Θρίλερ με την πλατφόρμα arogi.gov.gr - Θύελλα αντιδράσεων σε τρείς σεισμόπληκτους Δήμους (βίντεο)

Κρήτη
Θρίλερ με την πλατφόρμα arogi.gov.gr - Θύελλα αντιδράσεων σε τρείς σεισμόπληκτους Δήμους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο με την κατάθεση φακέλου θα πραγματοποιείται εφεξής η υποβολή αιτήσεων τους δικαιούχους σεισμόπληκτους - Αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους - Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Την αγανάκτηση των κατοίκων στις πλειγείσες από τους σεισμούς περιοχές των τριών Δήμων, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων και Γόρτυνας, προκάλεσε η παύση της λειτουργίας της πλατφόρμας arogi.gov.gr, παρά τις εκλήσεις των φορέων του νησιού για παράταση στη λειτουργία της.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να προχωρήσει η βοήθεια ουσίας στους πληγέντες του σεισμόυ», επανάλαβε για μια ακόμα φορά, μιλώντας για το θέμα στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκακής.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες η δημοτική αρχή κατέθεσε αίτημα για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, το οποίο συνυπογράφουν οι δημάρχοι Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης και ο Δήμαρχος, Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι δύο δήμαρχοι ζήτησαν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους σεισμόπληκτους κατοίκους των δύο δήμων, για τουλάχιστον δύο μήνες, δηλαδή μετά το πέρας της υφιστάμενης προθεσμίας, η οποία εξέπνευσε, χθες, 15 Νοεμβρίου 2021, καθώς όπως αναφέρουν δν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε δεύτερο βαθμό.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας, Γιάννη Λεονταράκη, πως η πλατφόραμ arogi.gov.gr αν θα ανοίξει, αυτό θα γίνει μετά από 1 ή 2 μήνες, ενώ την ίδια στιγμή με παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, τόνισε ότι οι απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο για παράταση των αιτήσεων στο προγραμμα φαίνεται ότι είναι προς το παρόν αρνητική.

Τόσο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας όσο ο δήμος Αρχανών- Αστερουσίων, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών από την τελευταία ισχυρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στην Κρήτη, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, το θέμα των 150 τ.μ. και των γονικών παροχών επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση, με τους εκπροσώπους των σεισμόπληκτων που διαμένουν στους οικίσκους να τονίζουν πως πρόκειται για μία διαδικασία που οδηγεί σε εξαντλητική αναμονή χιλιάδες πολίτες. Για «αόρατους» σεισμόπληκτους, κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή, ο γενικός γραμματέας των σεισμόπληκτων, Μάρκος Κοκολάκης, άφησε αιχμές, αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο για περεταίρω δράσεις πίεσεις, μέχρι να δικαιωθούν.

https://www.youtube.com/watch?v=UrFnLjMMSFk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4. Ο κ. Βαρδάκης σχολιάζοντας τις στιχομυθίες τόσο με τον κ. Βεσυρόπουλο από τα έδρανα της Βουλής, όσο και με τις απαντήσεις του εκπροσώπου του γραφείου του υφυπουργού, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος αρνείται να δοθεί η δίμηνη παράταση που ζήτησαν οι Δήμοι, Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών – Αστερουσίων και Γόρτυνας, κάλεσε τους τρείς Δημάρχους να απευθυνθούν προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη οδός για την υποβολή των αιτήσεων είναι η συμπλήρωση φακέλου, ο οποίος κατατίθεται στο αρμόδιο γραφείο Αποκατάστασης Φυσικών καταστροφών που λειτουργεί από την Δευτέρα 15 Ιουνίου στο Συντονιστικό Αρκαλοχωρίου, πρωινές ώρες. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 28910 22 069.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Νωρίτερα το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες του σεισμού, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο σε ύστερο χρόνο να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «προκειμένου να μη μείνει κανένας και καμία δικαιούχος εκτός του πλαισίου ενίσχυσης που προσφέρει η πρώτη αρωγή, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν τα υφιστάμενα δεδομένα, ώστε σε ύστερο χρόνο, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr 

  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν αλλαγές που έχουν επέλθει στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους λόγω κληρονομικών διευθετήσεων,
  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή αναθεωρήσουν (ακόμα και να ανακαλέσουν) την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό – εκτιμάται ότι είναι ελάχιστοι σε αριθμό – δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση κατά τις δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα και επιθυμούν να υποβάλουν, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του αρμόδιου υπουργείου:

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες συμπολιτών μας που βιώνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής. Ειδικότερα, όσον αφορά στον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, χθες, 15 Νοεμβρίου 2021, η διαδικασία υποβολής στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr των αιτήσεων των πληγέντων για τη χορήγηση προκαταβολής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωσης για οικοσκευή και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Η απήχηση του μέτρου της υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των αιτήσεων, οι οποίες και αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ανήλθαν σε 8.708 Α.Φ.Μ., αριθμός ο οποίος υπερβαίνει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημίωση για οικοσκευή και για πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Ήδη η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν ανταποκριθεί με ταχύτατους ρυθμούς στα αιτήματα των πληγέντων, ενώ συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα η διαδικασία για την πληρωμή και των υπόλοιπων δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία διασταύρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών ταχείας αυτοψίας ή επανελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, έλεγχοι και διασταυρώσεις δρομολογούνται, από ειδική ομάδα εργασίας, και στις περιπτώσεις των αιτήσεων που αφορούν την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς τις πληττόμενες από τον σεισμό επιχειρήσεις, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν άμεσα την προβλεπόμενη στήριξη. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί συνολικά, 27.089.358,38 ευρώ σε 2.962 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα, προκειμένου να μη μείνει κανένας και καμία δικαιούχος εκτός του πλαισίου ενίσχυσης που προσφέρει η πρώτη αρωγή, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν τα υφιστάμενα δεδομένα, ώστε σε ύστερο χρόνο, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr:

  • για όσους πληγέντες από τον σεισμό δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν αλλαγές που έχουν επέλθει στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους λόγω κληρονομικών διευθετήσεων,
  • (β) για όσους πληγέντες από τον σεισμό επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή αναθεωρήσουν (ακόμα και να ανακαλέσουν) την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • (γ) για όσους πληγέντες από τον σεισμό – εκτιμάται ότι είναι ελάχιστοι σε αριθμό – δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση κατά τις δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα και επιθυμούν να υποβάλουν, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται, για ακόμα μία φορά, ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 979 χορηγείται έναντι στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια οφείλει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενη από τον απαιτούμενο σχετικό φάκελο, για την αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να κριθεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής (δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκου δανείου) για την επισκευή ή ανακατασκευή του πληγέντος κτιρίου (ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως επισκευάσιμο ή επικινδύνως ετοιμόρροπο, λόγω των βλαβών που έχει υποστεί), με την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες εκδοθείσες κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Αντίστοιχα, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 978 χορηγείται έναντι της επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα και λειτουργούν νόμιμα σε περιοχές που έχουν πληγεί και που έχουν υποστεί υλικές ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε στοιχεία ενεργητικού.

Στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, προκειμένου να διενεργηθεί εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.4797/2021.

Τονίζεται ότι το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής συμψηφίζεται με το τελικό ποσό στεγαστικής συνδρομής που θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε επιχειρήσεις συμψηφίζεται με το ποσό της επιχορήγησης όπως θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

Τόσο για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, αλλά και για την πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής (ΚΥΑ ΓΔΟΥ 980) επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο. Αντιστοίχως, σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News