Η Εκκλησία της Κρήτης τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Κρήτη
Η Εκκλησία της Κρήτης τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης διοργανώνει συνέδριο με θέμα «H παλιγγενεσία τού έθνους: Τότε και σήμερα, 1821-2021»

Ξεκίνησε χθες Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με θέμα «H παλιγγενεσία τού έθνους: Τότε και σήμερα, 1821-2021». Είναι ένα επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται αφενός με σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για τη συγκρότηση του ελληνικού έθνους και αφετέρου να εξερευνήσει τις ιστορικές, θεολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της Επανάστασης του 1821.

Όπως επισημαίνουν ιστορικοί, θεολόγοι και αναλυτές του 1821, η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ένα ιδιότυπο πείραμα, καθώς συγκέντρωσε φιλελεύθερα, εθνικά και χριστιανικά, χαρακτηριστικά. Ήταν φιλελεύθερη, καθώς η ιδέα της Επανάστασης είχε ως ιδεολογικές ρίζες τον φιλελευθερισμό και κυρίως την ανασυγκρότηση του έθνους ως ένα συλλογικό σώμα. Ήταν μια επανάσταση εθνικού χαρακτήρα, καθώς το κύριο βάρος έπεσε στο έθνος ως ένα σύνολο ανθρώπων που ενώνονται μεταξύ τους με την ιδέα της εθνικής συνείδησης. Και η εθνική συνείδηση στηρίχτηκε πάνω στην ιδέα της χριστιανικής ορθόδοξης θρησκείας.

Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα επισημανθούν και άλλες άγνωστες πλευρές, όπως ο ρόλος του κλήρου, αλλά και η παρουσία κειμένων, εκκλησιαστικών και λογοτεχνικών, στην Επανάσταση του 1821. Η πολύπλευρη Επανάσταση του 1821 απαιτεί εξειδικευμένο επιστημονικό και ακαδημαϊκό προσωπικό και γι’ αυτό, εκτός των πανεπιστημιακών καθηγητών, θα συμμετάσχουν και ιστορικοί ερευνητές, οι οποίοι θα αναπτύξουν εισηγήσεις σχετικές με τα επαναστατικά ιδεολογικά ρεύματα, με τα ιστορικά γεγονότα του Ελληνισμού, όπως επίσης και τη σχέση που έχει ο 19ος αιώνας - αιώνας που έγινε η Επανάσταση - με τον 21ο αιώνα που είναι ο αιώνας που διανύουμε σήμερα.

Σημαντικοί καλεσμένοι μίλησαν

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η πρώτη μέρα του συνεδρίου, με την αυλαία να ανοίγει με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων.

Ειδικότερα, τον λόγο αρχικά έλαβε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος επισήμανε πως 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 η χώρα μας πρέπει να επιμείνει σε διπλωματικό επίπεδο και να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητά της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της.

«Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο, να επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της και την αποτρεπτική της ισχύ σε επιχειρησιακό επίπεδο και συγχρόνως να εκπέμπει σταθερά το μήνυμα αφενός για την αποφασιστικότητά της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αφετέρου ότι, ναι μεν είναι ανοικτή στον διάλογο, αλλά σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου (άρα και όχι μέσα σε καθεστώς απειλών) για τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, και φυσικά ότι δε δέχεται διάλογο εφ’ όλης της ύλης, και δη υπό καθεστώς απειλών, όπως επιθυμεί η Τουρκία», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Η εισήγησή του είχε τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως πρότυπο και υποχρέωση για συνέχεια: Η περίπτωση της Κύπρου». Ο κ. Παπαπολυβίου υποστήριξε πως η συμβολή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821 ήταν καθοριστική και σημαντική, ενώ με ιστορική λεπτομέρεια παρουσίασε τους Κύπριους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Το όραμα του Δασκαλογιάννη

Άξια αναφοράς ήταν και η εισήγηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έδωσε με την ομιλία του έναν περιφερειακό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την Ελληνική Επανάσταση. Ο ίδιος μίλησε για την Κρήτη του 18ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη εκείνη που μπολιάστηκε με το όραμα του Ιωάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη. Όπως είναι γνωστό, μπολιασμένος με το πνεύμα της Επανάστασης, αφού συμμετείχε στα Ορλωφικά, ο Δασκαλογιάννης υπήρξε σύμβολο της επαναστατημένης Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί πως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, σεβόμενη τους υγειονομικούς κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποφάσισε να διεξάγει το συνέδριο διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Ζoom (δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected], και μέσω του καναλιού της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης στο youtube.com.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News