Ελαιοκαλλιέργεια: Τι υποστηρίζουν οι νέοι της Κρήτης για το μάζεμα της ελιάς

Κρήτη
Ελαιοκαλλιέργεια: Τι υποστηρίζουν οι νέοι της Κρήτης για το μάζεμα της ελιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άποψη έχουν οι νέοι για τη διαδικασία της συγκομιδής του ελαιόκαρπου

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι από τις αρχαιότερες στην Κρήτη και είναι παράδοση η «οικογενειακή» συγκομιδή του ελαιοκαρπού. Οι νέοι που είναι διατεθειμένοι και τη φετινή χρονιά να βοηθήσουν στη συγκομιδή της ελιάς τις οικογένειές τους είναι πολλοί. Παρά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, δεν αμελούν μια «παραδοσιακή υποχρέωσή» τους, διά της οποίας άλλωστε εφοδιάζονται τα σπίτια τους με ένα από τα πιο βασικά συστατικά για το μαγείρεμα και όχι μόνο: το ελαιόλαδο.

Η «ΝΚ» μίλησε με ορισμένους νέους που συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στο να μην πάει χαμένο ούτε ένα δέντρο ελιάς και να συμμετέχουν στην πιο «δημοφιλή» καλλιέργεια του νησιού. Μιλώντας μαζί τους, εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι η συγκομιδή ελιάς δεν είναι γι’ αυτούς μια υποχρέωση που πρέπει να γίνει για βιοποριστικούς λόγους, αλλά μια ευχάριστη διαδικασία.

«Διέξοδος από την καθημερινότητα»

Ο Γιάννης Κουτρουλάκης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νέου που αγαπά τη φύση και θεωρεί την ενασχόληση με την ελαιοσυγκομιδή ως κάτι που τον κάνει να ξεφεύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Διατηρώντας καλλιέργειες στην Κίσσαμο Χανίων, βρίσκει χρόνο, μετά από την εργασία του ως έμπορος αυτοκινήτων, να ασχοληθεί με μεράκι με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

«Είναι μια διέξοδος από την καθημερινότητα και δεύτερον αυτό που θεωρώ σημαντικό να τονιστεί είναι ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα είναι κάτι που άργησε να συμβεί. Βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι όσοι ασχολούνταν το έκαναν κατά κύριο λόγο για βιοποριστικούς λόγους, για να παίρνουν το κομμάτι των επιδοτήσεων. Εγώ το θεωρώ παραγωγικό. Εργάζομαι για την περιουσία μου, για να υπάρχει και ένα καλύτερο προϊόν», επισημαίνει.

Σε ερώτηση για το πότε ξεκίνησε, υποστηρίζει: «Εγώ ξεκίνησα να πηγαίνω στην ελαιοσυγκομιδή από πολύ νεαρή ηλικία, από 11 χρονών, καθώς με έπαιρναν μαζί οι γονείς μου. Στην αρχή δεν έκανα βαριές εργασίες, απλά οι γονείς μου ήθελαν να έχω επαφή με τη φύση και την όλη διαδικασία για το μέλλον, για να είμαι εξοικειωμένος. Δεν έχεις κάποιο κίνητρο ή οικονομικό όφελος στην αρχή ως παιδί, εννοείται», τονίζει.

«Να κοιτάς να εξελίσσεσαι»

Όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Κουτρουλάκης, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ένας αγρότης που ασχολείται με τις ελιές του είναι η συνεχής ενασχόληση με το αντικείμενο, να κοιτά να εξελίσσεται για να γίνει πιο αποδοτικός, να χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά ως προς τη λίπανση.

«Θα πρέπει φυσικά να έχεις και τον κατάλληλο αριθμό ατόμων αν έχεις μια μεγάλη περιουσία. Η όρεξη παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και η αγάπη για το αντικείμενο. Έχει σημασία πόσο χρόνο θα σπαταλήσεις για να κάνεις την καλλιέργειά σου πιο αποδοτική. Προσωπικά, έχω ξοδέψει χρήματα και χρόνο για να κάνω την καλλιέργειά μου πιο παραγωγική».

«Σημαντική η επαφή με τη φύση»

«Δεν έχει σημασία τι έχεις σπουδάσει, αν έχεις μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, να αποζητάς συνεχώς τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πρέπει να έχεις και μια επαφή με τη φύση. Υπάρχουν άτομα που έχουν επαναπαυθεί και δεν ασχολούνται με τις περιουσίες τους, και κυνηγάνε αποκλειστικά το τι έχουν σπουδάσει. Δεν πρέπει να σνομπάρουν οι νέοι τον πρωτογενή τομέα, όσο εξευγενισμένες και αν είναι οι σπουδές μας και ο τρόπος ζωής μας. Αφού έχεις μια περιουσία, μπορείς να ασχοληθείς και με αυτή, πέρα από το επάγγελμά σου. Το κυριότερο είναι πόσο χρόνο θα σπαταλήσει κάποιος για να κάνει την καλλιέργειά του πιο παραγωγική. Φέτος πιστεύω ότι έχω ξοδέψει τον απαιτούμενο χρόνο, αλλά και χρήματα για να κάνω την καλλιέργειά μου πιο παραγωγική.

Το πότε είναι το ιδανικότερο διάστημα για την ελαιοσυγκομιδή εξαρτάται από το αν η καλλιέργεια είναι ορεινή ή πεδινή. Κυρίως ξεκινά από τον Δεκέμβρη για μένα η συγκομιδή, αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες».

Ο Δημήτρης Παπαδάκης εργάζεται ως λογιστής στο Ρέθυμνο, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο να κάνει κάτι που έχει συνηθίσει από μικρό παιδί, που, όπως μας λέει, τον έκανε να δει με άλλο μάτι τα πράγματα: την ελαιοσυγκομιδή. Διατηρεί καλλιέργειες στη Βισταγή Ρεθύμνου και στη Ροδιά Ηρακλείου, και δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην πάει να βοηθήσει όταν υπάρχει ανάγκη.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θυμάται ότι ανέβαινε στα δέντρα από μικρό παιδί, βλέποντας την όλη διαδικασία σαν ένα παιχνίδι.

«Ξεκίνησα από 10 χρονών. Πήγαινα οικογενειακά και ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ανέβαινα στο δέντρο και έβαζα τους γάντζους στα κλαδιά. Όταν αποραβδίζαμε μάζευα τις ελιές και τις έβαζα στον κουβά. Θυμάμαι τον παππού μου που ερχόταν με τον κουβά και τις έβαζε στο σακί».

Έξτρα εισόδημα - «Είναι κρίμα να αφήσεις την περιουσία σου»

Σχετικά με το κίνητρο που τον ώθησε να ασχολείται μέχρι και σήμερα με τη συγκομιδή, ο Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε: «Είναι κρίμα να τα αφήσεις γιατί είναι η περιουσία σου, συν ότι σου δίνει ένα έξτρα εισόδημα. Μάλιστα, όταν βλέπεις ότι η συγκομιδή κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε κάνει να θες να συνεχίσεις να το δουλεύεις περισσότερο. Εγώ έμαθα από μικρό παιδί και μου αρέσει. Μαθαίνεις και πολλά χρήσιμα πράγματα».

«Αν βαριέται κάποιος δεν μπορεί να συμβάλει στην όλη διαδικασία. Όπως και στη δουλειά πρέπει να πηγαίνεις με όρεξη, έτσι και εδώ. Ως νέος πιστεύω ότι έχω. Το μυστικό είναι να σου αρέσει, δεν υπάρχει κάποιο άλλο μυστικό για να πάει καλά η συγκομιδή», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι οι νέοι ασχολούνται, υποστήριξε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι ασχολούνται. Είναι άλλοι που το έχουν μεράκι και άλλοι όχι».

«Ο ιδανικός καιρός για μένα είναι να έχει συννεφιά ή λίγο ήλιο. Αν έχει πολλή ζέστη, αναπτύσσονται ενοχλητικά μυγάκια και δε σε αφήνουν να εργαστείς. Για μένα έχει να κάνει με το πού βρίσκεται το χωράφι. Αν είναι προς Νότο ή Βορρά. Αλλιώς είναι αν είναι στον Πλακιά και αλλιώς στο Αμάρι. Για παράδειγμα, στον Νότο έχει την ιδιαιτερότητα ότι φυσά», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπαδάκης.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News