Τουρισμός: Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τα έσοδα της Κρήτης στο εννεάμηνο

Κρήτη
Τουρισμός: Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τα έσοδα της Κρήτης στο εννεάμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 11 εκατ. ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη χώρα στο εννεάμηνο - Η Κρήτη φέτος κινήθηκε σε ανοδικά επίπεδα

Καθοριστικό και σημαίνοντα ρόλο είχε η Κρήτη το 9μηνο στην τουριστική πορεία της χώρας μας, όπως διαμηνύουν τουριστικοί παράγοντες, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια σεζόν με θετικό πρόσημο. Στο 9μηνο  που έκλεισε με 11,6 εκατ. επισκέπτες και τα έσοδα ξεπέρασαν τα 8,76 δισ. ευρώ, η Κρήτη κατέχει σημαντικό μερος, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανέρχεται στο 20% των συνολικών εσόδων.

Όπως υπογραμμίζουν τουριστικοί παράγοντες, η καλή φετινή τουριστική περίοδος δημιουργεί άριστες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για μια καλύτερη τουριστική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας κοινοποίησε τα στοιχεία για το ελληνικό τουριστικό προϊόν της χώρας, σύμφωνα με τα οποία το 2019, προ πανδημίας, οι εισπράξεις εμφανίζονται μειωμένες λίγο πάνω από το ήμισυ στο 9μηνο, αν ληφθεί υπόψη ότι προ διετίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός τουρισμός είχε έσοδα 16,1 δισ. ευρώ και αφίξεις 26,95 εκατ. ταξιδιωτών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 150,8% τον Σεπτέμβριο του 2021 και κατά 139,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 124,4% τον Σεπτέμβριο του 2021 και κατά 89,0% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την «ΝΚ» η Κρήτη κινήθηκε σε ανοδικά επίπεδα και μάλιστα πολύ πιο πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με τους τουριστικούς παράγοντες να αναφέρουν πως τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ από το σύνολο των εσόδων τα προσφέρει η Κρήτη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, υποστήριξε πως η Κρήτη τα πήγε αρκετά καλά, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες επένδυσαν στο brand name της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός πως η Κρήτη συνεισφέρει τουριστικά στο ΑΕΠ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την εθνική και περιφερειακή οικονομία. Όπως είπε, η Κρήτη είχε 10% αύξηση παραπάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η χρονιά έκλεισε θετικά. Η τουριστική περίοδος άφησε ένα θετικό αποτύπωμα. Συνολικά, η Ελλάδα έφτασε το 45-50% του 2019 και η Κρήτη έφτασε το 60% του 2019. Ένα τέτοιο γεγονός μάς γεμίζει αισιοδοξία. Και σίγουρα η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, αφού εκτιμώ πως για την Ελλάδα το ποσοστό θα φτάσει στο 75% του 2019 για το επόμενο έτος και η Κρήτη θα αγγίξει το 85% του 2019», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υποστήριξε πως η επόμενη σεζόν θα είναι άκρως ανταγωνιστική, αλλά θα ανοίξουν ταυτόχρονα αγορές που δεν άνοιξαν φέτος.

«Την επόμενη τουριστική χρονιά θα έχουμε ιδιαίτερο ανταγωνισμό, αφού θα ανοίξουν οι αγορές της Βόρειας Αφρικής και θα πάρουν μερίδα από τον ελληνικό τουρισμό. Για παράδειγμα, φέτος μας επισκέφτηκαν οι Γάλλοι, που παραδοσιακά είναι τουρίστες στα κράτη της Βόρειας Αφρικής. Η Βόρεια Αφρική δεν άνοιξε, και του χρόνου που θα ανοίξει θα πάνε εκεί οι Γάλλοι. Βέβαια, του χρόνου θα ανοίξουν αγορές, όπως η Βρετανία, το Ισραήλ, η Ρωσία και οι Σκανδιναβικές χώρες, που για το 2021 δεν είχαν ανοίξει».

«Εμείς αναμέναμε ένα ποσό κοντά στα 11,5 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η Κρήτη τα πήγε άριστα στους θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Αναμέναμε περισσότερο κόσμο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Κρατάμε, ωστόσο, ως μια σημαντική παρακαταθήκη το γεγονός πως σταθήκαμε όρθιοι και ήμασταν ένα ασφαλές μέρος για τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Σίγουρα, η τουριστική χρονιά ήταν θετική και αναμένουμε μια καλύτερη σεζόν το 2022», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Χρειάζεται προσοχή - «Θετικός ο απολογισμός της τουριστικής περιόδου, όχι θριαμβευτικός»

Στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», μεταξύ άλλων, μίλησε και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκης, ο οποίος ανέφερε πως η φετινή χρονιά είναι ικανοποιητική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμφορείται από διθυραμβικά σχόλια, ενώ έκανε σαφές πως η Κρήτη κατέχει το 1/5 των εσόδων.

«Πιστεύω πως μέχρι το τέλος του 2021 η σεζόν θα κλείσει στα 10 δισ. ευρώ, με την Κρήτη να κατέχει τα 2 δισ. ευρώ. Η Κρήτη άγγιξε το 60% των κρατήσεων σε σχέση με το 2019. Και εύλογα μπορούμε να πούμε πως, με βάση τα δεδομένα των συνθηκών, η τουριστική περίοδος είχε θετικό αποτύπωμα, αλλά όχι θριαμβευτικό. Έχω επισημάνει πολλές φορές πως η Κρήτη είναι μια τουριστική ναυαρχίδα και γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει την Κρήτη και το τουριστικό προϊόν της.

Συμπεριφορές πολιτικών παραγόντων που επιζητούν την Κρήτη “κλειστή τουριστικά” τους θερινούς μήνες είναι επιζήμιες τόσο για την κοινωνία των πολιτών που εργάζονται τους θερινούς μήνες, είτε εργοδότες είτε εργαζομένους, όσο και για την εθνική οικονομία της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Βλατάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Pixabay)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News