Νέα μέτρα - Σχολεία: Τι ισχύει από τη Δευτέρα για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Κρήτη
Νέα μέτρα - Σχολεία: Τι ισχύει από τη Δευτέρα για εκπαιδευτικούς και μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία των self test για τους μαθητές στα σχολεία

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες από αύριο Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, μετά το νέο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, περιορίζονται εν πολλοίς οι χώροι στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ακόμη κι αν έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Όσον αφορά τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, και οι μαθητές που είναι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία με την επίδειξη αρνητικών εργαστηριακών τεστ.

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς, «ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ ΕΒΠ δύο (2) φορές ανά σχολική εβδομάδα, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν τη Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, διενεργείται από επαγγελματία υγείας ή ιδιωτική δομή της επιλογής τους και με δική τους δαπάνη».

Οι μαθητές μέχρι και 12 ετών, δηλαδή όλοι όσοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα εμβόλια, θα παρουσιάζουν δύο αρνητικά self test μέσα στην εβδομάδα, όπως ακριβώς ισχύει και τώρα.

Διαβάστε ακόμη Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα από Δευτέρα στην Κρήτη

Η διαδικασία των self test για τους μαθητές στα σχολεία

Υπενθυμίζεται πως, από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, έχει αρχίσει η διάθεση των δωρεάν self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία.

Η διάθεσή τους θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ο κάθε μαθητής θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του συνολικά 10 δωρεάν τεστ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
  • Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο. Ένα παιδί ανά 5 τ.μ. Είσοδος ανηλίκων από τεσσάρων έως και 17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).

Οι ενήλικοι εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς σε παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News