών που περιλαμβάνει τη διαχείριση έργων και κατασκευών, την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και τη διαχείριση εγκαταστάσεων. Ιδρύθηκε το 2002, έχοντας σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση ιδιαίτερα απαιτητικών έργων όπως του γηπέδου ποδοσφαίρου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά, το «Σαρόγλειο» Ίδρυμα στην Ομόνοια, την ανακατασκευή των πρώην κτιριακών εγκαταστάσεων του «Παπαστράτου» στον Πειραιά κ.α.
  • H REDS A.E., μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στη χώρα μας. Η REDS A.E. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τη Ρουμανία με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από βραβευμένα έργα διεθνών διακρίσεων. Το επενδυτικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων, Εμπορικών & Ψυχαγωγικών Κέντρων, Οργανωμένων Οικιστικών Συγκροτημάτων, Εκθεσιακών Κέντρων καθώς και κτιρίων Γραφείων και Μεικτών Χρήσεων.
  • Η Vivion αποτελεί επενδυτική εταιρεία ακινήτων με έδρα το Λουξεμβούργο. Δραστηριοποιείται σε δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχοντας χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας €3,4 δισ. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από γραφεία υψηλών προδιαγραφών, τα οποία βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας και από ξενοδοχεία σε περιοχές υψηλής ζήτησης του Ηνωμένου Βασίλειου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News