Αντικειμενικές αξίες - Ακίνητα: Έντονη κινητικότητα για μεταβιβάσεις στα συμβολαιογραφεία

Κρήτη
Αντικειμενικές αξίες - Ακίνητα: Έντονη κινητικότητα για μεταβιβάσεις στα συμβολαιογραφεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το περυσινό έτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά ακινήτων, με τους φορολογούμενους να κάνουν «ουρές» στα συμβολαιογραφεία και με την αγορά να ζητά τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, όπου οι ιδιοκτήτες πρέπει να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία από συμβολαιογραφικά γραφεία, το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το περυσινό έτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστούν το νέο έτος, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους, φοβούμενοι, όπως αναφέρουν, ότι μπορεί να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.

Αναβολή για τρεις μήνες

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για τρεις μήνες, και συγκεκριμένα να τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, καθώς και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου αλλά και τα αδήλωτα τετραγωνικά. Οι συμβολαιογράφοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να διεκπεραιώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες μεταβιβάσεις. Αναφέρουν, δε, ότι οι μεταβιβάσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500 σε καθημερινή βάση.

Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα «τραβήξουν την ανηφόρα» έχουν στη διάθεσή τους 32 εργάσιμες ημέρες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφτούν σύντομα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη, λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου, που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στα 5.700 ευρώ.

Αύξηση τιμών στην Κρήτη, οι πιο δημοφιλείς περιοχές - 100.000 αναζητήσεις καθημερινά στην εφαρμογή

Πάνω από 9 εκατ. φορές έχει χρησιμοποιηθεί μέσα στους τρεις πρώτους μήνες λειτουργείας, η εφαρμογή valuemaps.gov.gr για τη γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και τον υπολογισμό αξίας των ακινήτων.

Πρόκειται για υπηρεσία που υλοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιουνίου του 2021.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στις προτεραιότητες της στρατηγικής είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών, να χρησιμοποιηθούν απλά τεχνολογικά εργαλεία για να αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται οι κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες κι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κράτος. «Ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας», υπογραμμίζει ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τα ακίνητά τους σε δορυφορικούς χάρτες με τις ζώνες αντικειμενικών αξιών και να μπορούν οι ίδιοι να υπολογίζουν την αξία του ακινήτου τους» και σημείωσε ότι «με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δίνουμε νέες δυνατότητες στον πολίτη, αλλά παράλληλα εξοικονομείται σημαντικό κόστος καθότι μέχρι τώρα θα έπρεπε ο πολίτης να επισκέπτεται τον λογιστή ή έναν συμβολαιογράφο για τον σκοπό αυτό. Αυτό καταδεικνύεται από τον πολύ υψηλό αριθμό χρηστών που αναζητούν σχετικές πληροφορίες στην πλατφόρμα valuemaps.gov.gr όπου το όλο περιβάλλον είναι εξαιρετικά εύχρηστο».

Ακίνητα: Αύξηση τιμών στην Κρήτη - Οι πιο δημοφιλείς περιοχές

Μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, στην χώρα μας.

Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη ανέρχεται στο 8% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ αύξηση κατά 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών στην αντίστοιχη περίοδο.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση των ακινήτων καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο neakriti.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης στις περιοχές του Ηρακλείου:

Οι προτιμήσεις των αγοραστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.

«Μουδιασμένη» η αγορά στην κατασκευή νέων ακινήτων

Παρά την αύξηση της ζήτησης και του όγκου αγοραπωλησιών στα ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2021, «μουδιασμένη» παραμένουν οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή νέων ακινήτων.

Όπως δηλώνει ο κ. Αράπογλου, παράγοντες που συντελούν σε αυτή την κατάσταση, είναι τα ακριβά στεγαστικά δάνεια και η επιφυλακτικότητα των τραπεζών στην χορήγηση τους, καθώς και η πρόσφατη αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά με τον ΦΠΑ να παραμένει στο 24%, στοιχεία που ενισχύουν την τάση αναζήτησης έτοιμων ακινήτων.

Καθημερινά οι αναζητήσεις στους δορυφορικούς χάρτες των τιμών των ζωνών αντικειμενικών αξιών φτάνουν περίπου τις 100.000, ενώ σε ποσοστό 40% γίνεται χρήση και της ειδικής εφαρμογής υπολογισμού τρέχουσας αξίας συγκεκριμένου ακινήτου με την εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού.

Οι 9.000.000 αναζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από 190.000 μοναδικούς χρήστες. Επισημαίνεται πως οι χρήστες δεν είναι αποκλειστικά κάτοικοι Ελλάδας, καθώς έχουν καταγραφεί είσοδοι στην εφαρμογή από την Ευρώπη, την Ασία καθώς και τις Η.Π.Α.

Η είσοδος των χρηστών στην υπηρεσία πραγματοποιείται σε ποσοστό 70% από desktop και σε ποσοστό 30% από έξυπνα κινητά. Η μέγιστη επισκεψιμότητα παρατηρήθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της τον περασμένο Ιούνιο κι άγγιξε τις 51.000 εισόδους το λεπτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα πρόκειται να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δυνατότητες (όπως η εισαγωγή ψηφιοποιημένων δεδομένων που προς το παρόν πρέπει να εισάγονται από τον χρήστη), ώστε να αυτοματοποιείται περαιτέρω ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων. Ενδεικτικά, αναφέρεται η εισαγωγή των συντελεστών δόμησης της πολεοδομίας και των συντελεστών εμπορικότητας.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News