Μάζης: «Το θέμα είναι να επαναφέρουμε την Τουρκία στην νομιμότητα» (βίντεο)

Κρήτη
Μάζης: «Το θέμα είναι να επαναφέρουμε την Τουρκία στην νομιμότητα» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επίκεντρο τα μεγάλα θέματα της Γεωπολιτικής και της αναδιάταξης Στρατηγικών, ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή «Αντιθέσεις» άνοιξε το δρόμο για μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση δημιουργώντας προβληματισμούς

Σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο στούντιο των «Αντιθέσεων», βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ σε μία προσέγγιση για τα μεγάλα θέματα Γωπολιτικής.

Ο κ. Μάζης έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς με σημείο αναφοράς τις Γεωπολιτικές Δυναμικές στον Αρκτικό Κύκλο, τον Ειρηνικό, την Μεσόγειο και το ρόλο «κλειδί» της ανατολικής λεκάνης. Αναφορά έγινε επίσης στο ζήτημα της Εθνικής Στρατηγικής αλλά και στη δομική σημασία της συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Με παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου έγινε εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών με αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμβάσεις.

Στην εκπομπή έγινε επίσης αναλυτικός σχολιασμός περί κινητικότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και περί των λεπτών σημείων της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας και της επέκτασης της Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τη θέση της χώρας. 

Παρακολουθήστε την εκπομπή που προβλήθηκε στην ΚΡΗΤΗ TV:

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάζης έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση που οργάνωσε το Σάββατο στα Χανιά η ΑΧΕΠΑ. Εκεί αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και πώς αυτές μπορούν να διαμορφώσουν ένα μέλλον ασφάλειας και τάξης στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, τα θεμέλια της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως αυτά κατατέθηκαν το 2001 από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, τεκμηριώνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής κ. Ιωάννης Μάζης  στο βιβλίο του με τίτλο «Μεσογείου Παλίμψηστον - Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν».

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση το νέο διπλωματικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο που απορρέει από την ελληνογαλλική συμφωνία, προκαλούν το διεθνές ενδιαφέρον και γίνονται βάση προβληματισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αν μπορούν να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αυτό νομίζω ότι είναι και το διαρκές ερώτημα των Ελλήνων σήμερα οι οποίοι θέλουν να αναγνώσουν, να καταλάβουν, να διακρίνουν τι μεταβολές συμβαίνουν και πόσο οδυνηρές θα είναι για την Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωσε ο κ. Μάζης. Στην ομιλία του για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας και πως μπορεί να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

«Ο ταραξίας της περιοχής είναι η Τουρκία. Άρα εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε με τα διπλωματικά και στρατηγικά πλέγματα τα οποία η ελληνική διπλωματία έχει υφάνει όλο αυτό τον καιρό, είναι πως θα μπορέσουμε ακριβώς να επαναφέρουμε τον ταραξία αυτό στη νομιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Μεσογείου Παλίμψηστον – Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογαν» ο κ. Ιωάννης Μάζης περιγράφει το γενικό γεωπολιτικό υπόδειγμα ολόκληρης της Μεσογείου η οποία ανασχεδιάζεται στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών. «Παρουσιάζει ουσιαστικά τι; Τη θεωρητική βάση του Ερντογάν η οποία δεν είναι άλλη παρά αυτή της θεωρίας του στρατηγικού βάθους του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίον παρά το γεγονός ότι τον απομάκρυνε, συνεχίζει να ακολουθεί όλες του τις γεωστρατηγικές επιταγές και προβλέψεις» είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά το ανακοινωθέν της Διάσκεψης για τη Λυβιή και υπό την προϋπόθεση αυτό να μην αποτελεί ευχολόγιο, η Τουρκία θα κατανοήσει και το μέλλον θα είναι αισιόδοξο.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News