Σμπώκος: Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης συνιστά μονόδρομο

Κρήτη
Σμπώκος: Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης συνιστά μονόδρομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αγροτοκτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος, εξέφρασε τη θέση ότι από την πρώτη στιγμή οι Κρητικοί δεν έπρεπε να υποχωρήσουν ως προς το αίτημά τους να συναντήσουν μόνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε το μονοπάτι των κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης, ασκώντας κριτική στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο αγροτοκτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος, που μετέχει στην προσωρινή διοίκηση για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΝΚ», ο κ. Σμπώκος εξέφρασε τη θέση ότι από την πρώτη στιγμή οι Κρητικοί δεν έπρεπε να υποχωρήσουν ως προς το αίτημά τους να συναντήσουν μόνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα κανάλια που είναι φιλικά προς την κυβέρνηση πήραν τις εικόνες από τα κεράσματα και τις μαντινάδες στον κ. Κεδίκογλου και παρουσίασαν μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από την πραγματική, δείχνοντας τους Κρητικούς ότι ανέβηκαν στην Αθήνα δήθεν για να κάνουν δημόσιες σχέσεις», υποστήριξε ο αγροτοκτηνοτρόφος από τα Ανώγεια και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος, αποκαλύπτοντας πως ήδη υπάρχει σε επίπεδο Κρήτης μεγάλη συστράτευση για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚΝΗ από τη μια, και την επαναδραστηριοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων από την άλλη, για να χαράξουν νέα πορεία διεκδικήσεων.

«Εμείς προχωρούμε δυναμικά. Κάναμε μια συνάντηση στον Άγιο Θωμά στις 31 Οκτωβρίου. Μαζευτήκαμε πάνω από 200 κτηνοτρόφοι από τον νομό Ηρακλείου και ξεκινήσαμε την προσπάθεια με δικηγόρο, για να πάμε σε εκλογές στον Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου. Δημιουργήσαμε μια προσωρινή διοίκηση 19 κτηνοτρόφων που εκπροσωπούν όλο τον νομό Ηρακλείου, με πρόεδρο τον Γιώργο Τζουλιαδάκη. Και προχωρούμε να γράψουμε μέλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάμε στη διαδικασία της εκλογής, προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί ο ΣΕΚΝΗ. Εμείς θα πάμε με το παλιό καταστατικό», αναφέρει ο Βασίλης Σμπώκος.

Για τις διεκδικήσεις που ισχύουν σήμερα, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «εμείς πήγαμε στην Αθήνα πολύ προετοιμασμένοι για τα προβλήματα στην πληρωμή των επιδοτήσεων. Μια πληρωμή που ήταν η χειρότερη όλων των εποχών. Είχαμε ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, προκειμένου να επισημάνουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Επειδή όμως στην πρώτη συνάντηση αυτή ο Κεδίκογλου δεν μπορούσε να απαντήσει κι εγώ το κατανοώ, μας παρέπεμψε να ξαναπάμε τις επόμενες μέρες, αλλά και πάλι δε βγήκε αποτέλεσμα. Από ’κει και πέρα, έπρεπε να προχωρήσουμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και να ξεκαθαρίσουμε πως θέλουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με κανέναν άλλον».

Στο σημείο αυτό υπνθυμίζεται πως το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 18 Νοεμβρίου, η αντιπροσωπία των Κρητικών είχε προσκληθεί από τον κ. Λιβανό για συνάντηση εντός του Κοινοβουλίου, όπου και έγινε μια σύσκεψη που δημιούργησε ελπίδες για επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεων στους παραγωγούς που αδικήθηκαν (και προφανώς όχι σε όλους), με τις πληρωμές του Δεκεμβρίου.

«Εκτιμώ ότι ήταν λάθος να γίνει και η συνάντηση αυτή με τον υπουργό. Έπρεπε να πούμε “δε σε θέλουμε συνομιλητή. Ή με τον Μητσοτάκη ή με κανέναν άλλον”. Πήγανε στη συνάντηση με τον υπουργό, δεν πήρανε τίποτα και ήρθανε και λύσανε την κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως, εμείς προχωρούμε να επαναδραστηριοποιήσουμε τον ΣΕΚΝΗ και να ξαναθέσουμε σε δράση τη Συντονιστική Επιτροπή των κτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης, η οποία ουσιαστικά σταμάτησε το έργο της από τη στιγμή που βγήκε αυτή η κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τις νεότερες εξαγγελίες του Σπήλιου Λιβανού, δύο είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία ο Βασίλης Σμπώκος απάντησε. Το πρώτο ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%, ουσιαστικά πρόκειται για αντικίνητρο σε βάρος των κτηνοτρόφων. «Κι αυτό διότι ο κτηνοτρόφος αγοράζει ζωοτροφές με το 6%, αλλά πουλάει τα προϊόντα του με ΦΠΑ 13%, κι έτσι πάλι αναγκάζεται να πληρώσει στο κράτος τη διαφορά του ΦΠΑ μέσα από τη φορολόγηση».

Για τη νέα ΚΑΠ, δε, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα κονδύλια θα είναι μειωμένα σε βάρος της ελιάς και του αμπελιού, που είναι και οι βασικές καλλιέργειες της Κρήτης, τουλάχιστον κατά 40%. «Ο βοσκότοπος ήταν στα 22 ευρώ συν το “πρασίνισμα”, που έφτανε κάπου στα 33 ευρώ το στρέμμα στην ΚΑΠ που ολοκληρώνεται τώρα, ενώ με τη νέα ΚΑΠ δεν υπάρχει “πρασίνισμα” και, απ’ ό,τι λέει ο υπουργός, τώρα στο στρέμμα η επιδότηση θα είναι 13 ευρώ. Αυτό που έρχεται είναι “σφαγή” των επιδοτήσεων για τον παραγωγό. Οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες κατά 40% και πάνω από το 2023 και μετά. Μέχρι την πλήρη σύγκλιση, το 2026, φανταστείτε τι θα γίνει. Τα ίδια ισχύουν και για τον ελαιοπαραγωγό και για τον αμπελουργό, όπου η επιδότηση θα πέσει στα 30 ευρώ από τα 55 ευρώ το στρέμμα, και ένας ελαιοπαραγωγός που έχει 30 στρέμματα ελιές θα παίρνει μόλις ένα χιλιάρικο επιδότηση», καταλήγει ο Βασίλης Σμπώκος.

Επιφυλακτική η στάση των αγροτών

«Στην πράξη θα κριθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού»

Στο μεταξύ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης κρατούν για ακόμα μία φορά επιφυλακτική στάση, ενώ σε ένδειξη καλής θέλησης, και μέχρι να δουν πώς αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις των αρμοδίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις.

«Στην πράξη θα κριθούν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, περί στόχευσης της κυβέρνησης ώστε το αγροτικό επάγγελμα να γίνει διέξοδος ζωής για τους νέους», τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μανόλης Ορφανουδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 και τη δημοσιογράφο Αγγέλα Δουλγεράκη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κ. Λιβανός, όσο και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, διευκρίνισαν, κατά τη συνάντησή τους, με εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συντονιστικού, πως θα υπάρξει νοικοκύρεμα για όλους τους «αδικημένους», λόγω Natura και ΑΤΑΚ, παραγωγούς, καθώς θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους όλες οι «κομμένες» επιδοτήσεις: «Είναι μοναδική ευκαιρία για τη χώρα η αξιοποίηση του πακέτου των 22 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το υπουργείο, καθώς μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας συνιστούν το “όχημα” για τον εκσυγχρονισμό και την επανατοποθέτηση του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σπήλιος Λιβανός, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να σταματήσει η κυβέρνηση το «νοικοκύρεμα» στον τομέα των επιδοτήσεων, ώστε να επιδοτούνται οι πραγματικοί αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη λήξη των κινητοποιήσεων μέχρι να γίνουν οι πληρωμές του Δεκεμβρίου και να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση πράγματι θα επιστρέψει τα κομμένα ποσά στα βιβλιάρια των αδικημένων αγροτοκτηνοτρόφων ελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου. Πάντως, επιφυλακτικοί ήταν τόσο ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Μανόλης Ορφανουδάκης, όσο και στελέχη όπως τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως, παρά την προσπάθειά τους να συναντήσουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο ίδιος δεν έδειξε να ανταποκρίνεται. Έτσι, τώρα, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή έχει στραμμένο το βλέμμα στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, που το πιθανότερο είναι να γίνουν στις 27 του μήνα, χωρίς να αποκλείεται και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News