Μαμουλάκης: Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Μαμουλάκης: Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενεργοποίηση του εργαλείου του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών του Αρκαλοχωρίου και ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ζητάει ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Την ενεργοποίηση του εργαλείου του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών του Αρκαλοχωρίου και των γύρω οικισμών, καθώς και ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών, ζητάει με Επίκαιρη Ερώτηση που θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 09:30, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

«Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για την ορθή πολεοδομική ανασυγκρότηση στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου με σεβασμό στις υφιστάμενες ιδιοκτησίες και μέριμνα για την αποκατάσταση τους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τα νέα σεισμολογικά δεδομένα, καθώς και τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η υφιστάμενη χωροταξική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος Ν.4447/16, δίνει στην Πολιτεία τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει σε ad hoc χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τον επανασχεδιασμό περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Θα τις αξιοποιήσει η Κυβέρνηση; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την πολεοδομική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών; Περιμένουμε τις απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό.».

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη, σαφώς και προέχει η άμεση ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας, η πολιτεία όμως οφείλει να μεριμνήσει και για την ορθή οργάνωση – και μετά την καταστροφή, αναδιοργάνωση – του δομημένου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Ειδικότερα, μέσα από την κατηγορία των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων μπορεί να οργανωθεί τόσο η άμεση ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών, όσο και η πολεοδόμηση τους με κατεπείγουσες διαδικασίες, με μέριμνες για την περιβαλλοντική προστασία και την σεισμική θωράκιση των νέων κατασκευών στο μέλλον.

Επισημαίνεται τέλος και το γεγονός ότι για μέρος των πληγεισών περιοχών, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ωρίμανσης το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδα λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News