Κρήτη

Λιβανός: Στην Βουλή οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις - Τι ισχύει για την Κρήτη

Στη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στοχεύει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός

Το ζήτημα των αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αναλαμβάνει να «κρατήσει» τώρα, μετά τους προκατόχους του, και ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, καταθέτοντας νομοσχέδιο στη Βουλή με τίτλο, «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν επιτύχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, έτσι και ο Σπήλιος Λιβανός αγωνίζεται να δώσει λύση και δηλώνει και πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει, απευθυνόμενος στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική κτηνοτροφία, δε διαθέτει άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν μοναδικό σκοπό την επίλυση των θεμάτων και την άρση των περιορισμών, που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του Ν. 4056/2012, αλλά και χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50%-60% αυτών, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Συνέπεια αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητά τους και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους».

«Σε πολύ καλύτερη κατάσταση η Κρήτη!»

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, η Κρήτη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Κι αυτό διότι, η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε απορροφητικότητα κονδυλίων στα σχέδια βελτίωσης. Και το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων της χώρας, με εξαίρεση όσους έχουν μπει στα σχέδια βελτίωσης, δεν έχουν άδειες.

«Εδώ έχουμε και ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέδια βελτίωσης. Μιλάμε για ένα 20 με 30% των κτηνοτρόφων μας που έχουν άδειες. Είναι όμως μεγάλο το ποσοστό όσων δεν έχουν άδεια. Και είναι απίστευτος ο χρόνος που χρειάζεται για να βγάλεις άδεια. Όσοι άνθρωποι έχουν, πάντως, μπει στα προγράμματα στην Κρήτη, που είναι η πρώτη Περιφέρεια στα προγράμματα, ασφαλώς έχουν άδεια. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό είναι αυτό που δεν έχει άδειες. Και «αύριο» θα μας στριμώξουν στα πλαίσια της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και θα μας ζητήσουν να έχουν άδειες όλοι. Και σε αυτό το ζήτημα θα βρεθούν οι κτηνοτρόφοι αντιμέτωποι με δυσκολίες, όπως να μην μπορούν να παραδίδουν γάλα. Να μην μπορούν να κάνουν αιμοληψίες για τον μελιταίο πυρετό, και πάει λέγοντας. Βεβαίως θα κινδυνέψουν και οι επιδοτήσεις. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε με αναβολές», τονίζει με ανησυχία ο γνωστός επιστήμονας.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν οι κυβερνώντες να βρουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα γίνεται ευκολότερη η διαδικασία. Δεν το πετυχαίνεις πάντα. Υπήρξε κατά το παρελθόν μία προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας. Βγήκε ένα νομοσχέδιο 12 σελίδων. Και μετά από λίγο καιρό, προς έκπληξη όλων μας που εμπλεκόμαστε, ήρθε μια διευκρινιστική περίπου 50 σελίδων. Και ξαναμπήκαν οι γραφειοκράτες μέσα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και τινάχτηκε η προσπάθεια στον αέρα».

Το μήνυμα που θα ήθελε ο κ. Στεφανάκης να μεταφέρει στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης ως προς το ζήτημα αυτό: «Να περιμένουν το καινούργιο νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση. Να δούμε τι ευκολίες θα δώσει. Και μετά ένας-ένας κτηνοτρόφος που έχει την εκμετάλλευση θα πρέπει να ασχοληθεί για να αποκτήσει άδεια της εκμετάλλευσής του. Αργά ή γρήγορα θα το βρούμε μπροστά μας», καταγράφει η «ΝΚ».

 (φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια