Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Ηράκλειο: 175 εκατ. ευρώ το κόστος για στεγαστική συνδρομή των σεισμόπληκτων (βίντεο)

Κρήτη
Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Ηράκλειο: 175 εκατ. ευρώ το κόστος για στεγαστική συνδρομή των σεισμόπληκτων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 175 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για στεγαστική συνδρομή των πληγέντων από το σεισμό της 27 Σεπτεμβρίου

Σε 175 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει το σύνολο των παρεμβάσεων στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές οι οποίες υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ. Με φόντο τις αναφορές του ΥΠΟΙΚ για υπεράριθμο αριθμό αιτήσεων και αιχμές για αιτήσεις μαϊμού… ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε πως ήδη έχουν ξεκινήσει εκτενείς έλεγχοι.

Ο απολογισμός των πεπραγμένων και τα επόμενα βήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από κυβερνητικό κλιμάκιο ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι μεγάλων χορηγών που ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα.

Στον απολογισμό των έως τώρα ενεργειών αλλά και στον προγραμματισμό των επόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών σχετικά με τους σεισμόπληκτους της 27ης Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, αναφέρθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος πέρα από τις αναστολές πληρωμών σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για τις πληγείσες περιοχές διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και μέτρων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Αναφερόμενος στο «Αρωγή» τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει στην πληρωμή 3.384 αιτούντων, με πόσο που φτάνει τα 31,3 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι οι πληρωμές σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, θα συνεχιστούν με εβδομαδιαία ροή και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου, θα ανοίξει εκ νέου το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σεισμόπληκτοι πολίτες που δεν κατάφεραν να κάνουν τις αιτήσεις τους, λόγω κληρονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζαν ή ελλείψεων σε κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κάνοντας τον απολογισμό των δράσεων αναφέρθηκε στις 80 σχολικές αίθουσες και τους 124 οικίσκους που έχουν φτάσει ή και φτάνουν τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΚΤΥΠ, για την κάλυψη των αναγκών σεισμόπληκτων οικογενειών και μαθητών σε σχολεία των δυο δήμων που έχουν πληγεί, διευκρινίζοντας ότι το κόστος τους έφτασε τα 3,9 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνοντας ότι στις περιπτώσεις που χρειαστεί περαιτέρω εξοπλισμός, αυτός θα παρασχεθεί, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάνοντας γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν δεσμευθεί περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οκτώ θα λάβει η Περιφέρεια Κρήτης για διορθώσεις και αποκαταστάσεις υποδομών, 1,2 εκατομμύρια ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και 530.000 ο Δήμος Αρχάνων Αστερουσίων.

Ο κ. Τριαντόπουλος στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα και δράσεις προχωράει και η διαδικασία των αυτοψιών, ενώ στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, έχουν βγει οι σχετικές κανονιστικές πράξεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επισκευής των σπιτιών και επανακατασκευής όπου χρειάζεται.

«Είναι μια διαδικασία που εκτιμάται κοντά στα 175 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δοθεί και η σχετική έγκριση, μέσα από την ΚΥΑ των αρμοδίων υπουργών» είπε ο κ. Τριαντόπουλος που τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για έκτακτη χρηματοδότηση στους πληγέντες δήμους και από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο στόχος της κυβέρνησης μένει διττός, είπε: «Να φτάσει το σύνολο των μέτρων ταχύτατα σε αυτούς που το δικαιούνται και το έχουν ανάγκη και να προχωρήσει η αποκατάσταση όσο πιο σύντομα γίνεται. Κι αυτό για να το πετύχουμε θα κάνουμε ό,τι κάνουμε και τώρα, θα συνεργαζόμαστε δηλαδή με την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλα τα υπουργεία αλλά και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, εκπροσωπώντας τον υπουργό κ. Στυλιανίδη, έκανε έναν απολογισμό των πρώτων δράσεων που αναπτύχθηκαν αμέσως μετά το σεισμό, διευκρινίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες και τις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της έκτασης των καταστροφών, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε, γιατί υπήρχε αστραπιαία αντίδραση, σχεδιασμός και καλή συνεργασία» κάνοντας ειδική αναφορά στο δίκτυο εθελοντών αλλά και την εκκλησία που στήριξαν τις προσπάθειες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι τέτοιου είδους καταστροφές «δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο για πολιτική κόντρα», ενώ ευχαρίστησε όσους εθελοντικά στήριξαν τους πληγέντες και εξακολουθούν να το κάνουν.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης όσο και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης ευχαρίστησαν το κυβερνητικό κλιμάκιο για την εκ νέου παρουσία του στην Κρήτη, με τον κ. Φραγκάκη να επισημαίνει ότι στόχος είναι να μην ερημώσει η περιοχή.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και εκπρόσωποι μεγάλων χορηγών, που ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως και ανταποκρίθηκαν με προσφορές σε σχολικές αίθουσες, οικίσκους και άλλες παροχές προς τους πληγέντες, όπως η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο ιδιοκτήτης της, Βαγγέλης Μαρινάκης, η Sky Express και οι ιδιοκτήτες της αφοί Γρύλου, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Megaplast S.A. και ο πρόεδρός της Χάρης Καββαδίας. Αυτή την ώρα το κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο Θραψανό και αμέσως μετά στο Αρκαλοχώρι όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συσκέψεις με τοπικούς φορείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News