Εξοικονομώ: Τα κρίσιμα σημεία για τις αιτήσεις στην Κρήτη στο νέο πρόγραμμα - Πότε ανοίγει

Κρήτη
Εξοικονομώ: Τα κρίσιμα σημεία για τις αιτήσεις στην Κρήτη στο νέο πρόγραμμα - Πότε ανοίγει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο ερχόμενο δεκαπενθήμερο ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» - Αναλυτικά οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

Μέσα στο ερχόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο υπολογίζεται πως θα συμπεριλαμβάνει 50.000 νοικοκυριά σε πανελλαδικό επίπεδο, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Στο νέο «Εξοικονομώ» η κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια -όπως παραδείγματος χάριν στην Κρήτη, όπου σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον- θα επιμεριστεί με το άνοιγμα της πλατφόρμας, καθώς οι ανάγκες  σε παραμβάσεις θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις.

Το ύψος της επιδότησης θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει μέχρι και το 75%, ανάλογα µε το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η κατάργηση του «αγώνα ταχύτητας», αφού το προηγούμενος έτος ίσχυσε η λογική της ένταξης με χρονική σειρά προτεραιότητας μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που άνοιξε διαδοχικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια και η αντικατάσταση του με την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για έναν μήνα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τις αιτήσεις στην Κρήτη

«Η Κρήτη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, για παράδειγμα, συγκριτικά με περιοχές όπως η Φλώρινα, στο κριτήριο που αφορά τις βαθμοημέρες θέρμανσης. Στα κτίρια που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, δηλαδή, χρησιμοποιούνται λιγότερες μέρες ετησίως τα καλοριφέρ. Το κριτήριο αυτό κατέχει το 7% της βαθμολογίας που λαμβάνει μια αίτηση», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης.

Αντιθέτως, «η Κρήτη έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο κριτήριο για τις μονάδες ψύξης, στοιχείο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προτεραιοποιήση των αιτήσεων».

Ένα επιπλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό που αφορά την επικράτεια στο σύνολο της, είναι το bonus 10% της επιδότησης στις πολυκατοικίες, εφόσον ενταχθούν όλες οι κατοικίες ενός κτίσματος στην αίτηση.

«Οι ιδιοκτήτες της Κρήτης θα πρέπει να προσέξουν αυτό το χαρακτηριστικό καθώς, εφόσον καταφέρουν να εντάξουν όλες τις κατοικίες ενός κτίσματος στην αίτηση, θα λάβουν καλύτερη βαθμολογία και κατά συνέπεια θα υπάρξει προτεραιοποίηση για την πολυκατοικία τους. Στο νέο «Εξοικονομώ» υιοθετείται μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, καθώς και άλλα κριτήρια ένταξης, που θέτουν ως στόχο την επιβράβευση όσων επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το κτίσμα τους», ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.

Διαβάστε ακόμη: Smart Home: Τα σημαντικότερα οφέλη και οι λόγοι που τα επιλέγουν οι καταναλωτές

Τι ισχύει σε σχέση με τις σεισμόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθήκοντα αναθέτουσας αρχής για την υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες.

Σε σχέση με τις σεισμόπληκτες περιοχές, λειτουργεί ήδη από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, από το τμήμα επιπτώσεων φυσικών καταστροφών γραφείο με έδρα το Αρκαλοχώρι, στο οποίο θα μπορούν πολίτες και μελετητές να καταθέτουν απευθείας τις αιτήσεις τους, για την αποκατάσταση των κτιρίων, τις κατεδαφίσεις και τις οικοδομικές άδειες.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα βέλτιστου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για την αμεσότερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων από τον σεισμό, καθώς δεν θα ήταν πρακτικό να μετακινούνται οι πληγέντες στην Αθήνα, προκειμένου να διευθετήσουν τις εν λόγω διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, «υπολογίζονται στα 3.500 τα κίτρινα κτίσματα αυτή την στιγμή στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, με το φαινόμενο όμως των μετασεισμών να βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ αναμένονται και οι επανέλεγχοι που πιθανώς να αυξήσουν τον αριθμό, λόγω της παρατεταμένης καταπόνησης των κτιρίων».

Οι παρεμβάσεις

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
  • Αναβάθμιση φωτισμού

Τα κριτήρια με βάση το εισόδημα διαμορφώνονται ως εξής, ατομικό έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.

Το νέο «Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Στο φετινό πρόγραμμα υπήρξε και εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, αλλά και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων, ενώ προβλέπεται νέα ειδική κατηγορία αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Στο νέο «Εξοικονομώ» αναπροσαρμόζεται το ύψος της επιδότησης για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Από 180 ευρώ/τ.μ. το μάξιμουμ, που προβλεπόταν αρχικά, αυξάνεται σε 200 ευρώ/τ.μ. Για την αγορά «έξυπνων συσκευών» το αρχικό ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ που θα δινόταν αυξάνεται σε 2.500 ευρώ. Αντίθετα, θα παραμείνει σταθερό το ποσό της επιδότησης για το σύνολο των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης, που φτάνει κατ’ ανώτατο όριο τις 28.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News