Άγιος Νικόλαος: Πεζοπορία στο μονοπάτι Οροπέδιο Καθαρού προς Κριτσά

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: Πεζοπορία στο μονοπάτι Οροπέδιο Καθαρού προς Κριτσά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μια εύκολη πεζοπορία, ακολουθώντας την διαδρομή που για αιώνες έχουν χαράξει τα βήματα των κατοίκων της περιοχής και απολαμβάνοντας την ξεχωριστή ομορφιά της φύσης

Στο παλιό, λιθόστρωτο μονοπάτι που ενώνει το οροπέδιο Καθαρού με το κεφαλοχώρι της Κριτσάς περπάτησε η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Μοιραστήκαν μια εύκολη πεζοπορία, ακολουθώντας την διαδρομή που για αιώνες έχουν χαράξει τα βήματα των κατοίκων της περιοχής και απόλαυσαν την ξεχωριστή ομορφιά της φύσης.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκινήσαν για το κοντινό μας οροπέδιο. Ο καιρός ιδανικός για δραστηριότητες στη φύση, με μέτρια θερμοκρασία και ελαφρά συννεφιασμένο ουρανό. Απόλαυσαν την διαδρομή αρχικά με τα αυτοκίνητα προς την αφετηρία, με την εκπληκτική θέα προς τον Μεραμπελιώτικο κόλπο και το υπέροχο ορεινό τοπίο, με τους επιβλητικούς πρίνους και τα φυσικά γλυπτά από γκρίζα πέτρα.

Στην συνέχεια άφησαν τα αυτοκίνητα πριν από τον οικισμό του ‘Αβδελιακού’ που βρίσκεται στην είσοδο του οροπέδιου και ξεκίνησαν την πεζοπορία από την θέση ‘Δάμακας’.

Απο εκεί ξεκίνησαν το περπάτημα από υψόμετρο 1.215μ για να καταλήξουν μετά από 4,5 ώρες στην Κριτσά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 272μ. Συνολικά κάλυψαν υψομετρική διαφορά κατάβασης 954μ βαδίζοντας πάνω στο παλιό μονοπάτι, που χρονολογείται από την εποχή των Μινωιτών. 

Τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η κύρια οδική αρτηρία, που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι από και προς το οροπέδιο. Το φανερώνει το καλοφτιαγμένο καλντερίμι που διατηρείται ακόμη σε μεγάλο μήκος, τα πετρόκτιστα, πλευρικά τοιχία στήριξης και κυρίως το πλάτος του μονοπατιού, που σε αρκετά σημεία είναι 3μ. ή για τα δεδομένα της τότε εποχής πλάτος αρκετό για να χωράνε δυο φορτωμένα γαϊδούρια.

Το μονοπάτι έχει μήκος περίπου 9χλμ και είναι ευδιάκριτο και σε αρκετά καλή κατάσταση (είχε επισκευαστεί πριν κάμποσα χρόνια), ιδανικό για πεζοπορία. Διασχίζει το δάσος της Κριτσάς, που είναι κατάφυτο με κυπαρίσσια, πρίνους, ασφένταμους, αζίλακες και αμπελιτσές και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής η θέα είναι μοναδική.

Ακολούθησαν διαρκώς κατηφορική πορεία με ήπια κλίση. Διέσχισαν το γνώριμο ορεινό τοπίο, με τους θεόρατους πρίνους και τα ριζωμένα βράχια.

Το μονοπάτι ξεδιπλώθηκε φιδογυριστά μέσα στο δάσος, αν και σε κάποια σημεία ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος το έχει εξαφανίσει.

Στη συνέχεια έφτασαν στη θέση ‘Αστιβιδωπό’ όπου έκαναν σύντομη στάση στον καλαίσθητα διαμορφωμένο χώρο που φιλοξενεί τις υπαίθριες εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Συνέχισαν κατηφορικά κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, ενώ μπροστά τους απλώθηκε ο καταπράσινος κάμπος και η θάλασσα στο βάθος.

Το όμορφο χωριό της Κριτσάς, αποκαλύφθηκε σταδιακά ανάμεσα από δύο βραχώδεις βουνοπλαγιές. 

Διέσχισαν την γειτονιά ‘Κουκίστρες’ και περιπλανήθηκαν  στα γραφικά δρομάκια του χωριού, που τα τελευταία χρόνια είναι αγαπημένος προορισμός ντόπιων και αλλοδαπών επισκεπτών,

Κατέληξαν στο parking, όπου περίμεναν τους οδηγούς να επιστρέψουν στο οροπέδιο για να παραλάβουν τα αυτοκίνητα τους, με την ικανοποίηση ότι βάδιζαν στα χνάρια των Μινωιτών!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News