Ρέθυμνο: Όλοι όσοι ηχορυπαίνουν δεν θα δρουν ανενόχλητοι - Έρχονται σταθμοί μέτρησης ήχου

Κρήτη
Ρέθυμνο: Όλοι όσοι ηχορυπαίνουν δεν θα δρουν ανενόχλητοι - Έρχονται σταθμοί μέτρησης ήχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το καινοτόμο και πρωτοποριακό αυτό σύστημα του ΕΛΜΕΠΑ, ο δήμος θα αποκτήσει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των εκπομπών θορύβου στην παλιά πόλη
  • Συνεργασία Δήμου Ρεθύμνου - ΕΛΜΕΠΑ
  • Εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης θορύβων
  • Στόχος η προστασία του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πόλης
  • Το επόμενο διάστημα η τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου σε διάφορα σημεία
  • Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και οι πολίτες
  • Σταθμούς μέτρησης του ήχου θα εγκαταστήσει προσεχώς το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπως υπαγορεύει η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και η οποία στοχεύει στην καταγραφή κάθε εστίας θορύβου στο ιστορικό κέντρο, ώστε να προστατευτεί ο χαρακτήρας της περιοχής.

    Με το καινοτόμο και πρωτοποριακό αυτό σύστημα του ΕΛΜΕΠΑ, ο δήμος θα αποκτήσει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των εκπομπών θορύβου στην παλιά πόλη, το οποίο θα εμπλουτίσει τις υφιστάμενες δράσεις του και θα συμβάλει στην εφαρμογή νέων πολιτικών για την προστασία του ιστορικού κέντρου και του έμψυχου δυναμικού του.

    Πρόκειται για δύο πρωτοποριακά έργα με προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής κατοίκων και επισκεπτών, που υλοποιεί ο δήμος και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

    Όπως εξήγησαν οι πρυτανικές αρχές, το εργαστήριο φυσικής ακουστικής και οπτοακουστικής του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ, θα προχωρήσει στην τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης.

    Με το εν λόγω σύστημα θα επιτευχθεί η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από κεντρικό διακομιστή, η διασύνδεση με την πλατφόρμα smart city του δήμου που καταγράφει και επεξεργάζεται μετρήσεις καιρικών συνθηκών και ρύπων με στόχο την ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη.

    Επίσης θα δημιουργηθούν ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα είναι δίγλωσση και προσβάσιμη σε όλους μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου.

    Το έργο θα υλοποιηθεί 15 μήνες μετά την έναρξη της ημερομηνίας παράδοσης εκ μέρους του δήμου του απαιτούμενου εξοπλισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News