Κρήτη

Νέοι αγρότες: Άνοιξε η πλατφόρμα - Τα ποσά για την Κρήτη

Ποιους αφορά το πρόγραμμα Νέοι αγρότες, το οποίο τέθηκε σήμερα σε λειτουργία

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Για την περίοδο που εγκαινιάζεται, το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι αυξημένο στα 420 εκατομμύρια ευρώ και κάθε ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 40.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει οριστεί στα 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 37.300.000 ευρώ αφορούν την Κρήτη.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα θα δείξει την επιτυχία του στην Κρήτη, το οποίο εγκαινιάζεται όμως με «φόντο» τις διαδοχικές συναντήσεις αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης  με το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες δεν οδήγησαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα, με τους εκπρόσωπους των αγροτοκτηνοτρόφων μάλιστα να τονίζουν πως επιστρέφουν πίσω με «άδεια χέρια», καθώς οι ελάχιστες διορθώσεις που έγιναν στην συνάντηση, δεν διορθώνουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στην «κορυφή» των προβλημάτων για τους ίδιους παραμένουν οι «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις, ιδίως σε νέους αγρότες, οι ανατιμήσεις που δυσκολεύουν την παραγωγή αλλά και το πάντοτε επίκαιρο θέμα των δασικών χαρτών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός,  με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας δήλωσε:

«Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή  διάσταση. Στόχος του είναι να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα.

Να μπορέσουν άνθρωποι από άλλους κλάδους να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συνολικά να υπηρετήσουν την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal  και με την λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής  και κυκλικής ανάπτυξης».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, επισήμανε:

«Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας που έχουν ζήτηση στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής φακέλου και εγγράφων, αλλά και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά. Στόχος μας είναι μάλιστα να μην υπάρξει παράταση και τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών».

Οι βασικοί στόχοι της πρόσκλησης του έτους 2021 είναι οι εξής:

 • Η ουσιαστική δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και αγροτικού δυναμικού της χώρας,
 • Η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το Μέτρο αντιμετωπίζοντας συγκυριακά την είσοδο τους στον τομέα της Γεωργίας και
 • Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Μέτρου με την παροχή νέων κινήτρων, όπως η χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης τόσο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της Γεωργίας, όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης  διαμορφώνονται ως εξής:

 • Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι στις ηπειρωτικές περιοχές, από 14.000 έως 100.000 ευρώ.
 • Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
 • Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα συμπέσει χρονικά  με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να  δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.
 • Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.  Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.
 • Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. 

Η κατανομή της δαπάνης ανά Περιφέρεια

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια έχει γίνει υπό την εξέταση διαφόρων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων, την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Αναλυτικά:

Περιφερειακός Προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης σε ευρώ

 • Κρήτης 37.300.000
 • Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 37.300.000
 • Κεντρικής Μακεδονίας 62.200.000
 • Δυτικής Μακεδονίας 30.500.000
 • Θεσσαλίας 44.500.000
 • Στερεάς Ελλάδος 37.900.000
 • Ηπείρου 33.200.000
 • Ιονίων Νήσων 11.700.000
 • Δυτικής Ελλάδος 44.100.000
 • Πελοποννήσου 39.500.000
 • Αττικής 10.800.000
 • Νοτίου Αιγαίου 12.000.000
 • Βορείου Αιγαίου 19.000.000

ΣΥΝΟΛΟ 420.000.000

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια