Αρκαλοχώρι: Μεγάλο πλήγμα σε 40 μνημεία (εικόνες - βίντεο)

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: Μεγάλο πλήγμα σε 40 μνημεία (εικόνες - βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά κτίσματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και βλάβες, με τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες σε εκκλησιαστικά μνημεία που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ στους δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσιών και Γόρτυνας, με τις εικόνες να είναι ανησυχητικές.

Το ρεπορτάζ της Γεωργίας Μακάκη για την “ΚΡΗΤΗ TV” ήταν αποκαλυπτικό, καθώς η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερα από 40 μνημεία που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα πριν από το 1830.

Τα συγκεκριμένα κτίσματα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και βλάβες, με τους ειδικούς να κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη, υπάρχουν μνημεία τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένη ετοιμορροπία, καθώς έχουν υποστεί βλάβες και με πιθανό το ενδεχόμενο κατάρρευσης από τους συνεχόμενους μετασεισμούς. Ακόμη, υπάρχουν μνημεία τα οποία εμφανίζουν ρηγματώσεις, με την κατάστασή τους να επιβαρύνεται, ενώ άλλα έχουν υποστεί βλάβες μεγάλου, μετρίου και μικρού βαθμού.

Κυρίως τα μνημεία που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα φαίνεται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο, ενώ οι ναοί που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες είναι του Αγίου Γεωργίου και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στις περιοχές του Αρκαλοχωρίου και του Αρχοντικού.

Ακόμη, πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Φρούριο των Θόλων, το οποίο βρίσκεται δυτικά από το Αλάγνι, καθώς κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα του, όπως και σε τμήμα παρακείμενου ναού. Όπως δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” η κ. Συθιακάκη, σοβαρές βλάβες καταγράφονται σε μνημεία στο Αρχοντικό, σε δύο εκκλησίες στο Χουμέρι και σε ένα ακόμη μνημείο στο Χουδέτσι.

Άμεσα μέτρα

Πρωταρχικός στόχος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου είναι η άμεση λήψη σωστικών μέτρων, όπως αντιστήριξης, υποστυλώσεις, περιδέσεις και όχι μόνο, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την προστασία των μνημείων.

«Πρέπει να παρθούν άμεσα σωστικά μέτρα, διότι η εκπόνηση μελετών αποκατάστασής τους απαιτεί αρκετό χρόνο. Μέχρι τότε, αν δε ληφθούν μέτρα, θα χάσουμε τα μνημεία», επισήμανε η κ. Συθιακάκη.

Προς την κατεύθυνση αυτή κατατέθηκε αίτημα προς το υπουργείο, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από τα ειδικά κονδύλια φυσικών καταστροφών, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να “τρέξουν” τα σωστικά μέτρα και να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό, όπως πολιτικοί μηχανικοί.

«Πρέπει να υπάρχει άμεση χρηματοδότηση, καθώς μόνο έτσι θα προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά πολιτικούς μηχανικούς. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες», τονίζει η κ. Συθιακάκη.

Παράλληλα, η Εφορία Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, με στόχο να υπάρξει χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών τελικής αποκατάστασης των “λαβωμένων” μνημείων. «Έχουμε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον περιφερειάρχη, με σκοπό η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ερευνητικού τύπου και έτσι να εκπονηθούν μελέτες τελικής αποκατάστασης των μνημείων αυτών», ανέφερε η κ. Συθιακάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News