Λέκκας: Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι - Πόσο θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία

Κρήτη
Λέκκας: Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι - Πόσο θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα, καταγράφεται σε αρκετές περιπτώσεις και ημερήσιο ρεκόρ αριθμού σεισμών στο Αρκαλοχώρι - Πόσο θα διαρκέσει η μετασεισμική ακολουθία

Η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχώριου θα συνεχιστεί με πτωτικές τάσεις μέχρι και τις γιορτές, υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής».

Μάλιστα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να συμβεί με μειωμένη πιθανότητα. Στο τραπέζι, όπως είπε, είναι και η πιθανότητα 2 ή 3 μετασεισμών μεγέθους κοντά στους 4.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα, καταγράφεται σε αρκετές περιπτώσεις και ημερήσιο ρεκόρ αριθμού σεισμών στο Αρκαλοχώρι. Οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι εκατοντάδες, ενώ αίσθηση προκαλεί και το στοιχείο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας για σεισμικά φαινόμενα μεγέθους άνω των των 3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ. Με βάση τα δεδομένα η μεγάλη έξαρση του φαινομένου καταγράφεται από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου, χρονικό διάστημα που η σεισμική ακολουθία έδωσε και τον κύριο και φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε ότι αυτή η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί με πτωτικές τάσεις, μέχρι και τα Χριστούγεννα, αναφερόμενος και σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την παρατήρηση του φαινομένου που συνεχίζεται στη Κρήτη για 6ο συνεχόμενο μήνα. Μάλιστα ο καθηγητής χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι που αριθμεί μέσα σε 6 μήνες περίπου 1300 σεισμικές δονήσεις, με τους ειδικούς να καταγράφουν και να μελετούν μια τέτοια σεισμική δραστηριότητα τόσο έντονη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν καταγραφεί παρόμοια φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι η συνεχής σεισμικής δραστηριότητα λειτουργεί επιβαρυντικά στα ήδη λαβωμένα σημεία της περιοχής στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν με σημείο αναφοράς την ουσιαστική ανασυγκρότησή των σεισμόπληκτων περιοχών. Στο βίντεο που ακολουθεί, το εκτενές ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Αιχμής»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News