Χριστουγεννιάτικη «Καλή Χέρα»: Συνταξιούχοι των 600 ευρώ οι δικαιούχοι του επιδόματος - Παραδείγματα

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικη «Καλή Χέρα»: Συνταξιούχοι των 600 ευρώ οι δικαιούχοι του επιδόματος - Παραδείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, τα καταφέρατε να μας ενώσετε όλους, εναντίον σας!», απαντά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναφορικά με το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων που γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμά του

Το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων που ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύεται κυρίως σε συνταξιούχους με ποσό σύνταξης έως 600 ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί περί τα τέλη Δεκεμβρη, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Το μέτρο αφορά περίπου 830.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια και κοστολογείται στα 210 εκατ. ευρώ. Για την διανομή του έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος μπαίνουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συνεπώς οι δικαιούχοι είναι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με σύνταξη 600 ευρώ (καθαρές αποδοχές), παντρεμένος με σύζυγο επίσης συνταξιούχο με σύνταξη 600 ευρώ, θα πάρει ο καθένας από 250 ευρώ έκτακτο βοήθημα - Συνολική ενίσχυση νοικοκυριού: 500 ευρώ.

Συνταξιούχος σύνταξη καθαρά 600 ευρώ, παντρεμένος με σύζυγο επίσης συνταξιούχο με σύνταξη 1.000 ευρώ καθαρά: Δεν θα λάβει κανείς βοήθημα καθώς το οικογενειακό εισόδημα είναι 19.200 ευρώ, άνω των 14.400 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικη «Καλή Χέρα»: Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου η τριπλή ενίσχυση – Ποιους αφορά

Συνταξιούχος με σύνταξη καθαρά 600 ευρώ, παντρεμένος με σύζυγο επίσης συνταξιούχο με σύνταξη 600 ευρώ καθαρά και ένα εξαρτώμενο τέκνο σπουδαστή: Θα πάρει ο καθένας από 250 ευρώ συν 50 ευρώ για το εξαρτώμενο τέκνο - Συνολική ενίσχυση νοικοκυριού: 550 ευρώ.

Περιουσιακό κριτήριο και τεκμήρια

Για την είσπραξη του μερίσματος ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια, καθώς η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Μάλιστα, κίνδυνος απώλειας του έκτακτου επιδόματος υπάρχει και από τα τεκμήρια, αν και ισχύει έκπτωση 30% στα τεκμήρια για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απαντά με οργισμένη ανακοίνωση απευθυνόμενο προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη με δηκτικό ύφος, επισημαίνοντας «συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, τα καταφέρατε να μας ενώσετε όλους, εναντίον σας!»

Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται, «κύριε Μητσοτάκη, θα δώσετε επίδομα σε όσους (με δική σας ευθύνη) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όσους δηλαδή υποφέρουν (με δική σας ευθύνη) για να βγάλουν το μήνα τους, όσους δεν έχουν (με δική σας ευθύνη) να πληρώσουν τα φάρμακά τους, όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, όσους δεν μπορούν (με δική σας ευθύνη) να πληρώσουν το ρεύμα τους, όσους δεν μπορούν (με δική σας ευθύνη) να βάλουν πετρέλαιο, όσους δεν μπορούν (με δική σας ευθύνη) να κοιτάξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στα μάτια, γιατί ντρέπονται!»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News