Κρήτη - Χριστούγεννα: «Τσουχτερές» αυξήσεις 20% στις τιμές των στολιδιών και 40% στα δέντρα

Κρήτη
Κρήτη - Χριστούγεννα: «Τσουχτερές» αυξήσεις 20% στις τιμές των στολιδιών και 40% στα δέντρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υψηλό κόστος για τη μεταφορά των προϊόντων σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές σε πρώτες ύλες, επιφέρουν σημαντικές ανατιμήσεις και στα χριστουγεννιάτικα είδη της κρητικής αγοράς

Ακριβότερος αναμένεται φέτος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός για τα κρητικά νοικοκυριά, με την αγορά του νησιού να μην αποτελεί εξαίρεση μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανόδου των τιμών που καταγράφεται παγκοσμίως.

Ειδικότερα, κατά 30% αναμένεται να είναι ακριβότερα φέτος τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, σε σχέση με πέρυσι, μιας και οι προαναφερθείσες ανατιμήσεις ως προέκταση έχουν την άνοδο των τιμών τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στην ενέργεια. Αναφορικά με την αγορά των χριστουγεννιάτικων ειδών, το 90% των εν λόγω προϊόντων παράγεται στην Κίνα, γεγονός που προσθέτει στην εξίσωση και την παράμετρο του μεταφορικού κόστους, από την ασιατική χώρα, με το ποσό μεταφοράς την τρέχουσα εποχή να είναι επτά έως και οκτώ φορές ακριβότερο από πέρυσι, όπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις, στο neakriti.gr, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Βεκράκης.

Ο κ. Βεκράκης, σημείωσε ότι παρά την ακρίβεια, είναι μεγάλος ο αριθμός των καταστημάτων χριστουγεννιάτικων ειδών, τα οποία έχουν «φθηνότερο στοκ» από πέρυσι, πράγμα που θα ορίσει την αύξηση στην τελική τιμή στα ράφια κοντά στο 15%. Ο ίδιος δε θεωρεί πως, παρά τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις μεταφορές, δεν αναμένεται να υπάρξουν κενά στην αγορά των σχετικών προϊόντων, εκτός από ενδεχομένως συγκεκριμένους κωδικούς.

Ανατιμήσεις θα σημειωθούν μεταξύ άλλων και στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, με το κόστος μεταφοράς τους από πέρυσι να αυξάνεται κατά 30 έως 40%, γεγονός που αναπόδραστα θα δουν οι καταναλωτές να αντανακλάται στην τελική τιμή.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο το 2020 κόστιζε 100 ευρώ, κατά την τρέχουσα αγοραστική περίοδο αναμένεται να φτάσει τα 150 έως και 160 ευρώ.

Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση, ο κ. Βεκράκης εξήγησε ότι για την ώρα είναι περιορισμένη, με τον ίδιο να αναφέρει παρόλα αυτά ότι φέτος αναμένεται το σύνολο των πωλήσεων να είναι μεγαλύτερο από πέρυσι.

Προβληματισμός ήδη από το φθινόπωρο

Πέραν της κρητικής αγοράς, ήδη από το φθινόπωρο, αναλυτές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν λόγο για το «τσουνάμι» ακρίβειας που αναμένεται να σαρώσει τα φετινά Χριστούγεννα παγκοσμίως. Τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, από τις μεταφορές, μέχρι τις πρώτες ύλες και την γραμμή παραγωγής, παίζουν όπως φαίνεται βασικό ρόλο, τόσο ως προς τα κενά που δημιουργούνται στην αγορά, λόγω της περιορισμένης παραγωγής, όσο και σε ότι έχει να κάνει με τις τελικές τιμές τους, οι οποίες εκτινάχθηκαν λόγω της τεράστιας ζήτησης, που σε ορισμένα είδη μένει ανικανοποίητη.

Όπως είχε δημοσιεύσει το neakriti.gr οι γενικές ανατιμήσεις αναμένονταν περίπου στο 20%. Αναφορικά με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, οι τότε υπολογισμοί ήθελαν την ζήτηση να αυξάνεται σε σχέση με το 2020 κατά 25%, ωστόσο, μένει να αποδειχτεί πώς αυτό θα αποτυπωθεί στην ελληνική και κρητική αγορά.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News