Κρήτη

Εστίαση: Κατεβάζουν «ρολά» τα καταστήματα της Κρήτης - Τα αιτήματα των επιχειρηματιών

Πού θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, στην Κρήτη

Μεγάλα «εμπόδια» στους τζίρους των καταστημάτων στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα, έχουν βάλει τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία ο καταναλωτής οφείλει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό/rapid test, προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα.

Οι έμποροι επισημαίνουν τους φόβους τους, για μειωμένη κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περίοδος που παραδοσιακά είναι η πιο κερδοφόρα για την αγορά, με την μείωση τζίρου να υπολογίζεται στο 50% με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων, τα οποία εγκαινιάστηκαν το περασμένο Σάββατο.

Κατεβάζουν «ρολά» τα καταστήματα της Κρήτης

Η όλη κατάσταση έχει φορτίσει περαιτέρω την όλη τεταμένη κατάσταση ιδιαίτερα από πλευράς επαγγελματιών της εστίασης, οι οποίοι όλους αυτούς τους 20 μήνες πανδημίας έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα με το να αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους λόγω lockdown, να χάνουν πελατεία λόγω των μέτρων και να αναγκάζονται, όπως λένε, να κάνουν τους αστυνόμους, «σκανάροντας» πιστοποιητικά και «τσεκάροντας» ταυτότητες. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις από επαγγελματίες διαφόρων κλάδων.

Όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τον κλάδο της εστίασης, που προχωρά σε πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου - η πρώτη μέσα στην πανδημία - κατεβάζοντας ρολά για 24 ώρες τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Κρήτη: «Φρένο» στους τζίρους των καταστημάτων βάζουν τα νέα μέτρα

«Η εστίαση ψυχορραγεί»

Οι επαγγελματίες του χώρου κατεβαίνουν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους για τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έναντι του Covid-19. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 μ. Σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι μεταξύ άλλων τα εξής: «Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Μετά από 20 μήνες πανδημίας, με αλλεπάλληλα άνοιξε-κλείσε, με αδιέξοδα μέτρα που περιορίζουν τη λειτουργία και την επιβίωση των καταστημάτων μας, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη στοχοποίηση της εστίασης, αντιμέτωποι πλέον με το 4ο κύμα της πανδημίας, όπως λένε, αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν την υγεία και την επιβίωσή τους, ζουν ξανά το κυνήγι του κλάδου».

Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου καλεί τα μέλη του και όλα τα σωματεία που άπτονται στην εστίαση και στη διασκέδαση στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, στην Περιφέρεια Κρήτης. Τη διαμαρτυρία του Συνδέσμου στηρίζουν σε τοπικό επίπεδο το Σωματείο Καφεπολών, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού και Διασκέδασης, το ΕΚΗ, η ΟΕΒΕΝΗ, το Σωματείο Μαγείρων, οι DJ, το Σωματείο Φωτογράφων, το Σωματείο Αρτοποιών και το Σωματείο Ζαχαροπλαστών.

Την ίδια ώρα, ραντεβού στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δικαστηρίων δίνουν την ημέρα της απεργίας τα μέλη του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης ν. Χανίων. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, «την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, η εστίαση σε όλη τη χώρα (και εδώ στα Χανιά) κλείνει και στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο! Απαιτούμε στήριξη απέναντι σε κάθε μέτρο περιορισμού της λειτουργίας μας και θωράκιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ας είναι η 16η του Νοέμβρη μια αφετηρία αντεπίθεσης και διεκδικήσεων».

Κρήτη: Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι έμποροι

Από την πλευρά τους, οι έμποροι του νησιού μας εκφράζουν έντονους φόβους για το μέλλον των καταστημάτων τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας, Μανόλης Κουμαντάκης, «τα μέτρα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα. Το είχαμε παρατηρήσει και πλέον έχουμε προχωρήσει στη διαπίστωση πως το εμπόριο έχει υποστεί μεγάλη κρίση. Οι πολιτικές, ωστόσο, αποφάσεις εξαρτώνται από τον πολιτικό κόσμο και σίγουρα η πορεία της υγειονομικής εξέλιξης θα κρίνει την εντατικοποίηση ή την άρση των μέτρων. Είμαστε σε αναμονή».

Τα νέα μέτρα πλήττουν την αγορά της Μεσαράς

Πλήγμα για την τοπική οικονομία της Μεσαράς αποτελούν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, τα οποία εφαρμόζονται τις τελευταίες ημέρες και στην Κρήτη. Μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα, ο φακός της «ΚΡΗΤΗ TV» βρέθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις Μοίρες, όπου και κατέγραψε την αγοραστική δυναμική της περιοχής.

Όπως φάνηκε, αισθητή είναι η πτώση στα καταστήματα εστίασης της περιοχής, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για μείωση που φτάνει το 50%. Με τις απόψεις να διίστανται, αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού να συνεχίζονται στη Μεσαρά, πολίτες και καταστηματάρχες κάνουν λόγο για αναγκαία θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, σε συνδυασμό με κίνητρα στήριξης της ντόπιας επιχειρηματικότητας. Επίσης καταγράφηκε και η δυναμική της λαϊκής αγοράς στις Μοίρες, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρούνται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες

Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.

Σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής όλα τα καταστήματα εστίασης στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:

  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια