Κρήτη

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων: Καλεί τους εργαζόμενους σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων - Ποιες είναι οι θέσεις του Σωματείου

Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τους εποχικά εργαζόμενους στις επισιτιστικές αλυσίδες το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείο Επισιτισμού:

«Το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού καλεί τους εργαζόμενους στον επισιτισμό τους, εποχικά εργαζόμενους στις επισιτιστικές αλυσίδες να οργανωθούν στο Σωματείο τους και να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Η οργάνωση στο συνδικάτο είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων και νομοθετεί ενισχύοντας τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου. Η μαζικοποίηση του σωματείου μας , η συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση, μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα ώστε με μεγαλύτερη ορμή να οργανωθούν οι αγώνες του επόμενου διαστήματος , για να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα του Χατζηδάκη, για να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το Σωματείο Επισιτισμού όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες και κατάφερε να γίνει το πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων.

 • Οι εκλεγμένοι στην διοίκηση του Σωματείου διασφαλίσαμε εν μέσω πανδημίας τη συλλογική λειτουργία, με ανοιχτά Δ.Σ. και συσκέψεις που οργανώθηκαν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η συμμετοχή των μελών του σωματείου στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ,έσπασε στην πράξη την λογική του «θα λογαριαστούμε μετά», που ζύμωναν οι δυνάμεις του συμβιβασμού στο εργατικό κίνημα. Αποδείξαμε ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή, διαδηλώνοντας παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης που εργαλειοποίησε την πανδημία ώστε να μην κουνιέται φύλλο.
 • Διεκδικήσαμε σε συντονισμό με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την εξατομικευμένη ενημέρωση σε σχέση με τα εμβόλια. Ενώσαμε την φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζομένους, τους υγειονομικούς ώστε τα εμβόλια να είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που μετατρέπει το εμβόλιο από όπλο απέναντι στην πανδημία, σε μέσο διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού.
 • Διαδηλώσαμε απέναντι στην καταστολή , την τρομοκρατία , σπάσαμε στην πράξη τον νόμο που έβαζε στον «γύψο» τις διαδηλώσεις της Ν.Δ, τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Παλέψαμε ώστε ενιαία τα σωματεία του κλάδου να δώσουν την μάχη για να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, για να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Κάναμε παρεμβάσεις στην ΔΕΗ , ώστε να μην κοπεί κανένα ρεύμα σε σπίτι συναδέλφου μας. Διεκδικήσαμε μέτρα ελάφρυνσης από το κράτος και την Τοπική Διοίκηση. Καταφέραμε εν μέσω πανδημίας και μαζικής ανεργίας στον κλάδο να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα, να ενταχθούν συνάδελφοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΧ, στο κοινωνικό παντοπωλείο.
 • Οργανώσαμε συναυλία αλληλεγγύης από κοινού με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία του Νομού και το παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου Ν. Χανίων, μαζεύοντας τρόφιμα για όσους το έχουν ανάγκη. Για δεύτερη χρονιά σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία του Νομού, οργανώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας χωρίς στήριξη.

Καταγγείλαμε δεκάδες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας , με χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως:

 • H δικαίωση συναδέλφισσας σε μεγάλη επισιτιστική επιχείρηση του νομού, που αποζημιώθηκε με 600 ευρώ.
 • Η καταβολή των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων σε συναδέλφισσα στην Παλαιόχωρα που η εργοδοσία δήθεν της έλεγε «ότι όλα περιλαμβάνονται στο ωρομίσθιο».
 • Εμποδίσαμε την μεθόδευση της μεγαλοεργοδοσίας, να αποσπάσει την υπογραφή των συναδέλφων σε επιχειρησιακή σύμβαση που συμψήφιζε την υπερωρία, τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επέκτεινε το ωράριο. Πρωτοστατήσαμε ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι, όπως στην περίπτωση της εργαζόμενης σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Πλατανιά, που απολύθηκε γιατί διεκδίκησε να αμείβεται με βάση την ΚΣΣΕ. Οργανώσαμε τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις απέναντι στο νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν σταματήσαμε να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας, παρόλες τις μηνύσεις, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον μας η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου.

 Μπροστά σε όλα αυτά τα ζητήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου καθώς και κάθε εργαζόμενο στο κλάδο που προβληματίζεται να συμμετέχει στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας. Για ένα συνδικάτο :

 • Πιο μαζικό και γερά οργανωμένο σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο.
 • Πιο δυνατό για να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα για τις δικές μας ανάγκες, τη ζωή και τα δικαιώματα μας.
 • Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν μισθούς και δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς, για να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό, για να είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη στους εποχιακά εργαζόμενους του κλάδου.
 • Για να μην επιστρέψει κανείς το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα από το ΑΤΜ στην τσέπη του εργοδότη.
 • Για να έχουμε σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, για την κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
 • Για ταμείο ανεργίας 600 ευρώ, σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια