Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα των φορέων της Κρήτης

Κρήτη
Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα των φορέων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόρο τιμής απέδωσαν οι φορείς της Κρήτης στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Φόρο τιμής απέδωσαν οι φορείς της Κρήτης στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Υπερασπίστηκαν αξίες και ιδανικά, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους.  Οι αγωνιστές της Δημοκρατίας με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο έθεσαν γερά τα θεμέλια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, σαράντα οκτώ χρόνια από τον Νοέμβριο του 1973, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αυταπάρνησης και αγώνα κατά της τυραννίας, ορόσημο στην πορεία του νέου Ελληνισμού. Οι αξίες και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν οι νέοι στο Πολυτεχνείο, το 1973, παραμένουν και σήμερα ζωντανό παράδειγμα του Χρέους προς την πατρίδα. Τιμούμε τους φοιτητές και όλους τους άλλους Έλληνες που, στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας, αγωνίστηκαν για την Δημοκρατία, την Ισονομία, την Παιδεία, και την Ελευθερία του τόπου μας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης για την επέτειο του πολυτεχνείου

«Στην ηρωική γενιά του Πολυτεχνείου στρέφουμε σήμερα το νου και τη σκέψη μας. Οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, της περιόδου εκείνης έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, όρθωσαν περήφανα το ανάστημά τους απέναντι σε ένα ανελεύθερο, οπισθοδρομικό αλλά και αδίστακτο καθεστώς.  Με την ηρωϊκή τους εξέγερση, το 1973, άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και έστειλαν διαχρονικά μηνύματα της ομοψυχίας, του αγώνα, της ελευθερίας και της προόδου. Τα μηνύματά αυτά, που είναι και σήμερα επίκαιρα οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε, να τα ακολουθούμε και να τα προβάλλουμε.»

Το μήνυμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης

Σήμερα, 48 χρόνια μετά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής τιμά όπως κάθε δημοκράτης και ενεργός πολίτης την επέτειο της εξέγερσης της 17 ης Νοεμβρίου. Μια επέτειο που συμβολίζει τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση. Σήμερα, που η πανδημία, με την άστοχη και επικίνδυνη στάση της Κυβέρνησης απειλεί χιλιάδες ζωές συμπολιτών, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και της μικρής επιχειρηματικότητας. Σήμερα, που οι δημοκρατίες μας απειλούνται από την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων, τις ιδιοτελείς παρεμβάσεις ισχυρών παραθεσμικών κέντρων και την ποδηγέτηση των πολιτών από τα ‘επίσημα’ και ανεπίσημα ‘fake news’.

Σήμερα, που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην πατρίδα μας, χτίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και την μικρομεσαία επιχείρηση. Σήμερα, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον συγκεντρωτισμό εξουσίας, την αδιαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των δημοσίων συμβάσεων, και τον εξανδραποδισμό των θεσμών, επιχειρεί την μεταφορά όλο και περισσότερων πόρων και οικονομικών ενισχύσεων σε λίγους, φορτώνοντας τους πολλούς με βάρη, ανασφάλεια και «γραμμάτια» υποχρεώσεων για το μέλλον.

Σήμερα, που οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και της 4 ης βιομηχανικής- τεχνολογικής επανάστασης «απειλούν» ν’ αλλάξουν το κόσμο εις βάρος των πιο αδύναμων, δημιουργώντας μια νέα πλειοψηφία «μη προνομιούχων» χωρίς δυνατότητες, ευκαιρίες και προοπτική. Σήμερα, είναι η στιγμή που εμείς οι σοσιαλδημοκράτες, οφείλουμε να δώσουμε νέους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τα οράματα και τα ιδανικά των νέων του 1973. Αλλά και να δώσουμε νέο και σύγχρονο περιεχόμενο στα αιτήματα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της διάχυσης των πολιτικών δικαιωμάτων σε κοινωνικές ομάδες

που αποκλείονται, της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας, δια της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και της αναβάθμισης της κοινωνικής προστασίας, μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Σήμερα, καλούμαστε να κάνουμε την δική μας «εξέγερση» απέναντι σε όλα αυτά που προμηνύουν ένα ζοφερότερο μέλλον για τους πολλούς. Εξέγερση για περισσότερη δικαιοσύνη, διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, για την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την διεύρυνση των χώρων ελευθερίας.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζουμε με τις αξίες και την παρακαταθήκη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος και το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που ως Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το 1981 την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως ημέρα σχολικής εορτής, εντάσσοντας στη συλλογική μνήμη την εξέγερση της νεολαίας απέναντι στην τυραννία. Συνεχίζουμε τον δρόμο που χάραξαν δεκάδες αγωνιστές όπως οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Σωτήρης Πέτρουλας, και Νικηφόρος Μανδηλαράς. Όπως κάθε χρόνο, θα είμαστε εκεί! Γιατί το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Θα είμαστε εκεί! Γιατί νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη κοινωνική πρόοδο και τα δικαιώματα των πολλών. Θα είμαστε εκεί γιατί το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»’, που κυριάρχησε εκείνες τις ημέρες, μαζί με την καθολική απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία μας εμπνέει και σήμερα. Η 17 Νοέμβρη του 1973 παραμένει σημαντικός «φάρος» ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, θυσίας και αγώνα, για αξίες και ιδανικά, που συνεχίζει να μας καθοδηγεί στους σύγχρονους συλλογικούς αγώνες μας.

Δήλωση Δημάρχου Γόρτυνας για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ενότητας, αντίστασης, προάσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οι χιλιάδες νέοι που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο υπερασπιζόμενοι ύψιστες αξίες και ιδανικά, μας δείχνουν τον δρόμο στον οποίο οφείλουμε να πορευόμαστε πάντα, για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη, το όραμα και τα μηνύματα του Νοέμβρη του 1973.»

Η δήλωσε του δήμαρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη για την εξέγερση του πολυτεχνείου

«Η Επέτειος του Πολυτεχνείου, 48 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1973, παραμένει ένα τρανταχτό παράδειγμα συνέχειας του αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Δημοκρατία. Η αντίσταση, κυρίως των νέων, αλλά και των χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων που ύψωσαν ανάστημα απέναντι στην καταπίεση, για ισονομία, Παιδεία κι ελευθερία, παραμένει ασβέστη στις μνήμες μας για να μας υπενθυμίζει τα «δεδομένα» που σε κανένα χρόνο και για κανένα λόγο, δεν θα έπρεπε να γίνονται ζητούμενα. Τιμή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν. Τιμή στους αγώνες όσων πάλεψαν.»

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News