Κρήτη

Κρήτη: Δευτεροετείς για πρώτη φορά... στα αμφιθέατρα

Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές εκείνοι που, παρότι έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο από το 2020, μόλις πριν από ένα μήνα άρχισαν να βιώνουν την ακαδημαϊκή εμπειρία και το πώς είναι να παρακολουθείς μαθήματα σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο

Η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στέρησε από πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες την ευκαιρία για τη διά ζώσης εκπαίδευση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, παρότι έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο από το 2020, μόλις πριν από ένα μήνα άρχισαν να βιώνουν την ακαδημαϊκή εμπειρία και το πώς είναι να παρακολουθείς μαθήματα σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με φοιτητές, αλλά και άτομα που καταπιάνονται με την ακαδημαϊκή έρευνα και έχουν επιστρέψει ξανά στις φοιτητικές αίθουσες, και αυτό που φάνηκε από τις δηλώσεις τους ήταν η ξεκάθαρη προτίμηση στη διά ζώσης εκπαίδευση, η οποία, όπως είπαν, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη μορφή.

Δέσποινα Θεοδωροπούλου: «Δε θέλω να σκέφτομαι ότι θα ξανακλείσουμε»

Η Δέσποινα Θεοδωροπούλου βρίσκεται στο τρίτο έτος στο Τμήμα Ψυχολογίας, έχοντας «χάσει» το β’ εξάμηνο και ολόκληρο το δεύτερο έτος, και μόλις τώρα επέστρεψε στις πανεπιστημιακές αίθουσες. «Πόσο θα στερηθούμε ακόμη από τη διά ζώσης εκπαίδευση; Δε θέλω καν να το σκέφτομαι. Εγώ έχασα ήδη ενάμιση έτος. Δηλαδή από πρώτο έτος να ξαναπάω ξανά πανεπιστήμιο στο τέταρτο; Μέχρι πού θα φτάσει αυτό;», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει έλεγχος στο πανεπιστήμιο, οπότε δεν ανησυχώ ως προς το αν θα υπάρξει διασπορά του ιού. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχει μέριμνα ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φυσικά, δεν υπάρχουν τρελοί έλεγχοι, αλλά δεν το κατηγορώ αυτό γιατί δεν έχει προσληφθεί έξτρα προσωπικό για να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», προσθέτει.

Η Δέσποινα δεν παρέλειψε να αναφέρει και μια θετική πλευρά από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προσθέτοντας: «Δόθηκε η ευκαιρία και για περαιτέρω εξοικείωση με την τεχνολογία τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους φοιτητές».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς βλέπει το μέλλον σχετικά με την πανδημία, η ίδια απαντά: «Ελπίζω ότι, αν τεθεί το θέμα του lockdown, να είναι τα πανεπιστήμια τα τελευταία που θα κλείσουν. Γιατί ειλικρινά δεν έχω καταλάβει και δεν έχω ακούσει κανέναν ειδικό να λέει ότι το θέμα είναι τα πανεπιστήμια».

Δήρια Αρετάκη: «Διαφορετική εμπειρία»

Η Δήρια Αρετάκη, έχοντας συμμετάσχει διαδικτυακά στην ορκωμοσία μετά την περάτωση των προπτυχιακών σπουδών της, κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στην Οργάνωση και τη Διαχείριση του Αθλητισμού για Άτομα με Αναπηρία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα δηλώνει ενθουσιασμένη: «Η πρώτη αίσθηση είναι απίστευτη. Είναι κάτι που μου είχε λείψει πάρα πολύ. Είχα ενάμιση χρόνο να μπω σε αίθουσα, σε αμφιθέατρο. Πέρα από την κοινωνική επαφή, μου αρέσει να σπουδάζω και να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που είναι εκεί για τη μάθηση. Μπορεί και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να είναι κάτι το ανεκτό, αλλά πραγματικά χαίρομαι που επιστρέφω στο "από κοντά” γιατί η εμπειρία είναι διαφορετική».

Για την περίπτωση τα μαθήματα να γίνονται ξανά διαδικτυακά δηλώνει: «Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά κυκλοφορεί η φήμη ότι μπορεί να γίνουν μόνο διαδικτυακά, πέρα από τα προγράμματα που απαιτούν παρουσία. Η πιθανότητα τού να κλείσουμε είναι κάτι που δυστυχώς έχουμε συνηθίσει όλοι να έχουμε μες στο μυαλό μας. Σε πολλά πανεπιστήμια τα παιδιά είναι το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης, οι αίθουσες είναι μικρές. Όσο και να φοράς μάσκα και rapid και εμβόλιο να κάνεις, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι αυτός που είναι δίπλα σου είναι καλά».

Κατερίνα Βαβουράκη: «Δεν μπορεί να αντικατασταθεί η διά ζώσης...»

Η Κατερίνα Βαβουράκη έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της, αλλά τη δεδομένη στιγμή ασχολείται με θέματα έρευνας πάνω στη Χημεία στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

«Το μεταπτυχιακό το έκανα ηλεκτρονικά, ενώ είχαμε ξεκινήσει από κοντά την εκπαίδευση. Ωστόσο, δε θα προτιμούσα τη μάθηση εξ αποστάσεως. Το “διά ζώσης” δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Παρ’ όλα αυτά, προσωπικά εμένα δε με χάλασε τόσο η παύση που έγινε, γιατί μπόρεσα να αφοσιωθώ στις οικογενειακές υποχρεώσεις μου», συμπληρώνει.

«Στο πανεπιστήμιο που είμαι τα μέτρα τηρούνται, αλλά και η εικόνα που έχω από το Πολυτεχνείο στα Χανιά είναι πάνω-κάτω ίδια, γιατί γίνονται έλεγχοι και θερμομετρήσεις. Οι πύλες είναι συγκεκριμένες για να μπει κανείς στις αίθουσες διδασκαλίας».

Γεωργία Γιανναδάκη: «Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ξανά φίλους»

Η Γεωργία Γιανναδάκη βρίσκεται στο πέμπτο έτος στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και δηλώνει συγκίνηση που επιτέλους βρίσκεται στον ίδιο χώρο με συμφοιτητές αλλά και καθηγητές που την εμπνέουν να προχωρήσει και να προοδεύσει.

«Αρχικά, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ξανά φίλους-συμφοιτητές που είχες να τους δεις ένα χρόνο και... Γιατί οι περισσότεροι διαμένουν σε άλλες πόλεις, εκτός. Είναι διαφορετικό το συναίσθημα να παρακολουθείς ένα μάθημα από κοντά με άλλους ανθρώπους, γιατί έχεις την “αίσθηση του ανήκειν”, και διαφορετικό όταν είσαι σε ένα δωμάτιο μόνος με μια οθόνη. Επίσης είναι πιο εύκολο να ενημερώνεσαι για θέματα της σχολής και να παίρνεις σημειώσεις», δήλωσε στη «ΝΚ» η Γεωργία. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση από κοντά τής δίνει την ευκαιρία να εμπνευστεί από τους καθηγητές, κάτι που δεν κατάφερνε διαδικτυακά.

«Και η αλληλεπίδραση με τον διδάσκοντα είναι σίγουρα πιο εύκολη - για να διατυπώνεις απορίες. Εμάς στο Χημικό οι καθηγητές μας σε κάθε διάλεξη μάς εμπνέουν. Μας δίνουν κίνητρα και ερεθίσματα να εμβαθύνουμε περισσότερο πάνω στο κάθε θέμα. Αυτή την έμπνευση δεν την είχα διαδικτυακά και μου έκανε φοβερή εντύπωση», τόνισε.

«Πριν να ξεκινήσουν οι διαλέξεις κανονικά κάναμε εργαστήρια. Κάθε φορά που ανοίγαμε είχαμε κρούσματα. Τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα. Τηρούνται τα μέτρα για την πανδημία, υπάρχει έλεγχος... Βέβαια δεν υπάρχουν αποστάσεις γιατί δε χωράνε όλοι στο αμφιθέατρο», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε κάποια κανονικότητα, αλλά δεν το αποκλείω να ξανασυμβεί ένα lockdown και φυσικά το φοβάμαι αυτό το ενδεχόμενο», κατέληξε η Γεωργία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια