Φαλάσαρνα: Σε ακίνητο η είσοδος και τμήμα του αρχαίου λιμένα

Κρήτη
Φαλάσαρνα: Σε ακίνητο η είσοδος και τμήμα του αρχαίου λιμένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Βασίλης Διγαλάκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες εκκρεμότητες, για τις οποίες επισημαίνει την ανάγκη να διευθετηθούν προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η εγκεκριμένη - από το υπουργείο - μελέτη για την ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου

Την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης και προστασίας του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου της Γραμβούσας Κισσάμου, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Βασίλης Διγαλάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Διγαλάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή χθες Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες εκκρεμότητες, για τις οποίες επισημαίνει την ανάγκη να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου, ακολούθως, να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η εγκεκριμένη - από το υπουργείο - μελέτη για την ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου. 

Είχε προηγηθεί επίσκεψη και ξενάγηση τού κ. Διγαλάκη στον αρχαιολογικό χώρο της Φαλάσαρνας, από την αρχαιολόγο Ελπίδα Χατζηδάκη, η οποία διευθύνει την έρευνα από το 1986. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, «ενδείξεις κατοίκησης στην περιοχή εντοπίζονται από τη μινωική εποχή.

Ωστόσο, τα ευρήματα του νεκροταφείου πιστοποιούν την οργάνωση της πόλης στην Αρχαϊκή Περίοδο (αρχές 6ου αι. π.Χ.). Ο 4ος και 3ος αι. π.Χ. ήταν εποχή ακμής για τη Φαλάσαρνα, που έγινε μια ισχυρή ναυτική δύναμη στους εμπορικούς δρόμους της Δυτικής Μεσογείου, οχυρώθηκε, κοσμήθηκε με ναούς και δημόσια κτήρια και έκοψε δικά της νομίσματα».  

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται από το 1966 και η συστηματική ανασκαφική έρευνα από το 1986 πλουτίζουν τις γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας για την ιστορία της πόλης και φέρνουν στο φως σταδιακά το αρχαίο λιμάνι, την πόλη και το νεκροταφείο.

Επίσης, ο βουλευτής Χανίων είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, αλλά και με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και τους αρχαιολόγους Ελπίδα Χατζηδάκη και Μιχάλη Μιλιδάκη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας, καθώς και για τα ανοικτά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο κ. Διγαλάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι στη Ζώνη Α’ Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας υπάρχει ακίνητο ιδιώτη έκτασης 5,071 στρεμμάτων, το οποίο δεν έχει απαλλοτριωθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό αίτημα για τη συνολική απαλλοτρίωση. Εντός του ακινήτου αυτού βρίσκεται η είσοδος και τμήμα της οχύρωσης του αρχαίου λιμένα, που περιλαμβάνει και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, τον κυκλικό πύργο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την απαλλοτρίωση του εν λόγω ακινήτου έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, ωστόσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φώτο αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News