Κόκκινος συναγερμός για τις τιμές στο ρεύμα - Στο τραπέζι ξανά τα μέτρα στήριξης

Κρήτη
Κόκκινος συναγερμός για τις τιμές στο ρεύμα - Στο τραπέζι ξανά τα μέτρα στήριξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φουσκωμένοι» από 80 έως 100% φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Κρήτης οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Αλλεπάλληλα σοκ έκρυβαν για καταναλωτές οι λογαριασμοί του ρεύματος που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς, όπως διαπίστωσαν, υπήρξαν ακόμα και αυξήσεις στα επίπεδα του 80 με 100%. Έκπληκτοι οι καταναλωτές αναζητούν τρόπο να ξεπληρώσουν τώρα τον λογαριασμό, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για επιχειρηματίες και καταστηματάρχες, που επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο φορτίο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αρτοποιού και ταμία του Σωματείου Αρτοποιών Γιώργου Γιορταμή, ο οποίος άνοιξε τον λογαριασμό ρεύματος χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι το ποσό που πλήρωνε θα είχε «εκτοξευτεί». Τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για τα πολλά μηδενικά που προκαλούν ίλιγγο. Στην περίπτωσή του ο λογαριασμός αυξήθηκε κατά 2.100 ευρώ. «Μια μεγάλη αύξηση, της τάξης πάνω από 80%, δηλαδή. Το προηγούμενο τετράμηνο ήταν 2.900 και τώρα μας ήρθε 5.000. Μεγάλο… ηλεκτροσόκ. Όταν η βασική πηγή σου είναι το ρεύμα και αυτό διπλασιάζεται, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», επισήμανε στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο αρτοποιός.

Δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε ο λογαριασμός ρεύματος και για την Αριάδνη Τσαχάκη. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ξαφνικά διπλασιάστηκε, όπως και η αγωνία της να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα.

«Συνήθως πληρώνω γύρω στα 300 ευρώ το δίμηνο και τώρα μου ήρθε 600. Τι να σας πω τώρα; Έχουμε μείνει ταπί», δήλωσε η κ. Τσαχάκη.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που σπεύδουν ναι μεν στα γκισέ για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, αφού βλέπουν τα ποσά να έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις τους είναι καθηλωμένοι. Ετοιμάζονται λοιπόν να «σφίξουν το ζωνάρι» με οικονομία.

Όσοι καταναλωτές επιθυμούν διακανονισμούς μπορούν να ξεπληρώσουν σε 24 δόσεις, ωστόσο έντοκα και χωρίς την έκπτωση που προβλέπεται. Μπροστά, στο ξέφρενο ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, που όμως σύμφωνα με τους καταναλωτές μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» των ανατιμήσεων.

Στα ύψη οι τιμές χονδρικής

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στο χρηματιστήριο των ρύπων, το οποίο ωθεί εκ νέου προς τα πάνω τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Συγκεκριμένα, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 70 ευρώ/τόνο, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό στα 70,43 ευρώ/τόνο.

Έτσι οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται στα ύψη και σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία και Γαλλία) ξεπερνούν τα 270 ευρώ/MWh. Στην ελληνική αγορά η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ήταν χθες κατά μέσο όρο στα 270,65 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 348,21 ευρώ/MWh.

Ανάλογη είναι και η εικόνα για το σύνολο του μήνα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, μέχρι στιγμής η μέση τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος διαμορφώνεται στον μήνα που διανύουμε στα 226 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο η μέση τιμή ήταν στα 198,32 ευρώ/MWh. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 14%.

Ενδεικτικά σε τιμολόγιο ιδιώτη παρόχου, όπου η χρέωση μετά την έκπτωση είναι της τάξης των 60 ευρώ/MWh, η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh, ανεβάζοντας τη συνολική χρέωση στα 160 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό με 4μηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh θα πληρώσει χρέωση ενέργειας 90 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής 150 ευρώ, ήτοι συνολικό λογαριασμό 240 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση, που για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι 9 ευρώ και για τον Οκτώβριο 18 ευρώ.

 (φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News