Χανιά: Στους δρόμους οι φοιτητές – Αντιδρούν στην παρέμβαση Κεραμέως (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Στους δρόμους οι φοιτητές – Αντιδρούν στην παρέμβαση Κεραμέως (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα είναι και η επόμενη για τους φοιτητές, εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αντιδράσεις στη φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει προκαλέσει η πρόσφατη παρέμβαση του εισαγγελέα στο ίδρυμα, με αφορμή την καταγγελία για προπηλάκιση κοσμήτορα μέσα στο γραφείο του.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, καταδικάζοντας τη στάση της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως που ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση. Ταυτόχρονα, εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις με πορεία ,κατάληψη της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο μέγαρο Παπαδόπετρου την επόμενη εβδομάδα.

Φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών - Μηχανικών Υπολογιστών έκαναν λόγο για στρεβλή εικόνα εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια. Κατήγγειλαν συνταγματική εκτροπή ενώ εκπρόσωποι τους υποστήριξαν πως «παρακάμπτοντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και την ανακοίνωση της πρυτανείας που ουσιαστικά θεωρεί το ζήτημα της εκκίνησης πειθαρχικής δίωξης για «αφισορύπανση» λήξαν, η Υπουργός Παιδείας και ο κοσμήτορας που προέβη στην καταγγελία, διαστρεβλώνουν εντελώς τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων».

Ο Βαγγέλης Πρασόπουλος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης, εξήγησε ότι «οι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και δεκάδες άλλοι πανελλαδικά, είχαν στηρίξει ένα ψήφισμα στα διοικητικά τους συμβούλια που αφορούσε στην κινητοποίηση των φοιτητών στο γραφείο του κοσμήτορα Καρυστινού, ο οποίος επιχείρησε να κάνει πειθαρχική δίωξη σε φοιτητή για την πολιτική του δράση. Ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας σαν όλες τις προηγούμενες. Δεν υπήρξαν παρατράγουδα και το μόνο στο οποίο στοχεύει αυτή η ανακοίνωση του κοσμήτορα, είναι να στοχοποιήσει τους φοιτητικούς συλλόγους και το ίδιο το άσυλο».

Με φόντο τα δεκάδες ανοιχτά ζητήματα που προβληματίζουν την Πολυτεχνειακή κοινότητα, με κυρίαρχο αυτό της προστασίας των φοιτητών από την πανδημία, οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προσπάθειες όπως λένε εφαρμογής του μέτρου των πειθαρχικών.

Ο Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος , μέλος του Συλλόγου Φοιτητών ΗΜΜΥ στάθηκε στην καταγγελία του κοσμήτορα σημειώνοντας ότι «αφού δεν κατάφερε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, έβγαλε μια ανακοίνωση με ψέματα, αναφέροντας πως υπήρχαν εξωπανεπιστημιακοί στην κινητοποίηση και ότι τον είχαν απαγάγει τραμπούκοι, ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για μια απλή κινητοποίηση συλλόγων».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας πως «για να ικανοποιήσει τη δική της πολιτική ατζέντα και να προβάλλει την άποψη πως το κέντρο ανομίας δεν είναι απλά το κέντρο της Αθήνας , βρήκε αφορμή και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στους φοιτητές του Πολυτεχνείου συμπαραστέκονται φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ που συμμετέχοντας στη κινητοποίηση διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο Χρυσοχοϊδη – Κεραμέως και κατήγγειλαν σοβαρά ζητήματα μέριμνας στο παράρτημα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά.

Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΕΛΜΕΠΑ Γιάννης Μαράκης ανέφερε ενδεικτικά πως «πολλοί φοιτητές εξακολουθούν να μην έχουν εστία, άλλοι φιλοξενούνται από συμφοιτητές τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν ακόμη έρθει στα Χανιά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του ΕΛΜΕΠΑ. Αυτά δημιουργούν φραγμούς στις σπουδές μας και θα ακολουθήσουν χειρότερα με την εφαρμογή του νόμου Χρυσοχοϊδη – Κεραμέως για τη διαγραφή φοιτητών».

Εβδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα είναι και η επόμενη για τους φοιτητές εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Κατάληψη της σχολής την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, αποφάσισαν οι  Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Αρχιτεκτονικής

Την κατάληψη της σχολής την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι  Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Αρχιτεκτονικής και ΗΜΜΥ (Ηλεκτρολόγων) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι δύο Φοιτητικοί Σύλλογοι, πήραν αποφάσεις από κοινού, με αφορμή την πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι αλλά και ενόψει της διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγείλει για την ημέρα εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου.

Επίσης όπως τονίζουν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στο Παπαδοπέτρου σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τμηματικούς συλλόγους.

Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση: « οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την στάση της Υπουργού Παιδείας Κεραμέως, να καλέσει εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου με σκευωρίες να δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια στρώνοντας έτσι το κόκκινο χαλί για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων, και κατόπιν των Γενικών Συνελεύσεων, οι ΦΣ καλούμε όλους τους φορείς της πόλης σε σύσκεψη, να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι στη συνταγματική εκτροπή, απέναντι στην εισαγγελική παρέμβαση».  

Παράλληλα ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, διοργανώνουν εκδηλώσεις εορτασμού την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους τμηματικούς συλλόγους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News