Μακρύς Γιαλός: Βούλιαξε απο τουρισμό το καλοκαίρι, κερδίζοντας το στοίχημα (εικόνες)

Κρήτη
Μακρύς Γιαλός: Βούλιαξε απο τουρισμό το καλοκαίρι, κερδίζοντας το στοίχημα (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου, οπότε και έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση η σαιζόν, η τουριστική κίνηση βρέθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλά που ξεπέρασαν και τους αντίστοιχους μήνες του 2019, καταφέρνοντας τελικά το θετικό πρόσημο στο σύνολο της καλοκαιρινής περιόδου

Αν και ξεκίνησε με ζημιές στις αρχές Μαίου η τουριστική  σαιζόν για τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και για τον κλάδο του καφέ και της εστίασης της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας, στη συνέχεια από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου , οπότε έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση η σαιζόν, η τουριστική κίνηση βρέθηκε σε επίπεδα  πολύ υψηλά που ξεπέρασαν και τους αντίστοιχους μήνες του 2019, κερδίζοντας τελικά το θετικό πρόσημο στο σύνολο της καλοκαιρινής περιόδου.

Ενδεικτικό της μεγάλης και απρόβλεπτης αύξησης της τουριστικής κίνησης στον Μακρύ Γιαλό, είναι το γεγονός ότι, κάποιοι τουριστικοί επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να ανοίξουν και όλα τα κλειστά τουριστικά καταλύματα,  που δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν όλους εκείνους τους ξένους και Έλληνες επισκέπτες,  που ζητούσαν να περάσουν τις διακοπές τους στην ανατολική Ιεράπετρα.

«Η αρχή της τουριστικής σαιζόν που ολοκληρώθηκε πριν από 10 μέρες στον Μακρύ Γιαλό, ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί ούτε εμείς στο χώρο της  εστίασης αλλά ούτε και οι ξενοδόχοι έβγαζαν τα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης,  με τόσο μικρές πληρότητες.

Από εκεί που προσπαθούσανμε να μειώσουμε τα έξοδα μας  για να επιβιώσουμε, ξαφνικά στις αρχές Ιουλίου το κλίμα  άλλαξε και οι ορδές των Ελλήνων και ξένων τουριστών άρχισαν να γεμίζουν ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα διαμερίσματα , τουριστικά καταλύματα , ταβέρνες , εστιατόρια και καφέ μπάρ.

Τελικά η σαιζόν έκλεισε με αύξηση 40% πάνω,  σε σύγκριση με την  περασμένη τουριστική περίοδο του 2020. Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν πολύ κακοί μήνες για όλους μας. Ο Ιούλιος , ο  Αύγουστος , ο Σεπτέμβριος,  και ο Οκτώβρης , ήταν καλύτεροι και από το 2019.

Αυτό που ήταν εντυπωσιακό μετά τα μέσα του Ιούλη , είναι ότι , ενώ ήταν γεμάτα τα μεγάλα ξενοδοχεία με all inclusive τουρισμό,  άρχισαν να γεμίζουν και τα μικρά αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα τουριστικά  μας καταλύματα. Από αυτά τα τελευταία δουλέψαμε κι εμείς πάρα πολύ καλά αυτούς τους μήνες , γιατί όλοι αυτοί οι ξένοι που έμεναν εκεί ,  έτρωγαν έξω στις ταβέρνες και ξόδευαν πάρα πολλά χρήματα .

Σε αυτήν την τουριστική σαιζόν που έκλεισε στις 14 Νοεμβρίου,  είχαμε στον Μακρύ Γιαλό πάρα πολύ καλό και  ποιοτικό τουρισμό. Πάρα πολλά χρήματα μας άφηναν όμως στα καταστήματα της εστίασης οι  Έλληνες επισκέπτες και κυρίως οι κρητικοί», μας είπε ο πρώην πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού κ. Φάνης Εικοσιπεντάκης.

«Οι χώρες που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη στον τουρισμό του Μακρύ Γιαλού εφέτος εκτός της Ελλάδας , ήταν η Γερμανία , η Γαλλία, η Αγγλία ,  και η Σουηδία.  Το σημαντικό για όλους εμάς του τουριστικού  κλάδου  ήταν ότι νοιώθαμε μια ασφάλεια στην εξυπηρέτηση των ξένων μας , επειδή πριν έρθουν στην πατρίδα μας , είχαν εμβολιαστεί και είχαν αρνητικά  τέστ για τον κορονοϊό . Αντίθετα στο δικό μας κλάδο,  υπήρχαν και επιχειρηματίες ανεμβολίαστοι αλλά και πολλοί εργαζόμενοι που ήταν αρνητές του εμβολίου. Τώρα έχουν αρχίσει να αλλάζουν άποψη οι περισσότεροι», σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο κ Φάνης Εικοσιπεντάκης.

Στα σχέδια των επιχειρηματιών του τουρισμού και του επισιτισμού στο Μακρύ Γιαλό  για την επόμενη τουριστική περίοδο είναι η επιμήκυνση της  τουριστικής σαιζόν.

«Θέλουμε και θα το επιχειρήσουμε , τα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες να ανοίξουν από το μήνα  Μάρτη και να κλείσουν τον Νοέμβριο του 2022. Αν δουλέψουμε καλά 8 μήνες το 2022 το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο και για εμάς αλλά και  για τους εργαζόμενους μας.

Έχουμε ήδη λάβει πολλά θετικά μηνύματα από το εξωτερικό και όλα δείχνουν ότι η σαιζόν που έρχεται θα είναι πάρα πολύ καλύτερη από κάθε άποψη.

Αν τα μηνύματα από τον περιορισμό της πανδημίας  πανελλάδικά είναι αισιόδοξα στις αρχές του 2022, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά για τον Ελληνικό αλλά και για τον τοπικό τουρισμό», καταλήγει ο κ Φάνης Εικοσιπεντάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News