Εστίαση: Ρεκόρ συμμετοχής στην απεργία - Ερήμωσαν οι πλατείες σε Ηράκλειο, Χανιά και Ιεράπετρα (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Εστίαση: Ρεκόρ συμμετοχής στην απεργία - Ερήμωσαν οι πλατείες σε Ηράκλειο, Χανιά και Ιεράπετρα (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα σημείωσε η πρώτη -σε περίοδο πανδημίας- 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα - Τα αιτήματα του κλάδου - Τι δήλωσαν σε Ηράκλειο και Χανιά

Χωρίς το καθιερωμένο τους καφεδάκι απο την αγαπημένη τους καφετέρια έμειναν σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά οι Κρητικοί, αλλά και όλοι οι Έλληνες, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχαν προκηρύξει οι κλάδοι επισιτισμού και εστίασης.

Η κινητοποίηση και η συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους τομείς αυτούς ήταν δυναμική στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η συμμετοχή τους στην πρώτη εν καιρώ πανδημίας απεργία του κλάδου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Όπως γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.

Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης, το Ναύπλιο, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λειβαδιά, ενώ εικόνα ερήμωσης επικρατεί από το πρωί και σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, και ξεκίνησε μία μίνι πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Η Κρήτη είχε εκπροσώπηση και στην πορεία των Προέδρων Επισιτισμού απο όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του κλάδου της εστίασης Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός. 

Περίπου 30 άτομα ξεκίνησαν απο τα γραφεία της ΠΟΕΣΕ και κατέληξαν στο Σύνταγμα. Εκεί παρέδωσαν ψήφισμα και εξέφρασαν δημοσίως τις δυσκολίες και τα αιτήματά τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη. Ο ίδιος απάντησε πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ένας ουσιαστικός διάλογος με το Προεδρείο της ΠΟΕΣΕ. 

Στο βίντεο που ακολουθεί οι δηλώσεις εκπροσώπων του κλάδου στην ΚΡΗΤΗ TV και τη δημοσιογράφο, Γεωργία Μακάκη

https://www.youtube.com/watch?v=fXEzJaktC24?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Η κινητοποίηση σε Ηράκλειο και Χανιά 

Επιχειρηματίες της εστίασης στο Ηράκλειο όσο και το Συνδικάτο εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου,  φωνάζοντας συνθήματα και με πανό στα χέρια βρέθηκαν από τις 11 το πρωί στη Λότζια στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έχει διοργανωθεί.  

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου έχει απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του και όλα τα σωματεία που άπτονται στην εστίαση και στη διασκέδαση προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, στην Περιφέρεια Κρήτης. 

Τη διαμαρτυρία του Συνδέσμου στήριξαν σε τοπικό επίπεδο το Σωματείο Καφεπολών, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού και Διασκέδασης, το ΕΚΗ, η ΟΕΒΕΝΗ, το Σωματείο Μαγείρων, οι DJ, το Σωματείο Φωτογράφων, το Σωματείο Αρτοποιών και το Σωματείο Ζαχαροπλαστών. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις όμως σημειώθηκαν και σε άλλες πόλης τόσο της Κρήτης όσο και όλης της χώρας. 

Στα Χανιά τα μέλη του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης ν. Χανίων.  συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δικαστηρίων απο όπου προχώρησαν και εκείνοι σε διαμαρτυρία.  

Με βασικό αίτημα τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των επαγγελματιών της εστίασης  προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σήμερα, καλώντας σε γενική απεργία και κατά τόπους διαμαρτυρίες. 

Από νωρίς σήμερα το πρωί στις πλατείες και στους δρόμους όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, το μόνο που αντικρίζει κανείς, είναι κατεβασμένα ρολά.

Τα αιτήματα τους 

Μετά από 20 μήνες πανδημίας, με αλλεπάλληλα άνοιξε-κλείσε, με αδιέξοδα μέτρα που περιορίζουν τη λειτουργία, την επιβίωση των καταστημάτων τους και οδηγούν στο λουκέτο και στην πτώση του τζίρου τους, όπως τονίζουν οι διαμαρτυρόμενοι,  σαν μην έφταναν όλα αυτά, καλούνται να κάνουν τους αστυνόμους λόγω των νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία ο καταναλωτής οφείλει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό/rapid test, προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας: 

Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:

  1. Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης. 
  1. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. 
  1. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Αγωνιούν και οι έμποροι  

Από την πλευρά τους, οι έμποροι του νησιού μας εκφράζουν έντονους φόβους για το μέλλον των καταστημάτων τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας, Μανόλης Κουμαντάκης, «τα μέτρα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα. Το είχαμε παρατηρήσει και πλέον έχουμε προχωρήσει στη διαπίστωση πως το εμπόριο έχει υποστεί μεγάλη κρίση. Οι πολιτικές, ωστόσο, αποφάσεις εξαρτώνται από τον πολιτικό κόσμο και σίγουρα η πορεία της υγειονομικής εξέλιξης θα κρίνει την εντατικοποίηση ή την άρση των μέτρων. Είμαστε σε αναμονή».

Την υποστήριξή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Την υποστήριξη του στα αιτήματα των επαγγελματιών και εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του κλάδου στη Περιφέρεια Κρήτης. 

Οι επαγγελματίες της Κρήτης στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου διαμαρτύρονται για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του covid-19.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων στην πλ. Ελευθερίας παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο και θα επιδοθεί στα αρμόδια Υπουργεία. Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη συμμετείχαν επίσης Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι. 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου, έκανε λόγο για την καλή συνεργασία που υπάρχει και εξέφρασε την υποστήριξή του στα αιτήματα των επαγγελματιών και εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού. Ανέφερε πως την Πέμπτη θα θέσει τα προβλήματα σε συναντήσεις που θα έχει με Υπουργούς ενώ ανάλογη παρέμβαση θα κάνει και στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα και να υπάρξει κοινή θέση της ΕΝ.ΠΕ. για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του επισιτισμού και των συναφών επαγγελμάτων.

Απαραίτητα τα παράλληλα μέτρα στήριξης στην εστίαση  

Στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου της εστίασης, με τη συμμετοχή και εμπορικών επιχειρήσεων του Ηρακλείου, συμμετείχαν ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου συνομίλησαν με εργαζομένους και  επαγγελματίες, ενημέρωσαν για τις προτάσεις που εγκαίρως έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δήλωσαν αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους, που έχουν ως στόχο την αποφυγή νέων λουκέτων και, κατά συνέπεια, την εκτίναξη της ανεργίας. Όπως τόνισαν, ο κλάδος της εστίασης, ο δεύτερος μεγαλύτερος «εργοδότης» μετά το δημόσιο, που έχει πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία και εξακολουθεί να υπολειτουργεί, πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο από την Πολιτεία. Οι ίδιοι δε, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Έρημη πόλη η Ιεράπετρα

Έρημη πόλη θύμιζε από το πρωί της Τρίτης η Ιεράπετρα, καθώς το 95% των καταστημάτων καφέ και εστίασης συμμετείχαν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που είχε αποφασίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΣΕ).

Στο πλευρό των επιχειρηματιών του κλάδου στην Ιεράπετρα βρέθηκαν όλα τα Σωματεία Εργαζομένων που συνεργάζονται μαζί τους. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών στήριξε την απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων για τρείς ώρες  από τις 9:00- 12:00 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση πεθαίνει…Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Ενώσαμε σήμερα  τις δυνάμεις μας και κλείσαμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα.  Στην Ιεράπετρα οι συνάδελφοι μας συμμετείχαν στην απεργία σε ποσοστό 95% ενώ τα εμπορικά και τα επαγγελματοβιοτεχνικά  καταστήματα συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας  κατά 90%  , κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους για ένα τρίωρο.  Το μεσημέρι στις 12:00 επιδόθηκε  το σχετικό ψήφισμα  μας στον  Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου , από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας.  Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοι μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής:

  1. Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  2. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  3. Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  4. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  5. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  6. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  7. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  8. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  9. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. 

Διευκρινίσεις για τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων

Στο μεταξύ ,  έπειτα από πολλές καταγγελίες επιχειρηματιών του κλάδου καφέ και εστίασης,  δόθηκαν μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων.

«Γνωστοποιούμε στους συναδέλφους καταστηματάρχες και οποιονδήποτε συνάδελφο επιχειρηματία που χρησιμοποιεί μουσική να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους αντιπροσώπους των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων.

  1. Οι εισπρακτικές εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου για το είδος της μουσικής που χρησιμοποιεί ο χρήστης παρά μόνο όταν ενεργούν, με σύμπραξη της δημόσιας αρχής ή κατά τη διαδικασία του άρθρου 64 του νόμου 2121/1993, τους αναγκαίους ελέγχους.
  2. Μας καταγγέλθηκε ότι οι εισπράκτορες της Ε.Υ.Ε.Δ. χρησιμοποιούν κάρτα του υπουργείου πολιτισμού και παρουσιάζονται ως υπάλληλοι. Τονίζουμε : Δεν είναι υπάλληλοι του υπουργείου απλά τους έχει ανατεθεί έργο είσπραξης.
  3. Το έργο ελέγχου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βάσει του άρθρου 65 παρ. 4 του Νόμου 2121/1993 αναφέρει: «ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίκεινται, στις θεμελιώδεις διατάξεις του αρθρ.1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, δια της αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα

δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες» (ΣτΕ 1934/1998 ΟΛΟΜ, 1975/2012 ΟΛΟΜ).

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι: Άμεσες ή έμμεσες απειλές για έλεγχο – εκφοβισμοί και εντατικές ενοχλήσεις απαγορεύονται αυστηρότατα και τιμωρούνται με το άρθρο 175 του ποινικού κώδικα.

Προσοχή : Εάν οποιοσδήποτε αντιπρόσωπος, που εισπράττει για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα σας δηλώνει ότι αν δεν πληρώσεις θα τα βεβαιώσει στην εφορία, επικοινωνήστε αμέσως με τον δικηγόρο σας ή να το καταγγείλετε στην Αστυνομία. Είναι καθαρά εκφοβισμός και πίεση. Γνωστό σε όλους είναι ότι, Δημόσιο ή Ιδιωτικό χρέος είναι δυνατόν να βεβαιωθεί στην εφορία μόνο μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News